Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Trichinella spiralis.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Trichinella spiralis."— Sunum transkripti:

1 Trichinella spiralis

2 Trichinosis bütün dünyada domuz eti yenen ülkelerde bu etin kalitesiyle ve az pişirilerek tüketilmesiyle ilgili olarak bulunmaktadır. Mortalitesi düşük olmasına karşın otopsi çalışmaları enfeksiyonun domuz eti yenen toplumlarda %2 sıklığında bulunduğunu göstermektedir.

3 Morfoloji Erişkin dişi 3.5x0.06 mm, erkek 1.5x0.05 mm boylarında,
Dokulardaki larva limon şekilli bir kapsül içinde kıvrılı bir şekilde, bulunmaktadır.

4 Yaşam döngüsü Trichinosis kist içeren etlerin çiğ veya az pişirilerek yenmesiyle bulaşır. Larva İnce bağırsaklarda mukozaya invaze olarak erişkin şekli gelişir. Bir hafta sonra dişiler larva doğururlar (bir dişi yaklaşık larva doğurur) ve bu larvalar lenfatikler ve sistemik dolaşımla çizgili kaslara göç ederek kas iplikçiği içinde kistleşir.

5 Kistleşme 4-5 haftada tamamlanır ve çizgili kaslarda kist dokusu kalsifiye olarak yıllarca orada canlılığını sürdürebilir. Beyin ve kalp dokusunda kalsifikasyon olmamaktadır ve larva uzun süre canlılığını sürdürememektedir.

6 Hastalık ve semptomlar
Trichinosis semptomları parazitin bağırsaklardaki veya kaslardaki miktarıyla ve aynı zamanda türü ile ilişkili olmaktadır. Az sayıdaki parazit asemptomatik veya orta semptomlarla seyrederken çok sayıda parazit parazitin, bulunduğu organa göre semptomlar oluşturur.

7 Ateş, yüzde ödem, kas ağrısı,
Nörolojik, kardiolojik belirtiler, konjunktivit, ağızda hemorojiler, deri döküntüleri, diyare, eozinofıli Artmış total IgE, artmış kas enzimleri saptanabilir.

8 Semptomatik tanı son derece önemlidir.
Hastalığın epidemiyolojisi, pişirilmeden yenen domuz eti, eozinofili ve yükselmiş serum Kreatinfosfokinaz değeri… Serolojik tamda T. spiralis karşı antikorlar ELISA, IFAT ile gösterilebilir. Biyopsi (gastreknemıus kasından) veya otopside kas dokusunda larvalar…

9 Tedavi ve korunma Hastalık erken dönemde yakalanırsa, bağırsaklardaki erişkinlerin elimine edilmesi için Mebendazole verilebilir. Doku formunda yatak istirahatı ve salisilatlar etkilidir. Inflamasyon tedavisi için steroidler kullanılabilir. Doku formunda mebendazole veya albendazole 5 ay süreli olarak kullanılabilir.

10 İnfekte olabilecek etlerin tüketilmemesi veya pişirilmeden tüketilmemesi korunmak için son derece önemlidir. Evlerdeki derin dondurucularda (-15) 3 hafta etlerin bekletilmesi genellikle larvaları öldürür.

11 Kan ve doku nematodları
İnsanlarda kan ve dokularda enfeksiyon oluşturan ve artropod vektörler aracılığıyla bulaştırılan nematodlar flaryal parazitler olarak adlandırılır ve Wuchereria bancrofti ve Brugia malayi (elefantiasis), Onchocerca volvulus ve Loa loa (deri ve göz hastalığı) sıklıkla saptanan türlerdir.

12 Fil hastalığı Tanısında insan kanında veya lenf aspiratında larva saptanması temel yöntemdir. W.bancrofti en yaygın filaryal parazittir. Tropikal bölgelerd bulunmaktadır. Akdeniz iklimi hastalıgın gelişmesi için uygundur.


"Trichinella spiralis." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları