Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Necator americanus ve Ancylostoma doudenale

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Necator americanus ve Ancylostoma doudenale"— Sunum transkripti:

1 Necator americanus ve Ancylostoma doudenale

2 Çengelli solucanlar Çengelli solucanlar çevre ısısı 17-35°C arasında olan yerlerde, hergeçen gün azalmakla birlikte bulunmaktadır. Yumurtada larva gelişmi ve serbest larvanın toprakta yaşayabilmesi için optimum sıcaklık A. duodenale için °C, N.americanus için 30-35°C arasındadır.

3 Erişkinler ağız kapsülleri ile mukozadan kan emdikleri için A
Erişkinler ağız kapsülleri ile mukozadan kan emdikleri için A.duoâenale ortalama günlük 0.2 ml, N.americanus 0.03 ml litre kan kaybına neden olmaktadırlar. Ülkemizde özellikle Doğu Karadenizde her iki tür ve Hatay civarında A.duoâenale endemik olarak bulunmaktadır. Doğada tek konağı ve rezervuarı insanlardır.

4 Morfoloji Her iki türü yumurta ve erişkinlerin dış görünüşleri ile ayrılamaz. Çengelli solucanlar ağız kapsülleri ve üreme kapsülleri yapısı ile ayrılabilirler.

5 Yaşam döngüsü Çengelli solucanlar deri yoluyla bulaşmalarına karşın doğada serbest yaşam siklusları yoktur ve otoenfeksiyon da yapamazlar. Dışkı yoluyla atılan blastomerli (embriyonel hücre) yumurtalardan uygun ortamda (humuslu toprak) nem, ısı, gölgelik yerlerde 2 günde larva gelişir ve yumurtadan çıkar (rabdidiform larva).

6 Daha sonra 5-10 günde gömlek değiştirerek flariform larva (infektif larva) şekline döner bu dönemde beslenemediğinden uygun şartlarda 3-4 hafta canlılığını sür­dürebilirler. Larva insan derisiyle karşılaşınca (ayaklar sıklıkla) proteolitik enzimlerin yardımıyla deriden penetre olurlar ve venüller veya lenfatikler aracılığıyla kalp ve akciğerlere gelirler.

7 Tanı Tanı yumurtaların dışkıda gösterilmesiyle yapılabilir
Fakat tür ayrımını yumurtalardan yapmak mümkün değildir. Larvaların bağırsaklarda erişkin şekle ulaşana kadar olan dönemde yumurta bulunamayacağı unutulmamalıdır.

8 Tedavi ve Kontrol Mebendazole, Albendazole, Pyrantel pamoate kullanılabilir. ,Demir eksikliği anemisi için demir tedavisi uygulanmalıdır. Sanitasyon korunmada en önemli yöntemdir. İnsan dışkısının açıkta bırakılmaması ve dışkı ile kırlı toprağa temasın engellenmesi için eldiven ve çizme giyilmesi önemlidir.


"Necator americanus ve Ancylostoma doudenale" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları