ANTİHELMENTİK İLAÇLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GENEL PARAZİTOLOJİ PARAZİTLERİN YAŞAMA YERLERİ
Advertisements

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof.Dr. Metin Korkmaz
ANTİHELMİNTİK İLAÇLAR
ANTİHELMİNTİK İLAÇLAR
NEMATODLAR VE PARAZİTLİKLERİ
NEMATODA: NEMATODLAR (Yuvarlak solucanlar)
Helmintolojiye giriş, sınıflandırma ve genel özellikler
Parazitozlar Prof Dr Neşe Saltoğlu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
HELMİNTLER VE PARAZİTLİKLERİ
KEMOTERAPÖTİKLER.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
OTONOM SİNİR SİSTEMİ VE ANESTEZİK İLAÇLAR
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
İntestinal Parazitozlar: Nematodlar ve Sestodlar (Plathyhelminthes)
Parazitolojiye Giriş ve Sınıflandırma
Trichinella spiralis Prof.Dr. İzzet ŞAHİN.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Boşaltım sistemi.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Paraziter Hastalıklar
TÜRKİYE’DE VOLEYBOL YMCA (genç Hıristiyan işadamları birliği) İstanbul müdürü Dr. Deaver ilk 1919 yılında voleybolu oynatmış, bu oyunla yakından ilgilenen.
PARAZİTOLO Jİ Para : Yanında Sitos : besin. Dünyadaki bütün canlılar beslenir, çoğalır ve soylarını devam ettirirler. Canlılar yaşayabilmek için çok defa.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Alttakım : Strigeata Fam: Schistomatidae
Seraların sınıflandırılması
HELMİNTLER.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Filum : Nemathelminthes Klasis: Nematoda
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR..
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
CANLILIK ve ENERJİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Trichinella spiralis.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Sağlığa zarar veren maddeler ve toksikoloji
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
KANSER.
ACE İNHİBİTÖRLERİ – ANJİOTENSİN RESEPTÖR BLOKÖRLERİ
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
Necator americanus ve Ancylostoma doudenale
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
ŞEKER HASTALIĞI.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

ANTİHELMENTİK İLAÇLAR

Helmint sınıfı organizmalar insan vücudunda parazit olarak gastrointestinal kanal lümeninde, kan ve lenf damarları içinde ve bazı dokularda yerleşirler; toplu olarak HELMİNTİYAZİS adı verilen bir dizi hastalığa neden olurlar.

Gastrointestinal kanala yerleşen nematod ve sestod infeksiyonlarına (diğer deyimle infestasyonlarına) yani barsak helmintiyazisine ülkemizde özellikle çocuklarda sık rastlanır.

Bu tür helmintiyazislerin çoğu, genellikle ciddi bir komplikasyon yapmadığından konakçı tarafından pek önemsenmez.

Ancak barsak helmintleri çocuklarda beslenme ve büyüme bozukluğu ve bilişsel fonksiyon geriliği yapabilir.

Trichuris ve kancalı kurtlar sıkça dizanteri- benzeri sendrom ve anemi yaparlar

Barsak helmenti olan nematodların vücuda girişleri helmitiyazisli insanların feçesleri ile atılan yumurtaların çevre sağlığının yetersiz olduğu ortamlarda su ve besinler içinde ağız yolundan, doğrudan doğruya ve dışarda larvaya dönüştükten sonra alınmaları suretiyle olur.

Barsak helmintiyazisine karşı kullanılan ilaçlar esas itibariyle ya helminti öldürerek (helmintisid ilaç) ya da onu felç edip barsak çeperinden ayrılmasını sağlayarak (helmintifüj ilaç) hastalık etkenini dışarı atarlar.

Bu ilaçlar ağız yolundan alınırlar Bu ilaçlar ağız yolundan alınırlar. Bunların mide barsak kanalından absorbe edilmeden barsak içeriği içinde kalmaları ve böylece sistemik etkilerinin bulunmaması arzu edilir.

