Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
Advertisements

Sindirim Sistemi.
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Sindirim Hakkında Ne Biliyoruz?
Sindirim sistemi Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
FİZİKSEL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
FAD İ ME AKAGÜNDÜZ SEVG İ SUBA Ş I Aralık OTİSTİK BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ SINIFLANDIRMA TANI DEĞERLENDİRME ARAÇLARI OTİZMİN NEDENLERİ EĞİTİM.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÜNİTE : 1 VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM. BESİNLER VE DENGELİ BESLENME Bütün canlılar; Bütün canlılar;  Canlılığını sürdürmek,  Büyüyüp gelişmek,  Yaşamsal.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
Sindirim sistemi.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
FEN VE TEKNOLOJİ İYİ DERSLERRR .
HÜCRE ZARI.
Program Tasarım Modelleri
Sözsüz İletişimin Özellikleri
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
Hücrede Madde Alışverişi
Fen Teknoloji 5.
Bitkiler damlama, terleme, yaprak dökümü ile boşaltım yaparlar.
SİNDİRİM SİSTEMİ Hastalıklar Bilgisi Ders -3. Sindirim Nedir ? Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Her bir fotoğraf ya da resim size üniteyle ilgili neyi ifade ediyor? Konu başlıkları ile kapaktaki resimleri ve fotoğrafları eşleştiriniz. Bu.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ. İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
BOŞALTIM SİSTEMİ Oğuz Kaan Aydın ©.
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
SPORCU BESLENMESİ.
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Menü Planlama.
BESLENME VE DİYETETİKTE
Program Tasarım Modelleri
6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
2013 FEN BİLİMLERİ Dersi Öğretim Programının Öngördüğü Farklı Öğretim, Strateji, Yöntem ve Tekniklerine İlişkin 5E Dayalı Ders Planı Hazırlama.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
SAĞLIKLI BESLENME.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
Madde ve Maddenin Özellikleri
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
MADDEYİ TANIYALIM.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
MEHMET AKİF ERSOY İLKÖĞRETİM OKULU
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
FOTOSENTEZ.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Beslenme İlkeleri - 5.
FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler Sindirim Sistemi Sindirim Sistemi Organları Sindirime Yardımcı Organlar Mide Karaciğer İnce Bağırsak Kalın Bağırsak Ağız Pankreas Yemek Borusu Yutak Anüs Verilen organları görevlerine göre sınıflandıralım…

HANGİ BESİN, Nerede, Nasıl SİNDİRİLİR? Besin İçeriği Kimyasal Sindirime Başladığı Yer Kimyasal Sindiriminin Tamamlandığı Yer Kimyasal Sindirimi Sağlayan enzim Karbonhidratlar Proteinler Yağlar Su Mineraller Vitaminler Ağız İnce Bağırsak Tükürükteki Enzim Mide öz suyunda bulunan enzimler ve mide asidi Mide İnce Bağırsak Pankreas öz suyunda bulunan enzimler İnce Bağırsak İnce Bağırsak Kimyasal sindirime uğramazlar!

SİNDİRİM ÇEŞİTLERİ Fiziksel Sindirim Kimyasal Sindirim Biz besin içerikleri; gördüğünüz gibi BÜYÜK MOLEKÜLLER halindeyiz… Hücrelerinize nasıl giriş yapalım? Önce küçük moleküllerimize bölünmemiz gerek! Bu yüzden hem …………….. hem de ……………… sindirime uğrarız. Fiziksel Kimyasal

Nedir BU VİLLUS? Latincede “tüy” anlamına gelen kelime İnce bağırsakta yer alır. Besinlerin emilim ile kana geçmesini sağlar. Bu tüyler sayesinde öğütülmüş olarak gelen besinlerin faydalı kısımları emilerek kana karıştırılır.

İlginçlerimiz Her gün yaklaşık 1.7 litre tükürük üretiyoruz…. 1 yılda yaklaşık 500 kg besin içeriği tükettiğimizi biliyor muydunuz? Safrada çok fazla kolesterol ve yeterince safra tuzu olmayınca kolesterol taşları oluşur. Yetişkin bir insanın midesi kaç litre besin içeriği barındırabilir? ……..litre 1.5

Grafikleri yorumlayalım Sindirim Organı Besin miktarı Ağız Mide İnce bağırsak Kimyasal sindirimi sırasında besin içeriği miktarının sindirim organında nasıl değiştiği grafikte verilmiştir. Buna göre; Yağlardır. Bu hangi besindir? Grafiği yorumlayınız. Kimyasal sindirim sırasında hangi enzimler kullanılır? Pankreas öz suyundaki enzimler

Grafikleri yorumlayalım Sindirim Organı Besin miktarı Ağız Mide İnce bağırsak Kimyasal sindirimi sırasında besin içeriği miktarının sindirim organında nasıl değiştiği grafikte verilmiştir. Buna göre; Karbonhidrat Bu hangi besindir? Grafiği yorumlayınız. Kimyasal sindirim sırasında hangi enzimler kullanılır? Tükürük salgısı ve pankreas öz suyu enzimleri

SORULARI ÇÖZELİM 1) Aşağıdaki şekilde iki farklı besinin sindirim organlarından geçerken uğradığı değişiklikler gösteriliyor. Buna göre; l -  A besini sindirime uğramamıştır. ll -  B maddesi kimyasal sindirime uğramıştır. lll - B maddesi su olabilir. ifadelerinden hangileri doğrudur? Cevap I ve II

SORULARI ÇÖZELİM 2) Aşağıda özellikleri verilen sindirim sistemi organlarının hangi yapılar olduğunu belirleyiniz. a) Salgıladığı enzimler tüm besinleri sindirebilir. b) Proteinlerin sindiriminin başladığı yerdir. c) Sindirim gerçekleşmeyen bir bölümdür. d) Safra salgısını üretir. Yemek borusu Mide Pankreas

SORULARI ÇÖZELİM 3) Pelin eve geldiğinde buzdolabını açıyor ve dolapta aşağıda resimlerini gördüğünüz gıdaları buluyor. Pelin dolaptaki gıdalardan; karbonhidratlı, proteinli ve vitaminli olanlardan biraz alarak karnını doyuruyor. 3 Pelin’in dolapta hiç dokunmadığı gıda hangisidir?

BOŞALTIM SİSTEMİ Boşaltımda görevli organlar ile görevlerini eşleştirelim… Besin atıkları, fazla su ve safranın atılmasını sağlarım Karbondioksit ve su buharının atılmasını gerçekleştiririm Terleme yolu ile su ve tuz atılması benim görevimdir Kanı süzerek idrar oluşumunu sağlarım Zararlı atıkları daha AZ zararlı atık olan üreye çeviririm

Nedir BU NEFRON? Süzme Cisimciği de denir. Böbreğin en küçük yapısal birimi… Bir böbrekteki sayısı 1–3 milyon arasındadır. Sağ ve sol böbreklere gelen günlük kan akımı 1,5 tonu bulur. Nefronlarda gerçekleşen süzme, salgılama ve geri emilme aşamalarından sonra idrar şeklinde atılan miktar ise yaklaşık 1,5 litre kadardır.