YURT İÇİ PETROL ve GAZ ARAMACILIĞIMIZA İLİŞKİN ÖNERİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Advertisements

TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
EGE AÇIKDENİZ YAT KULÜBÜ. Mega Yatlar ve geleneksel yelkenli tekneler aynı denizlerde farklı iki oluşumdur. EGE AÇIKDENİZ YAT KULÜBÜ.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
  3. Hafta: Büyüme.     GSYİH’de gerçek bir artış olması için Q’ların artması gerekmektedir.  Aşağıda temsili A ekonomisine ilişkin verileri inceleyelim…
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Abdulkerim ÇÖMÇE Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ankara – 2 Mayıs 2016.
ÖZEL AKILLI OKUL SİNCAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI
KÜRESELLEŞME’NİN KAMUYA ETKİLERİ
TOPRAK ANA.
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve ISI YALITIM SIVALARI
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
1980’den Günümüze A) Dönemi: 24 Ocak Kararları
TÜRKİYE FİZİKİ COĞRAFYASI
Bir savaşı oluşturan şey nedir?
VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
İhracat Genel Müdürlüğü
BATI TOROS OTOKTONU ve HİDROKARBON ARAMACILIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Yayla Turizmi.
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
BUGÜNDEN GELECEĞE PETROL STRATEJİMİZ NE OLMALIDIR Yurdal ÖZTAŞ 2014.
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
Haklarımı Öğreniyorum Adım Adım Türkiye Bölgemizi Tanıyalım
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Bir savaşı oluşturan şey nedir?
Türkiye’de Petrol ve Türevleri
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
SAHA JEOLOJİSİ DERS 2 DOĞRULTU, EĞİM.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Depremler Deprem, yerin sarsılması veya hareket etmesidir.
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
Tezin Olası Bölümleri.
BİYOMİMETRİK (BİYOTAKLİT)
İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.
Nitel Araştırma Süreci
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
  (2 Ay) 2015 (2 Ay) İhracat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Sunum transkripti:

YURT İÇİ PETROL ve GAZ ARAMACILIĞIMIZA İLİŞKİN ÖNERİLER TÜRKİYE YURT İÇİ PETROL ve GAZ ARAMACILIĞIMIZA İLİŞKİN ÖNERİLER Yurdal ÖZTAŞ - 2014 Ek:1

Şek:1

MEVCUT ARAMA ve ÜRETİM SAHALARIMIZ KARA ALANLARIMIZ ŞEKİL- 1’DE ÖZETLE VERİLMİŞTİR. MEVCUT EKONOMİK SAHALARIMIZ; TRAKYA’DA GAZ, GD’DA İSE PETROL AĞIRLIKLI DIR. ANTALYA-ISPARTA ARASINDA Şek- 2 DE GÖRÜLEN ALAN DA GÜNEYDOGU İLE BENZERLİDİRLER. MAALESEF ŞU ANA DEK DENİZLERİMİZDE (Biyojenik kökenli) KARADENIZ GAZ KEŞFİMİZ HARİÇ EKONOMİK BİR POTANSİYEL KEŞFEDİLEMEMİŞTİR. ÜLKEMİZDEKİ BELLİ KARA ALANLARI ŞEYL GAZ İÇİN TEORİDE BÜYÜK POTANSİYEL TAŞIMAKLA BERABER GEREKTİRDİĞİ KNOW-HOW EKSİKLİĞİ NEDENİYLE HENÜZ EKONOMİYE KAZANDIRILMAKTAN UZAKTIR (Ek.3 ve 3A)

BASEN ANOLOJİSİ ANOLOJİ OLARAK, ÇORUM-TUZGÖLÜ-ERZURUM GİBİ İÇ BASENLER TRAKYA İLE, ANTALYA-ISPARTA ARASINDAKİ ALANLAR İSE (Şek.- 2) GÜNEYDOĞU İLE BENZERLİDİR. ÖZELLİKLE GD’DA PETROL ÜRETİMİ MEVCUT İKEN, AYNİ ÖZELLİKLİ BATI ANADOLU OTOKTON ALANI AÇIKCA İHMAL EDİLMİŞTİR (Şek. -2 ve 3).

Şek:2

ARAMA PROGRAMIMIZ MEVCUT RUTİN FAALİYETLER İYİLEŞTİRİLEREK AYNEN SÜRDÜRÜLMELİDİR İÇ BASEN ARAMACILIĞINDA RİSKİ PAYLAŞMAK İÇİN ÖNCELİKLE ORTAK ARANMALI, FARMOUT YAPILMALIDIR. DENİZLERİMİZ İÇİN DE AYNISI YAPILMALI, KARADAKİ BULGULAR, DENİZDE DE İZLENİP DEĞERLENDİRİLMELİDİR. ÖZELLİKLE BATI TOROS OTOKTON ALANININ POTANSİYELİNE YÖNELİK SONDAJLI ARAMALARDA; OLUŞTURULAN MODEL İLK KUYUDA İFLAS ETMEDİĞİ SÜRECE (ki etmemiştir, Yuvaköy-1 de petrol ispatlıdır) İNATLA (Isparta) AĞLASUN’A KADAR EN AZ 2 İLAVE KUYU İLE TESTLER SÜRDÜRÜLMELİDİR ve BU ARAMA, MÜMKÜN OLDUĞUNCA ORTAKSIZ (Hizmet alınmalı), AKSİ HALDE TPAO ÖPERATÖRLÜĞÜNDE SÜRDÜRÜLMELİDİR. 200 km.lik BU DEVASA YAPI ARABİSTANDAKİ GAWAR YAPISI İLE KIYASLANACAK BOYUTLARDADIR ve ÖNEMLİDİR.

Şek:3 OTOKTON ve ÜZERİNDEKİ MEVCUT KUYU YERLERİ

GB ANADOLU İÇİN SONUÇ OLARAK ŞEKİL- 3’TE DE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ; EMARE ve SIZINTILARI İSPATLANMIŞ OLAN BATI TOROS OTOKTONU’NDA ARAMA ÖNCELİKLİ OLARAK ELE ALINMALIDIR. BEDEŞ-1 KUYUSU İLE AFYON’A 30 km. KALANA DEK AFRİKANIN DOĞAL UZANTISI OLAN OTOKTONUN ALTTAN UZANMAKTA OLDUĞU DA İSPATLANMIŞTIR. ARTAN PETROL FİYATLAR DÜNYADAKİ BENZERLERİ GİBİ BURADA DA RİSKİ KABUL EDİLİR SEVİYEYE ÇEKMİŞTİR. GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİ, 12 km. DEN DERİN KUYULARI UCUZLATIP HIZLANDIRMIŞTIR (Basra Körfezi ve Sakalin Adaları gibi). BU AVANTAJDIR. BİR KUYUYA 100 MİLYON DOLARLARIN HARCANDIĞI BİR SEKTÖRDE, BÖYLESİ (Şek.-2 ve 3) BİR SAHA İÇİN BUNUN YARISI ÇOK GÖRÜLMEMELİDİR. MEVCUT ve MUHTEMEL HİDROKARBON POTANSİYELİMİZİN ORTAYA KONMASI ÜLKEMİZİN YARINLARINI İLGİLENDİREN MİLLİ BİR MESELE OLUP, ORTAK HEDEF OLARAK ELE ALINMALI ve BAŞARILMALIDIR.