Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Advertisements

DR. NAHİDE GÖKÇE ÇAKIR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD.
UÇ-YAN ANASTOMOZ APROKSİMATÖRÜ Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Buluş, mikro cerrahi ve transplantasyon.
Diz osteoartriti için medikal sülük uygulanmasıyla ilgili randomize kontrollü bir çalışma Arş. Gör. Dr. Hüseyin Nejat Küçükdağ KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
UZUN DÖNEM METFORMIN KULLANıMı VE B 12 EKSIKLIĞI : DIYABET ÖNLEME PROGRAMı ÇALıŞMA SONUÇLARı ARŞ. GÖR. DR. M. NURDAN ÖZKAYA KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
SİGARA BIRAKMA VE PREDİYABET VE DİYABET İNSİDANSI: BİR KOHORT ÇALIŞMA Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
DİABET NEDİR? İnsülin hormon sekresyonunun ve/veya insülin etkisinin mutlak veya göreceli azlığı sonucu karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluklara.
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
1: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.
DİABETİK RETİNOPATİ K. Bihter Kontaytekin.
TAM SAYILAR.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
D VİTAMİNİ DÜZEYİNİN STATİN KAYNAKLI MİYOPATİ ÜZERİNE ETKİSİ
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
POSTTERM GEBELİKLER.
Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
KANSER.
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
Metabolik Hastalıklar vaka sunusu
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
ŞEKER HASTALIĞI.
Meme Kanserli Hastalarda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi 1Fatma İlknur Çınar, 2Zeynep Yılmaz, 3Nurten.
Sema DİBEKCİ, Fatma ARIKAN
    DÜŞÜK RİSKLİ GEBELERLE PREEKLAMPTİK GEBELERİN MATERNAL SERUM HOMOSİSTEİN, YÜKSEK SENSİTİF C- REAKTİF PROTEİN, İNTERLÖKİN-6, İNSÜLİN DİRENCİNİN HEMOSTATİK.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
Araş.Gör.Dr.Hatice ALKAYA KOL KTÜ Aile Hekimliği AD
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Dönem 2 Biyoistatistik Uygulama
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
Sunum transkripti:

Gebelerde GDM ve Obezitenin Fetomaternal Dolaşımdaki İrisin Seviyelerine Etkisi Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D

İRİSİN Boström ve ark. / 2012 Metabolik fonksiyonlar için yeni keşfedilen bir düzenleyici Egzersizle indüklenen enerji harcanması Beyaz yağ dokusunun kahverengileşmesi 112 aminoasit rezidüsü / 12.587 kDa Peroxisome proliferator –activated receptor γ (PPARγ) co-activator-1α (PGC-1α) Fibronectin type III domain containing 5 (FNDC5) geni uyarılıyor

İRİSİN İrisinin obez ve pre-diyabetik farelerde glukoz toleransını iyileştirdiği gösterilmiş KLİNİK ÇALIŞMALAR Tip 2 diyabetes mellitusu (T2DM) olan hastalarda dolaşımdaki irisin seviyeleri kontrol grubuna göre daha düşük seviyede İrisinin prekürsörü olan FNDC 5 obez hastalarda daha düşük seviyede Metabolik sendromu olanlarda paradoksik olarak yüksek

GDM ve İRİSİN GDM ile T2DM patogenezi benzer T2DM’si olmayan hastalarda insülin rezistansının iyi bilinen belirteçleri ile irisin arasında bir pozitif korelasyon Düşük irisin seviyelerinin T2DM gelişmesi ile ilişkili olabileceğini düşündürmüştür GDM ile irisin seviyeleri arasındaki ilişki !!!

OBEZİTE ile İRİSİN İrisin termojenik bir ajan Organizmadaki yağ kütlesini azalttığı düşünülmeye başlanmış Birçok çalışmada irisin seviyeleri; vücut kitle indeksi ile pozitif korelasyon göstermiş… Literatür incelendiğinde GDM’si olmayan obez gebelerdeki irisin seviyelerinin araştırıldığı bir çalışma bulunamamıştır !!!

Amaç Gestasyonel diabetes mellitus (GDM)’u olan ve GDM’si olmayan obez gebelerde maternal, fetal kordon arteriyel ve fetal kordon venöz irisin seviyelerinin değerlendirilmesi Serum irisin seviyelerinin metabolik ve antropometrik ölçümlerle karşılaştırılması

ÇALIŞMA DİZAYNI Çalışma Ağustos 2015- Temmuz 2016 tarihleri arasında DPÜ-KEÇEAH’de yapıldı GDM grubuna 34, GDM’si olmayan obez hasta grubuna 40 ve kontrol grubuna 35 olmak üzere çalışmaya toplam 109 hasta dahil edildi. Normal doğumun metabolik etkilerinden kaçınmak için çalışmaya sezaryen ile doğum yapan hastalar katıldı.

ÇALIŞMA DİZAYNI 24-28. gebelik haftalarında 50 gr OGTT Tanı için 100 gr OGTT GDM Grubu BMI > 30 kg/m2 GDM’si olmayan hastalar  Obez Grubu BMI < 30 kg/m2 ve sağlıklı gebeler  Kontrol Grubu

ÇALIŞMA DİZAYNI Bütün hastalardan hemen sezaryen öncesi venöz kan alındı. Sezaryen sırasında ise bütün gruplardan fetal kordonlardan venöz ve arteriyel ayrı olmak üzere kan alındı.

BULGULAR Tüm çalışma grupları arasında fetal kordon arteriyel, fetal kordon venöz ve maternal serum irisin seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (sırasıyla; P < 0.001, P < 0.01, P < 0.001).

BULGULAR Kord arteriyel , kord venöz ve maternal serum irisin seviyeleri obez grubunda, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında (sırasıyla; P < 0.01, P < 0.01, P < 0.01) ve GDM grubuyla karşılaştırıldığında (sırasıyla; P < 0.001, P < 0.001, P < 0.001) anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.

BULGULAR GDM grubundaki kord arteriyel , kord venöz ve maternal serum irisin seviyeleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük bulunmuştur. (sırasıyla; P < 0.05, P < 0.05, P < 0.01). Dolaşımdaki irisin seviyeleri ile BMI arasında pozitif korelasyon, açlık kan glukozu, açlık insülini, HbA1c ve HOMA-IR değerleri arasında ise negatif korelasyon tespir edildi.

GRUPLAR ARASINDA KAN İRİSİN SEVİYELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI CONTROL (n=35) OBESE (n=40) GDM P Cord Arterial 260.8 (235.3–320.7) 334.5a (261.6 – 406.5) 240.8ab (186.1 – 257.9) < 0.001* Cord Venous 272.7 (248.5 – 328.8) 347.8a (272.4–412.8) 253.9ab (193.9 – 264.1) Maternal Serum 290.1 (268.9 – 353.1) 369.3a (286.3 – 438.8) 271.7ab (242.5 – 286.1)

Bütün hastalarda ve gruplar içinde kord arter kord ven ve maternal irisin seviyelerinin kıyslanması

SONUÇ GDM ile komplike olan gebelerde irisin seviyelerinin sağlıklı gebelere oranla daha düşük seviyelere sahip olduğunu söylemek mümkündür. İrisinin gelecekte GDM’nin prediksiyonunda, önlenmesinde ya da tedavide kullanılması söz konusu olabilir.

SONUÇ Obezite ile ilişkili irisin seviyelerindeki yükselme ise bozulan metabolik fonksiyonlara karşı oluşan bir kompanzasyon mekanizması olarak açıklanabilir.

”Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar...” Mustafa Kemal Atatürk