Anormal Uterin Kanamalar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADOLESANLARDA DİSFONKSİYONEL UTERİN KANAMALAR
Advertisements

ADOLESANLARDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
DİSFONKSİYONEL UTERUS KANAMALARI
Disfonksiyonel Uterin Kanamalar (DUK)
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
İç salgı(endokrin) bezleri
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
cinselliğin anatomi ve fizyolojisi
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA
ANTRENMAN Bedensel ve psikolojik gücün, teknik ve taktik becerilerin, fizyolojik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Beslenmede Anne Sütünün Önemi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile hekimliği Anabilim Dalı Konya.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
MENSTRUAL DÜZENSİZLİKLER
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Sigara Ve Alkolün Zararları
ADOLESAN JİNEKOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
ÇANKIRI DEVLET HASTANESİ KADIN HST VE DOĞUM KLİNİĞİ
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Acil Durum Yönetimi E ğ itimleri Galip USTA AFET PS İ KOLOJ İ S İ.
Öğrenci İsmi ENGELLİ TÜRLERİ SOSYOLOJİ ENGELLİLİK FİZYOLOJİ ENGELLİLİK PSİKOLOJİ ENGELLİLİK FİZİKSEL ENGELLİ RESİMLER
AİLE PLANLAMASI. Aile Planlaması, ailelerin istedikleri zamanda istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilmeleridir.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
KİŞİSEL HİJYEN.
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Menstrüel Siklus Doç. Dr. Cem Atabekoğlu
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
RADYASYONUN HÜCREDEKİ KRİTİK HEDEFLERİ
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
Prof Dr.Ramazan Dansuk Bezmialem Vakıf Üniversitesi
PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.
DOĞURGANLIĞIN DÜZENLENMESİ
Diyabet ve Cinsel Sağlık
Prof.Dr.Çiğdem ALTINSAAT
Dişi MemelilerdeThe Luteal Fazın Hormonal Kontrolü
E R G E N L İ K (BÜYÜME VE GELİŞME DÖNEMLERİ).
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Ruh Sağlığının Ölçütleri
PERİMENOPOZAL YILLAR VE KONTRASEPSİYON
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
 Üreme çğındaki kadınlarda her ay oluşan periyodik kanamalara menstrüral siklus (adet dögüsü) adı verilir  Bir siklus ortalama 28 gündür ancak 21 ile.
Kadın üreme sistemi.
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Puberta ve Seksuel Siklus
KRİZ YÖNETİMİ Öğretim Görevlisi Meral GÜNEŞ.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
Nazlı ÖZTÜRK.
Kırınım, Girişim ve Müzik
ŞİDDET DÖNGÜSÜ ve Kadına Yönelik Şiddet
HÜCRE ADAPTASYONU Fizyolojik stresler ve patolojik uyaranlarla karşılaştıklarında bunlara uyum (ADAPTASYON) gösterip, canlılıklarını ve işlevlerini koruyarak.
IVF ÖNCESİ LAPAROSKOPİNİN YERİ
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
PUBERTE MUAYENESİ Prof Dr. Zeynep ŞIKLAR.
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Gelişim ve Temel Kavramlar
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
İNSANDA ÜREME SİSTEMİ. İNSANDA ÜREME SİSTEMİ ERKEK ÜREME SİSTEMİ.
Sunum transkripti:

Anormal Uterin Kanamalar

Kanamanın miktarı,süresi ve sıklığına göre isimlendirilir. Normal menstrual kanamada düzensizlik olması anormal uterin kanamalar olarak ele alınır. Kanamanın miktarı,süresi ve sıklığına göre isimlendirilir.

Menstrual Kanamanın Özelliği Sıklık:22-35 gün de tekrarlayan Süre:2-7 gün süren Miktar:20-100/150 ml Renk:Koyu kırmızı,pıhtısız

Anormal Uterin Kanamalar Menoraji/Hipermenore: Tanım:Kanamanın normalden uzun sürmesi/miktarın fazla olması Organik Nedenler: Düşükler,RİA,adenomiyozis,Kanama anomalileri, Fonksiyonel Nedenler: Hormonal dengesizlikler(prostoglandin yetersizliği,korpus luteum yetmezliği) İklim değişikliği Duygusal stres

Metroraji Tanım:Menstrual kanamanın düzensiz ve sık aralıklarla olması. Organik nedenler:Kr.servisit ve erozyon, Servikal ve endometrial malignensiler ve polipler .....salgılayan over tümörleri Fonksiyonel nedenler:.....Düzeyindeki dalgalanmalar,corpus luteum yetmezliği Menometroraji:Fazla miktarda ve uzun süreli kanama İntermenstruel Kanama:Düzenli menstruel kanamalar arasında değişen miktarlarda kanama

Polimenore: Menstrual kanamanın 21 günden sık aralıklarla tekrarlanmasıdır. Genellikle hipotalamus-hipofiz düzeyinde hormon salınımındaki değişikliklere bağlıdır. Gn-RH,gonodotropinlerin salınımındaki dengesizlik ovariyal siklusta düzensizliklere yol açmaktadır. Ovariyal siklustaki düzensizlik;foliküler faz yada luteal fazın kısalması şeklindedir. Gebelik oluşumu ve devamı etkilenebilmektedir.

Hipomenore; Mens. Kanamasının az miktarda olmasıdır. Kanama miktarı 20 cc’den azdır.Genellikle dismenore ile birlikte seyreder. Endometriumda yeterince proliferasyon olmamasına yada deskuamasyonun gerçekleşmemesine bağlı gelişmektedir. Hipımenore durumunda siklus ovülatuvar/ anovülatuvar olabilir. Uterus hipoplazisi ,anovulatuvar siklus, enfeksiyonlar ve yaşam düzenindeki değişiklikler nedeniylede oluşabilmektedir.

Oligomenore: Mens. 36 gün-3-6ay arasında değişen zamanlarda olmasıdır. Üreme sistemindeki disfonksiyonel nedenlerle ya da hipoplazi nedeniyle oluşmaktadır. Genellikle menarştan sonraki bir yılda ve premenopozal dönemde sıkığı artmaktadır. Sekonder oligomenore nedenleri ;.

Sekonder oligomenore nedenleri Pisişik bozukluklar,stres, İklim değişikliği, Hormonal Nedenler Hiperprolaktinemi,androjen artışı,tiroid salınımındaki bozukluklar Hipotalamus-ön hipofiz hormon düzeyinde düzensizlik.

Amenore:Mentrual kanamanın olmaması Primer ve sekonder olabilir. 17 yaşına kadar hiç mens.kanamasının olmaması Mens.kanamasının 3 aydan daha uzun süre görülmemesi Fizyolojik Amenore? Nedenler?

Primer Amenore Nedenleri Hipofiz,hipotalamus ve SSS. Bozuklukları -Tümör vb. -Puberte de vücut yağ dokusu kitlesinin yetersiz olması(anoreksiya nevroza- bulimia)yoğun stres Ovarial Yetmezlik:Foliküllerde fonksiyon kaybı,puberte öncesi dönemde hızlı folikül gerilemesi,Gonadal disgenezis(ör:Turner send=xo) Müller sistemin gelişme bozuklukları; -Vajinal agenezi -Uterus ve follop tüplerinin fibröz doku özelliğinde olması -Imperfore hiymen

Disfonksiyonel Uterus Kanamaları Organik bir nedene bağlı olmaksızın siklusu kontrol eden hormonların salınımındaki dengesizliklere bağlı oluşan kanamalardır. Prostaglandinlerin yetersiz salınımı CL Yetmezliği-premenstruel kanama Anovülatuvar sikluslarda östrojenin yalnız ve dalgalanmalar oluşmadan sürekli salınımı genellikle puberte ve premenopozal dönemde kanamalara yol açar. Folikül olgunlaşmasının gecikmesine dolayısıyle östrojenin yetersiz salınmasına bağlı postmenstrüel kanamalar oluşmaktadır. Ovülasyondan hemen sonra öst.düzeyinin hızla düşüşüne bağlı olarak az miktarda kanama olabilir. Siklus düzensizlikleri kadın sağlığını nasıl etkiler?

Siklus düzensizlikleri kadın sağlığına etkileri Fiziksel,sosyal ve psikolojik olarak etkiler -Anemi ye /hipovolemiye bağlıDoku perfüzyonunda bozulma,aktivite intoleransı -Vajinal kanamaya bağlı hijyeni sürdürmede yetersizlik,enfeksiyona yatkınlık,beden imajında/kendini algılamada değişiklik, korku,anksiyete -İnfertilite/üreme yeteneğinde bozulma ya bağlı korku,anksiyete Günlük aktivitelerini yerine getirememe/hastaneye yatışa bağlı rol ve ilişki biçiminde değişiklikler.

TEŞEKKÜRLER…