Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ
YASİR KARAKUŞ 7-A FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ Sağlık Slayt Arşivi:

2 BOŞALTIM SİSTEMİ

3 Hücrede metabolizma sonucu ortaya çıkan,kana geçen artık ve zararlı maddelerin dışarı atılmasını bu yolla kanın temizlenmesine boşaltım denir. İnsanlarda boşaltım olayı böbreklerde gerçekleşir.Ayrıca akciğer ve deride boşaltım yapar. İnsanda boşaltım sistemi ;böbrekler,sidik borusu,sidik kesesi ve boşaltım kanalından oluşur.

4 Böbrekler üç kısımdan oluşur;kabuk bölgesi,öz bölgesi,havuzcuk
Böbrekler vücudun süzme organı olarak iş görür.Yapısındaki süzme cisimcikleri sayesinde kanı süzer böylece kan atık maddelerden arınmış olur. Böbrekler üç kısımdan oluşur;kabuk bölgesi,öz bölgesi,havuzcuk

5 KABUK BÖLGESİ Böbreğin en dış kısmıdır.Kırmızımsı renktedir.İdrar buradaki süzme cisimciklerinde(nefronlarda) oluşur. ÖZ BÖLGESİ Kabukla havuzcuk arasında kalan kısımdır.kabukta oluşan idrarı havuzcuğa götüren toplama kanalcıkları bu bölümdedir HAVUZCUK Böbreğin çukur tarafında kalan sarımsı bölgedir.İdrarın bir süre burada depolanmasını sağlar.

6 BOŞALTIMA YARDIMCI OLAN DİĞER YAPILAR
DERİ:Deride bulunan ter bezleri sayesinde ter ve ürenin bir kısmı atılır. AKCİĞERLER:Akciğer havadan oksijeni alır ve dışarıya karbon dioksidi vücuttan dışarı atar.Bununla beraber bir miktar suyu da su buharı şeklinde dışarı atar. KARACİĞER:Parçalanan eritrosit atıkları safra suyu oluşturmada kullanılır.Safra suyu ise sindirim sistemine akıtılır böylece bir çeşit boşaltım artığı olan safra ,dışkı ile vücuttan uzaklaştırılır.

7 İNSAN BÖBREĞİNİN ÖZELLİKLERİ
İki tane olan böbrekler birbirine dönük fasulye şeklindedirler. Her biri gram kadardır. Dıştan içe doğru kabuk öz,havuzcuk ve havuzcuktan çıkan idrar kanalından oluşur. Kaburgaların bittiği bölgede omurgalara tutunarak duran bir organdır.

8 BOŞALTIM SİSTEMİNİN ÖNEMİ
Hayatta kalmanın normal sonucu olarak vücuttaki her hücre birtakım artık madde üretir. Bu artıklar fazla su, tuzlar, karbondioksit ve üredir. Bu zararlı ve işe yaramayan maddelerin vücuttan atılmasına boşaltım denir. Organizmada boşaltımla görevli bütün organların veya yapıların meydana getirdiği sisteme boşaltım sistemi denir. Boşaltım sistemi edilgin değildir; aksine inceden inceye düzenlenmiştir. Boşaltım sisteminin en önemli görevi, birtakım artık maddeleri atarak organizmadaki hücrelerin yaşamasına uygun ve dengeli bir iç ortamın (HOMEOSTASİ) devamını sağlamaktır. Yandaki şekilde, boşaltım sistemini oluşturan organlar ve vücuttaki yerleri gösterilmiştir

9 HAZIRLAYAN: YASİR KARAKUŞ HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER... Sağlık
Slayt Arşivi:


"FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları