Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Üreme çğındaki kadınlarda her ay oluşan periyodik kanamalara menstrüral siklus (adet dögüsü) adı verilir  Bir siklus ortalama 28 gündür ancak 21 ile.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Üreme çğındaki kadınlarda her ay oluşan periyodik kanamalara menstrüral siklus (adet dögüsü) adı verilir  Bir siklus ortalama 28 gündür ancak 21 ile."— Sunum transkripti:

1

2  Üreme çğındaki kadınlarda her ay oluşan periyodik kanamalara menstrüral siklus (adet dögüsü) adı verilir  Bir siklus ortalama 28 gündür ancak 21 ile 35 gün arasında yineleyen sikluslarda anormal kabul edilir

3  Hipotalamustan GnRH (gonadotropitlerin serbestleştirici hormon) üretilir.GnRH hipofiz ön lob hücrelerinden gonadotrop (over uyarıcı) hormonlerın üretimini harekete geçirir. Hipofiz ön lobundan salgılanan gonadotrop hormonlar FSH ve LH tır FSH overlerde gelişmeye hazır folikülleri uyaran hormondur LH ise ovülasyonu yumurtlamayo sağlayan hormondur.

4

5  Overler de graf folikülü oluştuktan sonra lüteinizan hormon kanda yükselerek folikül duvarının yırtılmasını ve folikülin içindeki ovum over yüzeyine atılmasını sağlar bu olaya ovülasyon denir UTERUS;  Uterus endometriyum tabakası overler de folikül oluşumu sırasında foliküllerden salgılaman östrojen hormonunun etkisiyle kalınlaşmaya başlar amaç ise döllenme gerçekleşirse döllenmiş ovumun içine gömülebileceği bir yatak oluşturmak. Endometriyum östrojen sayesinde kalın,yumuşak bir yatak haline gelir.

6

7  Pubertinin tamamlanmadığı yaş sınırı olan 16 yaşına kadar menstrüel siklusun başlamaması veya başlaya siklusu ortadan kalkmasına amenore denir.amenore 2 ye ayrılır;  Genç kız 17-18 yaşına geldiği halde adetinin başlamamasına pirimer amenore  Başladıktan sonra ortadan kalkmasına veya 3-6 ay aralıklarla gelmesine sekonder amenore adı verilir. Sekonder amenore ise aşırı sitres, over tümörleri, hipofiz tümörleri, kan hastalıkları, aşırı kilo kaybına bağlı olabilir

8

9  Menstrual periyodların 150 ml ve daha fazla olacak şekilde aşırı kanamalı geçmesi ve uzun sürmesi menoraji olarak tanımlanır. Menoraji olgularında her mensin sonunda halsizlik,bitkinlik ve sonunda anemi ortaya çıkabilir.

10  Mens kanaması esnasında ya da hemen öncesinde pelvik bölgede ortaya çıkan rahatsızlık ve kramp tarzı ağrılara dismenore adı verilir.  Primer dismenore ilk menstruasyon kanamasından 1-2 yıl sonra ortaya çıkan, 25 yaş civarında ya da çocuk doğurduktan sonra azalan ya da kaybolan ve altta yatan patolojik bir nedenin bulunmadığı dismenoredir.Sekonder dismenorede ise kadın genital organlarının hastalığa bağlı olarak sonradan ortaya çıkan dismenoredir.

11

12  Hrmonal dengenin bozulduğu bağzı durumlarda kanamanın karakteri değişebilir fazla ya da az miktarda kanamalara DUK denir. Disfonksiyonel uterus kanamalarda alttan yatan anamotik lezyon veya sistematik bir bozukluk bulunmaktadır

13  Hormonal bozukluklar (hipertroidi, hipotroidi, hiperprolaktinemi, vb.)  Ağır egzersiz veya aşırı kilo kaybı  Stres  Puberte donemş (menstrüasyonlar yeni başlamış ve henüz düzene girmemiştir)  Permenopozal dönem (menopoza girmeden önce menstüasyonların aksamaya başladığı iki yıllık dönem)


" Üreme çğındaki kadınlarda her ay oluşan periyodik kanamalara menstrüral siklus (adet dögüsü) adı verilir  Bir siklus ortalama 28 gündür ancak 21 ile." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları