11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Transformatörler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
Advertisements

Elektronik Devre Elemanları - 3
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Elektrik, şebekeleri kullanıldıkları gerilimler
ALTERNATÖRLER.
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Sercan DEĞERLİ Mithat ÜNAL Serkan Efe SEVİNİR Oğuzkaan Özçelik
TRAFOLARIN KULLANIM ALANLARI ve ÇEŞİTLERİ
A. KAPI ZİLİ, RADYO, TELEFONDA MIKNATIS BULUNUR.
KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ VE İNDİRİCİ TRAFO MERKEZİ
ELEKTRİK TESİSLERİ KOMPANZASYON.
Verim ve Açık Devre Gerilimi
İndüksiyon Öz indüktans Öz indüklenme
GERİLİM TRANSFORMATÖRLERİ
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
ENDÜKTANS ÖLÇME.
ENERJİ NAKİL ( İLETİM ) HATTI NEDİR?
GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ
BOBİN.
Endüstriyel Otomasyon Mekatronik Mühendisliği Bölümü
Elektrik Enerjisi Üretimi
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
AŞIRI AKIM RÖLELERİ.
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
ÖLÇÜ TRAFOLARI.
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
ELDER Ar-Ge Çalıştayı 27 Nisan 2015
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
ELEKTRİK MAKİNELERİ LAB. DENEY-4 HARMONİKLER
Yapılan araştırmalarda elektrik akımın bir manyetik alan oluşturduğu bilinmektedir. Tam tersine, manyetik alan da bir elektrik akımı oluşturur mu?
GÜÇ ÖLÇME Gücün Tanımı Elektrik enerjisi ile çalışan alıcıya elektrik enerjisi uygulandığında ısı, ışık, hareket vb. şekilde iş elde edilir. Elektrik enerjisi.
MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
GENERATÖR VE TRAFOLARIN PARALEL BAĞLANMASI
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Elektrik Alan ve Sığa
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
Arş. Gör. Dilber Demirtaş
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
Prizma Özellikleri kullanım alanları tek renkli ışığın izlediği yol
Merceklerin oluşturduğu görüntünün özelliklerini keşfeder.
Doç. Dr. Ömer Faruk Özdemir
11. Sınıf: KUVVET ve HAREKET ünitesi İtme ve Çizgisel Momentum
Bir Boyutta Sabit İvmeli Hareket
Biz Kimiz? ve Neyi Amaçlıyoruz?
Hidroelektrik Enerji -Bu sizce gelecegin enerjisi mi ?
10. SINIF: 1. ÜNİTE: BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETİ-2
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
ELEKTRİK YÜKLERİ - 2 Arş.Gör. Belkıs Garip.
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
10. SINIF 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. KONU: Elektrik Devreleri
Akım ve gerilim trafosu ölçme
ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ.
Ototransformatorlar GİRİŞ
Bir-fazlı transformatorların bağlantıları
Bir-fazlı Transformatorlar
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Güç Kaynağı (Power Supply)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ne Öğreneceğiz ! Manyetizma ve Elektromanyetik İndüklenme
ELEKTR İ K VE ELEKTR İ KL İ ALANLARDA GÜVENL İ K BÜŞRA TET İ K BÜŞRA TET İ K - G D İ LARA KARAGÖZ D İ LARA KARAGÖZ - G SEM İ HA KARAARSLAN.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Transformatörler Doç. Dr. Ömer F. Özdemir Derse başlııyoruz. İlk Sunu…

Ne Öğreneceğiz: KAZANIMLAR 11.2.6.1. Transformatörlerin çalışma ilkelerini açıklar. a. Primer gerilimi, sekonder gerilimi, primer akım şiddeti, sekonder akım şiddeti, primer gücü, sekonder gücü kavramları açıklanır. b. Öğrencilerin deney yaparak ve simülasyonlar kullanarak transformatörlerin çalışma ilkesine yönelik çıkarımlar yapmaları sağlanır. c. Öğrencilerin elektrik enerjisinin taşınma sürecinde transformatörlerin rolünü sorgulamaları sağlanır. 11.2.6.2. Transfomatörlerin kullanım amaçlarını açıklar. a. Öğrencilerin transformatörlerin kullanıldığı yerleri araştırmaları sağlanır. Kazanımların önemini vurgulayalım. Niye paylaşmaya değer görüyoruz.

Bugün Neler Öğreneceğiz? Transformatörlerin yapısı Transformatörler nasıl çalışır? Transformatörlerde Voltaj, akım ve güç Transformatörlerin Kullanım alanları İzlence

Geçen Hafta Neler Öğrendik? Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti İndüktans

Geçen Hafta Neler Öğrendik? Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti

Transformatörlerin Yapısı? Alternatif gerilimi yükseltip alçaltabilen düzeneklere transformatör denir. En basit haliyle, ferromagnetik bir malzeme üzerine sarılı iki ayrı bobinden oluşur. Geçen Hafta Neler Öğrendik Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti

Transformatörler Nasıl Çalışır? Deneyelim! Geçen Hafta Neler Öğrendik Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti http://interactives.ck12.org/simulations/physics/ac-transformer/app/index.html?_ga=2.116033409.600538092.1494496426-2106180125.1494214741

Transformatörler Nasıl Çalışır? Geçen Hafta Neler Öğrendik Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti Birincil bobindeki alternatif gerilim birincil bobin üzerinde alternatif akım oluşturur. Birincil bobindeki alternatif akım birincil bobin içerisinde yönü sürekli değişen bir manyetik alan oluşturur. Bobinlerin sarılı olduğu ferromanyetik malzeme değişen manyetik alanı ikincil bobine iletir. İkincil bobin içerinde değişen manyetik alan ikincil bobin üzerinde alternatif gerilim ve akım oluşturur.

Transformatörlerde güç, voltaj ve akım Geçen Hafta Neler Öğrendik Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti Transformatörlerde güç iletimi: İdeal transformatörlerde güç kaybı yoktur bu nedenle birincil bobinde üretilen güç ikincil bobine aktarılan güce eşittir. Transformatörlerde voltaj: Bobinlerdeki sarım sayısı ile bobinlerdeki voltaj doğru orantılıdır. (Önemli: Birincil bobindeki voltaj değişmez sadece güç kaynağının sağladığı voltaja eşittir.) Transformatörlerde akım: Bobinlerdeki sarım sayısı ile bobinlerdeki akım ters orantılıdır. Bobinlerdeki sarım sayısına göre her iki bobindeki akım da değişebilir)

Transformatörlerde güç, voltaj ve akım Geçen Hafta Neler Öğrendik Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti

Transformatörlerin Kullanım Alanları Voltaj değişikliğine ihtiyaç duyulan bütün durumlarda kullanılır: Adaptörler: Cep telefonları, radyolar, laptoplar, vb. Trafolar: Elektrik Enerjisi İletim ve Dağıtım Şebekeleri Alçak gerilim şebekeleri (1000 volta kadar): Dağıtım amaçlı kullanılır Orta gerilim şebekeleri (1000-35 kV arası): Kısa mesafelerde dağıtım amaçlı kullanılır (il içi). Yüksek gerilim şebekeleri (35 kV-154 kV arası): Orta mesafelerde iletim amaçlı kullanılır (yakın iller) Çok yüksek gerilim şebekeleri (154 kV’dan fazla): Uzun mesafelerde iletim amaçlı kullanılır. (uzak iller) Geçen Hafta Neler Öğrendik Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti Tartışalım: Neden uzun mesafeli iletimlerde yüksek gerilim kullanılıyor?

Transformatörlerin Kullanım Alanları Aşağıdaki şekilde gösterilen adaptörü 12 volt ve 500 mA ile çalışan bir elektronik araç için kullanmak uygun mudur? Neden? Geçen Hafta Neler Öğrendik Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti

Günün Özeti Geçen Hafta Neler Öğrendik Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti 11.2.6.1. Transformatörlerin çalışma ilkelerini açıklar. a. Primer gerilimi, sekonder gerilimi, primer akım şiddeti, sekonder akım şiddeti, primer gücü, sekonder gücü kavramları açıklanır. b. Öğrencilerin deney yaparak ve simülasyonlar kullanarak transformatörlerin çalışma ilkesine yönelik çıkarımlar yapmaları sağlanır. c. Öğrencilerin elektrik enerjisinin taşınma sürecinde transformatörlerin rolünü sorgulamaları sağlanır. 11.2.6.2. Transfomatörlerin kullanım amaçlarını açıklar. a. Öğrencilerin transformatörlerin kullanıldığı yerleri araştırmaları sağlanır.

Günün Özeti Geçen Hafta Neler Öğrendik Transformatörlerin Yapısı? Transformatörler Nasıl çalışır? Tranformatörlerde Güç, Voltaj ve Akım Transformatörlerin Kullanım Alanları? Günün Özeti Alternatif gerilimi yükseltip alçaltabilen düzeneklere transformatör denir. İdeal transformatörlerde güç korunur. İkincil bobindeki gerilim ve akım bobinlerdeki sarım sayısına göre değişir. Birincil bobindeki gerilim ve güç kaynağının sağladığı gerilim ve güçtür değişmez. Fakat akım, bobinlerdeki sarım sayısına göre değişebilir. Transformatörler gerilim değişikliğine ihtiyaç duyulan durumlarda kullanılır: adaptörler ve trafolar

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA NE ÖĞRENECEĞİZ? 11.2.6.3. İdeal olmayan bir transformatörün verimini hesaplar. 11.2.6.4. Enerji transferlerinde güç kaybını azaltmak için bir proje tasarlar. a. Proje tasarımında gruplar oluşturulmasına, ortak kararlar alınmasına, görevlerin paylaştırılmasına, sürecin ve ürünün değerlendirilmesine imkân verilir.

Önümüzdeki Hafta Görüşürüz Düzenli Çalışalım ve 