İnsanda helmintiyazis’e neden olan bazı önemli parazitler 1- NEMATODLAR Ascaris lumbricoides Enterbius (Oxyuris) vermicularis Ancylostoma duodenale Necator americanus Trichuris trichiura Strongyloides stereoralis Trichinella spiralis Trichostrongylus türleri Larva migrans FİLARİA’lar Oncocrena volvulus Wuchereria bancrofti Brugia Malayi Loa loa 2-SESTODLAR Tania saginata Taenia solium Hymenolepis nana Diphyllobotrium latum Echinococcus granulosus 3- TREMATODLAR Schistosoma haematobium Schistosoma mansoni Schistosoma japonicum Fasciola hapatica

Nematod (Roundworms)

SESTODLAR

  Trematod

Ascaris

Filaryalar

Strongloyides

Tania

3- Trematodlara karşı kullanılan ilaçlar.. Antihelmentik ilaçların sınıflandırılması 1- Nematodlara 2- Sestodlara 3- Trematodlara karşı kullanılan ilaçlar..

Ascaris, Oxyuris ve Trichostrongylus infestasyonlarında.. NEMATODLARA KARŞI KULLANILAN İLAÇLAR - Pirantel Pamoat Ascaris, Oxyuris ve Trichostrongylus infestasyonlarında.. Tek doz kull. Etkisi yüksek Helmint çizgili kasında nikotinik kolinerjik aktive ederek ve antikolinesteraz etkinliği ile depolarizasyon yapar ve buna bağlı olarak kontraktür şeklinde kasılma ve spastik felç oluşturur.

2 yaş üstine günde tek doz 400, yada bu ikiye bölünür. MEBENDAZOL (kancalı kurt ve trichuris trichiura en tercih edilen Ascaris, Oxyuris ve Trichostrongylus kull. Karma infestasyonlarda kull. 3-4 gün süre ile verilir. ALBENDAZOL (dokularda yerleşenlerde trişinozda, viseral ve kutanöz larva migransta kull. Helmintlerin,örtü ve intestinal hücrelerinde sitoplazmik mikrotübülleri yok ederler. Ascris, Oxyuris ve Trichuris ve kancalı kurt enfesiyonlarında kull. 2 yaş üstine günde tek doz 400, yada bu ikiye bölünür.

Ascaris lumbricoides ve PİPERAZİN Ascaris lumbricoides ve Enterobius (Oxyuris) vermicularis’ çok etkildir. -ağızdan alınırlar

LEVAMİZOL Ascris ve Trichostrongylus’a karşı tek doz halinde verildiğinde bile güçlü etkilidir. Etkisi pirantele benzer Spastik felç yapar.

Mitokontdrial bir enzim FUMARAT REDÜKTAZI inhibe eder. TİABENDAZOL Mitokontdrial bir enzim FUMARAT REDÜKTAZI inhibe eder. Mikrotübülleri yok eder. Viseral larva migrans Strongyloides stercoralis etkili

FİLARYALARA KARŞI KULLANILAN İLAÇLAR - Dietil karbamazin (Filaris bir ilaçtır) İvermektin (geniş spektrumlu Filarya, Stronglyloides, Ascaris, Trichuris, Oxyuris etkili..) metronidazol

Geniş spektrumlu bir antihelmentiktir. SESTODLARA KARŞI KULLANILAN İLAÇLAR 1-Niklozamid (Yomesan) Tenyasid bir ilaçtır. Taenia saginata ve hymenolepis nana’ya karşı en fazla tercih edilen iki ilaçtan biridir. Sestodların anaerobik metabolizmasını inhibe etmek, eksojen glukoz up-take’ini ve mitokondrilerde ADP2den ATP sentezini bozmak suretiyle ölümlerine sebeb olurlar 2- Prazikuantel (tenisil forte) Geniş spektrumlu bir antihelmentiktir.

III_ TREMATODLARA KARŞI KULLANILAN İLAÇLAR Insanda hastalık yapan trematodların bazıları: Schistosoma haematobium S. Mansoni S. Japonicum Güneydoğu illerinde nehir kenarlarında yaşayanlarda görülmüştür.

Prazikuantel Geniş spektrumlu bir sistozomisiddir. İlk olarak veteriner hekimlikte tenyasid olarak kullanılmak üzere çıkartılmıştır. Sonra insandaki tenyasidlere etkili olduğu bulunmuştur. Her üç schistosoma türüne, T saginata ve solium dahil sestodlara karşı en tercih edilen ilaçtır.

diğer İkİ ilaç.. Metrifonat Oksamnikin