Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sindirim Sistemi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sindirim Sistemi."— Sunum transkripti:

1 Sindirim Sistemi

2 Sindirim Çeşitleri Sindirim 2’ye Ayrılır
Mekanik Sindirim Kimyasal Sindirim

3 Sindirim Nedir? Sindirim besinlerin vücudumuzdaki hücrelere girebilecek kadar küçültülmesidir. Sindirim ağızda başlar,ince bağırsakta biter.

4 Sindirim Sistemi Organları
Sindirim sistemimiz 6 ana bölümden oluşur. Bunlar: 1-Ağız 2-Yutak 3-Yemek Borusu 4-Mide 5-İnce Bağırsak 6-Kalın Bağırsak

5 Sindirim Sistemi Organlarının Görevleri

6 1-Ağız Sindirim bende başlar.Karbonhidratların kimyasal sindirimini yaparım.2 çeşit sindirimi de gerçekleştiririm.İçimdeki dişler ile mekanik,tükürük ile ise kimyasal sindirim yaparım.

7 Tükürük Tükürük içinde bulundurduğu enzimler sayesinde besinlerin kimyasal sindirimini gerçekleştirir.

8 2-Yutak Besinleri ağızdan yemek borusuna iletirim.Hiçbir sindirim gerçekleştirmem.

9 3-Yemek Borusu Yutaktan gelen besinleri mideye iletirim.Yapımda düz kaslar vardır.Düz kasların ters yönde çalışması ile kusma olayını gerçekleştiririm.Hiçbir sindirim türünü yapmam.

10 4-Mide Hem mekanik hem de kimyasal sindirim gerçekleştiririm.Mide kaslarım ile mekanik,mide özsuyu ile ise kimyasal sindirimi gerçekleştiririm.Proteinlerin sindirimi bende başlar.

11 5-İnce Bağırsak Hem mekanik hem kimyasal sindirim yaparım.Safra salgısı ile mekanik, pankreas özsuyu ile ise kimyasal sindirim yaparım.Karbonhidrat protein ve yağların sindirimi bende biter.Sindirilen besinleri barındırdığım villuslar sayesinde kan damarlarına geçiririm.

12 Villus İnce bağırsağın emilim yüzeyini arttırır.
Bunlardan ince bağırsakta yüzlerce bulunur.

13 6-Kalın Bağırsak Sindirilmemiş besinlerin içerisindeki su ve minerallerin emilmesini sağlarım.Yararlı bakteriler sayesinde K vitamini sentezlerim ve emerim.Sindirim yapmam villus bulundurmam.

14 Sindirime Yardımcı Organlar

15 Sindirime Yardımcı Organlar
Sindirime yardımcı 2 organ vardır.Bunlar: Pankreas ve Karaciğer dir.

16 Pankreas Karın boşluğunun sol üst köşesinde, midenin altında yer alırım.Farklı besinler için sindirim enzimleri pankreas özsuyunu salgılarım.Bu salgıyı ince bağırsağa veririm.Burada karbonhidrat,protein ve yağların kimyasal sindirimine yardımcı olurum.

17 Karaciğer Vücudun en önemli organlarından biriyim.Karın boşluğunun sağ üst köşesinde yer alırım.Benim alt yüzeyimde safra kesesi (öd kesesi) bulunur.Benim hücrelerim tarafından üretilen safra, karaciğer kanalıyla safra kesesine getiririm ve buradan da ince bağırsağa iletilir.

18 Karaciğerin Görevleri
Karaciğerin görevlerinden bazıları: Safra salgılayarak yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırmak, Alyuvar üretmek ve Kan şekerini ayarlamaktır.

19 Safranın Görevleri Safranın görevleri şunlardır:
Yağların mekanik olarak sindirimini sağlar. Yağda eriyen A,D,E,K vitaminlerinin emilimini arttırır. Bağırsak kokuşmalarını önler, bakterilerin üremesine engel olur. Bağırsaktaki girinti ve çıkıntıların hareketini arttırır.

20 Hazırlayan


"Sindirim Sistemi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları