Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları."— Sunum transkripti:

1 İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları hareket ettirebilir miyiz? Pil olmadan ampul yanar mı?

2 Bir mıknatıs şekildeki gibi akım makarasının içine doğru hızla yaklaştırıldığında ya da makaradan uzaklaştırıldığında ampermetreden akım geçer. Üreteç olmadan elde edilen bu akıma İNDÜKSİYON AKIMI denir. Daha şiddetli bir indüksiyon akımı oluşturmak için neler yapabilirim? Ampul daha parlak yanar Mıknatıs yaklaşırken ve uzaklaşırken oluşan akımın yönleri birbirlerine göre zıttır. 1-Bobindeki sarım sayısını arttırarak 2-Bobinin ya da mıknatısın hareket hızını arttırarak 3- Kuvvetli mıknatıs kullanarak

3 Manyetizmadan elektrik enerjisi elde edilebilir mi?"
1791 1867 FARADAY manyetizmadan elektrik enerjisi elde etmenin yolunu buldu(1831) Mekanik enerjiyi bir mıknatıs yardımıyla elektriğe dönüştürdü Bu buluş, elektrik JENERATÖRLERİNİN esası oldu Jeneratörlerde hareketli olan mıknatıs değil bobindir.

4 Dinamo ve alternatörlerde bobinin hareketini kim sağlıyor?
JENERATÖRLER:Hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren araçlardır. 2 çeşittir Alternatör Dinamo Doğru akım jeneratörü Alternatif akım jeneratörü Dinamo ve alternatörlerde bobinin hareketini kim sağlıyor? Dizel motoru Benzin motoru buhar Su türbini

5 DOĞRU AKIM ALTERNATİF AKIM
Dinamo doğru akım ,alternatörler alternatif akım üretiyorlar. Pekii doğru akım ve alternatif akım arasındaki fark nedir? DOĞRU AKIM ALTERNATİF AKIM Değişmeyen bir (+) ve bir(-) uç vardır. Doğru akım iletken telde hep aynı yönde (+ dan,-ye doğru)akar. Kısaca DC harfleri ile gösterilir. Belli bir + ve - uç yoktur. Bir uç kısa zaman aralıklarıyla bir (+) bir (-) olur. Alternatif akımın yönü sürekli değişir. Kısaca AC harfleri ile gösterilir.

6 Doğru akım nerelerde kullanılır?
Alternatif akım nerelerde kullanılır? Pil ve akü de doğru akım üretir.Pilin ve akünün kullanıldığı araçlar; el feneri,kumanda,saat,radyo,müzik seti,arabalarda aydınlanmada laboratuvarlarda,elektroliz ve kaplamacılıkta,bisiklet dinamosunda doğru akım kullanılır. Elektrikli araçların çoğu (ütü,fırın,lamba,bulaşık ve çamaşır makinesi,…..vb.alternatif akımla çalışır. Fakat cep telefonu,volkmen,epilasyon cihazı gibi araçlar alternatif akımla çalışmaz.Bu araçlarda alternatif gerilimi 220volttan 3,4,5,6,9,12 volt gibi DCgerilimine çeviren doğrultucular (ADAPTÖR) vardır.


"İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları