Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Diyabet ve Cinsel Sağlık

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Diyabet ve Cinsel Sağlık"— Sunum transkripti:

1 Diyabet ve Cinsel Sağlık

2 Cinsellik yaşamın doğal, sağlıklı ve ayrılmaz bir parçasıdır
Cinsellik yaşamın doğal, sağlıklı ve ayrılmaz bir parçasıdır. Her insan kendi biyolojik, psikolojik, toplumsal, kişisel özelliklerine göre, cinsel gelişim sürecinde bulunduğu aşamaya uygun ve içinde yaşadığı toplumun kültürel, ahlaksal ve dinsel etkilerine göre cinsel yaşamını sürdürür. Bazı yaşam dönemleri, yaş, hormonal değişiklik, bazı sistemik ve endokrin hastalıklar, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar cinsel fonksiyonlarda bozukluklara yol açabilir.

3 Amaç Diyabetli bireylerle çalışan hemşirelere; diyabetin cinsel sağlığa ve cinsel işlevlere olan etkisi ve işlev bozukluklarının giderilme yöntemleri ile ilgili bilgi ve anlayış kazandırmak.

4 Hedefler Cinselliğin yaşamın sağlıklı ve doğal bir parçası olduğunu bilmeli, Diyabetin kadın ve erkek cinsel fonksiyonları üzerindeki etkisini açıklayabilmeli, Cinsel fonksiyon bozukluklarının sağlık personeli ile paylaşılması gerekliliğini ve önemini kavramalı, Cinsel disfonksiyonlarda kullanılan tedavi ve eğitim yöntemlerini bilmeli.

5 Cinsel işlev bozukluklarının yol açtığı sorunlar
Anksiyete Özgüven kaybı Cinsellikten uzaklaşma Savunucu kişilik İletişimde bozulma Eşin tatminsizliği Kızgınlık Reddedilme korkusu Tedavide başarı eşlerin birlikte danışmanlık eğitimine alınması, aralarında iyi bir ilişkinin oluşturulması ile olasıdır. Psikolojik destek, destek grup terapileri yararlı olabilir.

6 KAYNAKLAR Erdogan S, Özcan Ş. Diyabet Hemsireligi Temel Bilgiler, Ed.S.Erdogan, Yüce Yayınları, Istanbul, 2003. International Diabetes Federation. Diabetes Atlas Funnel M, Ozcan S. International Diabetes Federation. International Education Curriculum for Diabetes Health Care Professionals, Tay-Sas Matbaacılık, İstanbul, 2008 Funnel M, Ozcan S. International Standards for Diabetes Education, EOS Ajans, İstanbul, 2009. Yilmaz T, Özcan Ş, Olgun N. GAPDIAB Project as a Model Ed: T.Yılmaz, Printed by Gri Tasarim, Istanbul, 2003, p Satman İ, Yılmaz MT, Şengül AM. TURDEP Çalışması: Türkiye’de Diyabet Prevalansı ve Diyabet Gelişmesine Etkili Faktörler. Endokrinoloji Forumu Türkiye Diabet ve Obezite Epidemiyolojisi : [Turkish diabetes prevelance study]


"Diyabet ve Cinsel Sağlık" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları