6.1. Sendikalar ve toplu sözleşme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Advertisements

NASIL SENDİKACILIK YAPMALIYIZ?.
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
Prof.Dr. Tankut Centel Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
TÜRKİYE GEMİ İNŞA SANAYİCİLERİ BİRLİĞİ
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
E-sendİka üyelİĞİ.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
İŞÇİ ARKADAŞ ARTIK SENDİKALI OLMAK ÇOK KOLAY! e-devlete-devlet şifresi T.Maden-İş Sendikalı olmak Anayasal bir haktır. Sendika üyeleri kanunların koruması.
Tevfik BAYHAN Bakanlık
Düzensiz İş Akdi ile Çalışanlara Yönelik Örgütlenme ve Toplu İş Sözleşmesi Faaliyetleri ALTİŞVEREN VE DÜZENSİZ İSTİHDAM TÜRKİYE ULUSAL KONFERANSI 31 Ocak.
Güvenlik Kültürü ile İSG Politikaları Oluşturulmasında ve Uygulamalarında Sosyal Diyalogun Rolü Prof. Dr. Serpil AYTAÇ.
ERK İSG&İK – –
Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı Başkanı
Bölüm 11 Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler
ÜCRET YÖNETİMİ VE ÜCRET SİSTEMLERİ
Sendikalar ve toplu sözleşme
ERK İSG&İK – –
İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM
Dernekler Hakkında Yanlış Bilinen Konular
6356 SAYILI SENDİKALAR, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ GREV VE LOKAVT KANUNU
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
SENDİKALARIN ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİYE KATKISI VE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ
1 U.A SİYASİ KURULUŞLAR HAFTA 2 TANIM VE SINIFLANDIRMA.
İNSAN KAYNAKLARINDA YÖNETİMDE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ
ZİRVE ÜNİVERSİTESİ İŞ HUKUKU Toplu İş Sözleşmesinin Esasları
İş Hukuku Yrd. Doç. Dr. Alptekin AKTALAY
Dersin Adı: Çalışma İlişkileri
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SİYASİ PARTİLER. Demokratik yönetim sisteminin temelini oluşturan siyasi partiler, prensip itibariyle birer dernek konumundadırlar.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK DERNEKLER ve SPOR KLÜPLERİ. Dernekler özel kişilerin bir araya gelerek, ekonomik olmayan, uzun süreli bir amaç için oluşturduğu kuruluşlardır.
YÖNETİMİN ALT İŞLEVLERİ
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Rabia BORAZANCI.
İŞ HUKUKUNA GİRİŞ İş Hukuku Kavramı
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
İŞ HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI
TOPLU PAZARLIK.
Toplu pazarlık gücü.
Sendikaların ekonomik analizi
İNSAN KAYNAKLARI İŞLEVİNİN TANIMI VE AMAÇLARI
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
Toplu İş Hukuku 3. Ders. SENDİKA VE KONFEDERASYONLARA ÜYELİK.
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
Sendika Kavramı, Kaynaklar, Kuruluş, Organlar, Yönetici Güvencesi
Toplu İş Hukuku / 2 Toplu İş Sözleşmesi Hukuku. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HUKUKU.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. MAAŞ POLİTİKASININ YÜRÜRÜRLÜĞE KONULMASI -Çalışanlar daha iyi bilgilendirilmesi: maaş değişiklikleri.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
Anlatan: Adnan Hadzimusiç
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Toplu pazarlık.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Bölüm 11 Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler
ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ SEÇİYORUZ!
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Sendikaların Faaliyetleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
Sunum transkripti:

6.1. Sendikalar ve toplu sözleşme

Sendikal ilişkiler Sendikalar ve sendikal örgütlenme çağdaş demokrasinin temel koşullarının başında gelir. Çalışanlar, işverenle ilişkilerinde artık bireysel davranış yerine ortak davranışı seçerek güçlerini birleştirmeye ve artırmaya yönelmektedir.

Sendikalara katılım nedenleri Ekonomik yarar sağlama, çalışma koşullarının geliştirilmesini sağlama, aidiyet ihtiyacını karşılama, ideolojik nedenler.

Sendikalara katılmama nedenleri Meslekleşme, yönetimle özdeşleşme, sendika amaçlarını benimsememe.

