PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DR. NAHİDE GÖKÇE ÇAKIR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD.
Advertisements

Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
OKULA UYUM OKUL FOBİSİ. Okul Fobisi Değil, Anneden Ayrılma Korkusudur.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Mustafa Kemal Üniversitesi
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
İkiz Meckel-Gruber sendromu: Olgu sunumu
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi
ISTATİSTİK I FIRAT EMİR DERS II.
TAM SAYILAR.
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Parametrik Olmayan İstatistik
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
İzmir İli Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sahada Crush(Ezilme)Sendromunun.
Parametrik Olmayan İstatistik
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
a) Burada gördüğünüz eserler sizde hangi duyguları uyandırdı
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
Metabolik Hastalıklar vaka sunusu
ÖZ GELİRLER.
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
    DÜŞÜK RİSKLİ GEBELERLE PREEKLAMPTİK GEBELERİN MATERNAL SERUM HOMOSİSTEİN, YÜKSEK SENSİTİF C- REAKTİF PROTEİN, İNTERLÖKİN-6, İNSÜLİN DİRENCİNİN HEMOSTATİK.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
Ağbağ Analizi (Social Network Analysis)
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
Vakum ve forseps uygulamaları Forseps tiplerinin tanıtımı Uygulamada temel noktalar Dr. Yusuf Taner KAFADAR
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
Sunum transkripti:

PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ OP.DR.GÜLTEN ÖZGEN

İzole oligohidroamnios (IO): Eşlik eden medikal/obstetrik durumun olmaması Sıklığı: ??? (net veriler bulunmamakta) Kötü gebelik sonuçlarıyla ilişkisi ve doğum yönetimi ??? USG’de AFİ’nin 5 cm veya altında olması vertikal cep ölçümüne göre <2 cm Sıklığı 0.5-5% Eşlik edebilecek durumlar: Konjenital anomaliler PROM IUGR HT Diabetes Mellitus Kötü gebelik sonuçlarında↑

PAPP-A: 11 -14. gebelik haftasında ikili tarama testinde kullanılan bir belirteç İnsülin benzeri büyüme faktörlerinin salınımında görevli bir glikoprotein İnsülin benzeri büyüme faktör bağlayıcı protein 4’ün yıkımını hızlandırmakta Azalmış seviyelerinde insülin benzeri büyüme faktörü salınımı bozulduğu için plasental yetmezliğe eğilim artmakta olup bu nedenle düşük seviyeleri kötü gebelik sonuçlarında suçlanmakta Desidua ve plasentadan salınmakta Bunedenle azalmış papp a seviyesinin kötü gebelik sonuçlarıyla ilişkisi literatürde tartışılmktadır.

Amaç: İzole oligohidroamniyos olgularında PAPP-A’nın perinatal sonuçlarla olan ilişkisinin araştırılması

Yöntem: Ocak –Aralık 2015 51 nullipar izole oligohidroamnios olgusu 110 sağlıklı gebe 32-36+6w Maternal yaş, doğum anındaki gebelik haftası, doğum şekli, doğum ağırlıkları

Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 27 (20:36) Doğum anındaki gebelik haftası 37 (32:40) Sezaryen oranı %66.7 (34’ü sezaryen ile, 17’si normal doğum) Sezaryen grubunun yaş ortalaması 27 (20:36), normal doğum grubunun ise 28 (20:35) olarak bulundu. Yaş ortalaması açısından iki grup benzerdi. (p>0.05) anlamsız

Sezaryen grubunda PAPP-A 2.25 (0.38:9.90) Normal doğum grubunda 2.97 (0.90:9.34) İki grup arasında PAPP-A seviyeleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0.323) PAPP-A’nın doğum şeklini öngördürücülüğüne bakıldığında; PAPP-A nın sezaryen ile doğumu öngördürücü olmadığı tespit edildi (p= 0.562)

Fetal distress gelişen grupta PAPP-A 2.26 (0.38:9.90) Fetal distress gelişmeyen grupta PAPP-A 2.39 (0.90:9.34) İki grup arasında PAPP-A seviyeleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05) PAPP-A’nın fetal distressi öngördürücülüğüne bakıldığında; PAPP-A nın fetal distressi öngördürücü olmadığı tespit edildi (p= 0.644)

Sonuç Olarak; İlk trimesterde bakılan PAPP-A değerlerinin izole oligohidroamniyos hastalarının doğum şeklini ve travay sırasındaki fetal distressi belirlemede öngördürücü olmadığı sonucuna varıldı.

TEŞEKKÜRLER…