Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ VE İNDİRİCİ TRAFO MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ VE İNDİRİCİ TRAFO MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ VE İNDİRİCİ TRAFO MERKEZİ

2 KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ (KÖK)
Kırsal dağıtım ve köy elektrik dağıtım şebekeleri; fider başına (YG/OG indirici merkezde veya OG/OG dağıtım merkezinde) kesicili bir hücre tesis edilmek, özellik arz eden branşman noktalarına da OG/OG Dağıtım merkezi (DM) veya Kesici Ölçü Kabini (KÖK) adı verilen küçük ölçekli dağıtım merkezleri tesis edilmek suretiyle tasarlanmaktadır. Ancak, röle koordinasyonunda yaşanan teknik kısıtlamalar nedeniyle, bu tasarım ile hedeflenen arızalara karşı seçicilik ve duyarlılık, istenen ölçüde sağlanamamaktadır.

3 Arızalara karşı seçicilik ve duyarlılık sağlanması için özellik arz eden branşman noktalarına, Kesici Ölçü Kabini (KÖK) adı verilen küçük ölçekli dağıtım merkezleri tesis edilmektedir. Ancak, bir fiderin geniş bir bölgeyi beslemesi nedeniyle, arızaya karşı seçicilik ve duyarlılığın sağlanması için birbirine seri bağlanmış görünen 2-3 (bazı bölgelerde daha çok) DM veya KÖK tesis edildiği görülmektedir.

4 BİNA TİPİ TRAFO MERKEZİ VE DONANIMLARI
Bina Tipi Trafo Merkezi Çeşitleri Bina tipi trafo merkezleri şehir veya kasabalarda zemini dayanıklı, estetiği bozmayan yerlere alçaltıcı trafo merkezi görevini yapmak için kullanılır. Orta gerilimi alçak gerilime düşürmek için 400kVA gücünden büyük trafoların montaj edildiği alanlardır. Bu tipi trafo merkezleri kapalı bir bina veya kapalı mahfazalı mekânda kurulur. Güvenlik tedbirleri alınmış ve dış etkilerden etkilenmeyecek ve şehir estetiğini bozmayacak şekilde tasarlanır ve kurulur. Yeni kurulan bina tipi trafo merkezleri yeraltı kabloları ile enerji iletim ve dağıtımı yapılabilecek şekilde projelendirilir. Uygulama da bina tipi trafo merkezleri; kule tipi, köşk tipi trafo merkezleri olarak iki gruba ayrılır.

5 Kule Tipi Trafo Merkezi
Tanım Direk tipi trafo merkezinin kurulmasının zor ve sakıncalı olduğu yerlerde kurulan tip trafo merkezleridir. Yapısı Kule tipi trafo merkezinde trafo donanımları kule şeklindeki beton veya saçtan bir yapı içerisine kurulur. Kulenin tabanına ve raylar üzerine trafo monte edilmiştir. Kule üzerinde bırakılan açıklık ve alttaki ızgaralar yardımıyla trafo doğal bir hava akımı ile soğutulmaktadır. Kule tipi trafo binasında enerji girişi hava hattından yapılacaksa kule yüksekliği hava hattı direk boyuna eşit olması gerekmektedir.

6 34.5 kV havai hat girişli kule tipi indirici merkezleri 

7 Köşk Tipi Trafo Merkezleri
Tanım Anma gerilimi 36 kV'a kadar OG ring şebekelerinden, AG dağıtım şebekelerini beslemek için, 630 kVA’ ya da 1000 kVA anma gücünde, fabrikada monte edilmiş veya ihtiyaç halinde betonarmeden yapılmış OG/AG dağıtım transformatör merkezlerine köşk tipi trafo merkezleri denir. Köşk tipi dağıtım transformatör merkezleri, şehir içerisinde uygun büyüklükte yer bulma güçlüğü ve çevreye uyum sağlama amacı dikkate alınarak küçük hacimli olarak kurulur. Yapısı Gerilim değerine bağlı olarak; Ø 17,5 kV anma gerilimine kadar, Ø 36 kV anma geriliminde, olmak üzere beton ya da metal mahfazalı olmak üzere, iki tip olarak kurulur.

8 Metal Köşkler Metal mahfazalar, ara bölmeleri, kapılar ve havalandırma panelleri en az 2 mm kalınlıkta sıcak daldırma galvanizli hazır çelik saclardan yapılmıştır.

9 Beton Köşkler Betonarmeden yapılmış trafo merkezlerine denir. Bunlar sabit tesisler olarak da adlandırılır. Güvenlik ve estetik açıdan diğer trafo merkezlerinden daha çok tercih edilirler. Fakat kurulum aşamasındaki maliyeti diğer trafo merkezlerine yönlendirmektedir MVA’e kadarki yükleri beslemede kullanılabilmektedir. Beton mahfazaların dış yüzeyleri silikon bazlı dış cephe kaplama malzemesi ile kaplanır. Trafo bölümünün toprakla temas eden yüzeyleri bitüm-lateks emülsiyonu ile kaplanacaktır.

10 Beton köşk tipi trafo merkezi

11 Bina Tipi Trafo Merkezi Donanımları ve Özellikleri
Bina tipi trafo merkezinde kullanılan elamanlar aşağıda belirtilmiştir: Güç trafosu Bara elemanları İzolatörler Koruma düzeneği Kumanda elemanları(şalterler) Topraklama düzeneği Modüler hücreler AG panoları Trafo merkez aydınlatma sistemi Trafo bina havalandırma sistemi Yangın söndürme düzeni Bu elemanlar bütün bina tipi trafo merkezinde bulunmaktadırlar.

12 Bizi Dinlediğiniz İçin Teşekkürler !
Ümmet Hapak Mehmet Alataş Volkan Sarıbunar 


"KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ VE İNDİRİCİ TRAFO MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları