Konu 5: Reasürans Anlaşmalarının genel özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
BULUT BİLİŞİM GÜVENLİK VE KULLANIM STANDARDI M. Raşit ÖZDAŞ Huzeyfe ÖNAL Zümrüt MÜFTÜOĞLU Ekim 2013.
6. ADIM İşçinin Ücretini Zamanında ve Eksiksiz Öde.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi
3. ADIM İş Sözleşmesi Düzenle. Genel kurallar İşverenin iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. İş sözleşmesinin süresi bir yıl ve daha fazla ise.
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
KESİN HESAP KANUNU VE ÖZELLİKLERİ
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
Serbest muhasebeci mali müşavir sigortası. Serbest muhasebeci mali müşavir sorumluluk sigortası Bu sigorta ile Sigortacı, Sigortalının vermekte olduğu.
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
Sigorta Denetleme Kurulu
Ticari genişletilmiş kasko. Ticari kasko ürünü Ürünümüzün sunduğu teminatlar; Aracınızın çarpması ya da aracınıza çarpılması Aracınızın çalınması Aracınızın.
PAZARLAMA MEVZUATI Paket Tur Sözleşmeleri. ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan di ğ er turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her.
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ Bu Proje, AB tarafından finanse edilmektedir. 1 AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ HİBE PROGRAMI HİBE SÖZLEŞMESİ VE EKLERİ 2-3.
1 KAMU İHALE KANUNU KİK YAVUZ ATEŞ MALİ HİZMETLER UZMANI.
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
NİSAN Eğitim-Öğretim yılında ilk olarak başlanmıştır. Şuan 94 üniversite ile protokol anlaşması mevcut.
 HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI  HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI TÜKETİCİNİN HAKLARI AYIPLI HİZMETTE SORUMLULUK.
Program Tasarım Modelleri
BUSİNESS CONTRAT. Bu kontrat Uluslararası satış ve alımda tarafların yükümlülüklerini gösterir. En temel husus bu kontrat ile tarafların zarar görmemesini.
SATILIK EMLAK MODÜLÜ SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI BAŞARILAR DİLERİM.
BANKACILIKTA PORTFÖY YÖNETİMİ. portföy ad 1. kâğıt paraların vb. konulduğu cüzdan. 2. ECO. banka, aracı kuruluş ya da kişinin elinde bulundurduğu, üzerinde.
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Konu 5: Reasürans Türleri: İhtiyari Reasürans
Konu 7: Reasürans Türleri: Kot-Par
BÖLÜM 4: SİGORTA GEREKSİNİMİ VE TEMEL PRENSİPLER
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
HAFTA 4: TAZMİNAT İLKESİ
Risk verme ve kabul esasları
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
SORUMLULUK SİGORTALARI CAN SİGORTALARI
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
E. Olcay GÜR Hazine Müsteşarlığı
Konu 8: Reasürans Türleri: Eksedan (Surplus – Aşkın Paylı)
REHBERLİK YÖNETMELİK-5
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
Risk nedir? Risk, genellikle kayıpla sonuçlanabilecek bir belirsizlik durumu olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda iki unsur öne çıkmaktadır: kayıp ve belirsizlik.
SİGORTANIN TEMEL PRENSİPLERİ
SİGORTANIN TARAFLARI Sigortada dört taraf bulunmaktadır. Bunlar;
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
HASAR ETKİN FON YÖNETİMİ AÇISINDAN HASAR ÖDEMESİ VE HASAR BİRİMLERİ ARASINDA KOORDİNASYON.
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Dr. Abdullah Emili Rechtsanwalt Avukat
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü
SİGORTA HUKUKU SİGORTA TÜRLERİ Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KATKILAR, KESİNTİLER ve DENETİM
BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ FESHİ
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
MODÜL 5.3 arabuluculuk sürecinin planlanması ve ilkelerin gözetilmesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
Piyasa destek tedbirleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sebeplerin Yarışması ve Müteselsil Sorumluluk
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR.
Hayat Sigortalı ile Hayat Dışı Sigortalar Arasındaki Farklılıklar
Sunum transkripti:

Konu 5: Reasürans Anlaşmalarının genel özellikleri

Sigorta Sözleşmeleri TTK 1401’inci madde: Sigorta sözleşmesi, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmedir.

Reasürans sözleşmeleri Reasürans sözleşmesi özel bir sigorta sözleşmesi olup, daha önce sigorta teminatı verilen bir riskin sigortacı tarafından kısmen veya tamamen başka bir sigortacıya / reasüröre devredilmesini içerir. Bu itibarla, sigorta sözleşmlerinin unsurları reasürans sözleşmeleri için de bulunur.

Sözleşme Tarafları Sözleşmede sedan (riski devreden) ile reasürör açıkça belirtilir. Sözleşme türüne göre bazen birden fazla sedan olabileceği gibi (koasürans ile teminat verilen risklerin devrinde), çoğu zaman birden fazla reasürör vardır. Birden fazla reasürör olduğunda bir lider reasürör bulunur ve sözleşme şartlarını o belirler. Diğer reasürörler genellikle bu şartlarla sözleşmeyi kabul ederler.

Sözleşme kapsamı Hangi risklerin devredildiği sözleşme ile belirlenir. Riskler sigortalanabilir olmalıdır ve reasürans anlaşması ile risk devri yapılmalıdır. Kapsama sadece belli branşlar alınabileceği gibi, branşlar içinde muafiyet veya limit ile sınırlamalarda getirilebilir. Riskin gerçekleşeceği coğrafi sınırlar sözleşme ile belirlenir.

Prim, Hasar ve Komisyonlar Sözleşmede reasüröre plase edilen riskler ve bunun karşılığında ödenen primler belirlidir. Reasörör, sigortacının katlanacağı operasyonel giderler için reasürans komisyonu adı altında katılım sağlar. Reasürans komisyonu oranları sözleşmede belirlenir. Reasürör, ayrıca kar komisyonu verebilir. Bu oranlarda sözleşmede belirlenir.

Sözleşme süresi Reasürans sözleşmeleri sınırlı süreli veya süresiz olabilir. Ancak, bu durum sözleşmede açıkça belirtilir. Reasürans sözleşmelerinde süre iki şekilde dikkate alınır: Kapsama dair süre: Reasürans sözleşmesinin hangi zaman aralığında meydana gelen riskleri kapsadığını belirtir. Genellikle 1 yıllıktır. Sona erişe dair süre: Sözleşme kapsamında tarafların yükümlülüklerinin ne zaman sona ereceğini belirtir. 2 türü vardır. Run-off: Bu sözleşmelerde, tarafların yükümlülükleri riske ilişkin sigortacının tüm yükümlülükleri sona erdiğinde sona erer. Ancak uygulamada, sigorta yükümlülükleri yeterli gelişimi yaptığında taraflar mutabakatla sözleşmeyi bitirebilir. Clean-cut: Bu sözleşmelerde, sözleşme başlangıcında belirlenen risk belirlenen şekilde reasüröre devredilir. Sözleşme sonunda ise (genellikle bir yıl) reasürör gerçekleşmeyen riskleri iade eder ve hesaplar kapatılır. Yukarıdaki süreler dışında, sözleşmede mutabakata ve ödemelere ilişkin sürelerde belirlenir.

Yasal mevzuat ile uyuşmazlık halleri için hükümler Sözleşmenin dayandığı mevzuat sözleşmede belirtilir. Her iki tarafı bağlayıcı hükümler özellikle belirlenir ve belirtilir. Herhangi bir uyuşmazlıkta hangi yasal düzenlemelerin ve hangi mahkemelerin yetkili olacağı sözleşmede yazılır.

Kader birliği ve süreklilik. Reasürans sözleşmesi ile sedan ve reasürör risk altına müşterek olarak girerler. Sigortacının sözleşme kapsamında yaşayacağı sıkıntılardan reasürör de etkilenir. Her iki tarafın sözleşme süresince bu ilişkiyi sürekli olarak taşıyacağı kabul edilir.

Azami iyi niyet ve tazminat Reasürans sözleşmeleri tazminat sözleşmesidir. Taraflar azami iyi niyet taşımalıdır. Bilgi aktarımında ve paylaşımda iyi niyetli olunmalıdır. Tazminat ödemelerinde süre ve miktar olarak kolaylaştırıcı olunmalıdır. …

Risk verme ve kabul esasları Reasürör açısından Risk alınması zorunlu Risk alınması serbest Sigortacı Açısından Risk devredilmesi zorunlu Zorunlu (otomatik) reasürans Zorunlu – ihtiyari reasürans Risk devredilmesi serbest İhtiyari – zorunlu reasürans İhtiyari reasürans

Reasürans sözleşmesi türleri Reasürans sözleşmeleri İhtiyari Reasürans Bölüşmeli Bölüşmesiz Trete reasüransı Bölüşmeli (Proportional) Kotpar (Quota share) Eksedan Bölüşmesiz (Non-proportional) Hasar Fazlası (Excess of Loss – XoL) Risk Başına Hasar Fazlası Olay Başına Hasar Fazlası Toplam Hasar Fazlası (Stop Loss)