Sendikaların ögeleri Ortak amaç: üyelerinin çalışma ilişkilerinde ve kendi aralarındaki ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarları korumak ve geliştirmektir. Kurulma serbestliği: İşçi ve işveren sendikaları önceden izin almaksızın yasanın gösterdiği bilgi ve belgelerin yetkili makamlara verilmesiyle kurulurlar. Bağımsızlık: Bu bağımsızlık işçi ve işveren sendikalarının birbirlerine karşı bağımsızlığı biçiminde olacağı gibi, devlete, siyasal parti ve dini kuruluşlara ve diğer kuruluşlara karşı bağımsızlığı da kapsar. Özel hukuk tüzel kişiliği: Her sendikanın bir tüzel kişiliği bulunmaktadır. Yasalara uygunluk: Kuruluş tüzüğünün, yönetim ve işleyişinin, cumhuriyetin niteliklerine ve demokratik esaslara uygun olması gereklidir.

Sendika türleri İşkolu sendikaları konfederasyonlar

Sendikaların Amaçları İki temel grupta toplanır: 1. Sendika Güvenliği:Her şeyden önce sendikalar varlıklarını güvence altına almaya çalışırlar. Uygulamada beş ayrı türü vardır. A. Kapalı Sistem: Bu sistemi benimseyen ülkelerde bir işletme yalnızca sendika üyelerini işe alabilir. B. Sendikal Sistem: Bu sistemde işletmeler sendika üyesi olmayan kişileri de işe alabilirler. Ama işe alınan bu kişiler belirlenen bir süre içinde ve aidatlarını ödeyerek bir sendikaya girmek zorundadırlar, aksi halde işlerine devam edemezler. C. Temsili Sistem: Bu sistemde de işe girmek için sendika üyesi olma zorunluluğu yoktur. Ancak çalışanlar “sendikal çıkarlardan herkes yararlanmaktadır” ilkesi gereği, sendika aidatını ödemek zorundadır. D. Açık Sistem: Herkes sendikaya üye olma ya da olmama özgürlüğüne sahiptir. Üye olmayanlar aidat ödemezler. E. Üyelik Aranjmanlarını Sürdürme Sistemi: Çalışanların bir sendikaya üye olması zorunlu değildir. Ama örgütçe çalıştırılan sendika üyeleri, sözleşme süresince üyeliklerini sürdürmek zorundadır.

2. Mali ve Diğer Haklar Güvenliklerini sağlayan sendikaların en temel diğer amacı, üyelerine daha iyi haklar sağlama yolunda faaliyet göstermektir.

Toplu pazarlık Sendika-yönetim ilişkilerinin temeli toplu pazarlıktır. Toplu pazarlık; sendika ile yönetim temsilcilerinin, kendileri yönünden en avantajlı bir sözleşme imzalayabilmek için, karşılıklı olarak çeşitli manevralara başvurdukları karmaşık bir süreçtir

Toplu pazarlığın başarısını etkileyen faktörler Yönetim sendika ilişkileri Pazarlık süreci Tarafların kullandığı pazarlık stratejisi

Pazarlık süreçleri Dağıtımsal pazarlık: Bu tür pazarlık süreci, tarafların bir konuda uyuşamadığı ve sonucunda bir taraf için kazanç sağlarken diğer taraf için kayıp sayıldığı durumlarda söz konusudur. Taraflar en iyi sonucu elde edebilmenin pazarlığı içindedirler. Bütünleştirici pazarlık: Bu yöntemde her iki taraf da iki tarafın yararına olabilecek çözüm üzerinde çalışırlar. Tutumsal yapılandırma: Tutumların karşılıklı olarak biçimlenmesi amaçlanır. Pazarlık sürecinde ortaya çıkan tutumlar, pazarlığın gidişatını ve ilerideki pazarlıkları büyük ölçüde etkiler. Örgüt içi pazarlık: Örneğin yönetim tarafını temsil edenler, belirli bir konumdaki durumlarını değiştirmek için yönetim yetkilileriyle görüşme yapmak zorunda kalabilirler.

Toplu pazarlığın sonuçları Anlaşma Grev – lokavt Grev personelin örgütte çalışmayı reddetmesi buna karşın lokavt ise bunun tersi, işverenin işçilerin çalışmasını kabul etmemesidir. Arabulucu Arabulucu, gönüllü bir anlaşmayı sağlayabilmek için taraflara yardım eden tarafsız bir üçüncü kişi ya da kurumdur. Tahkim: Hakem, pazarlık sürecinde tarafları dinleyen, bilgileri toplayan ve tarafları bağlayıcı öneriler getiren tarafsız bir üçüncü kişidir. Arabulucudan farklı olarak hakem, sözleşmenin koşullarını belirler.