Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde."— Sunum transkripti:

1 KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde konulmasıyla elde edilir. Birimi Farad(F) C harfi ile gösterilir. Kondansatör

2 Kondansatörlerin elektrik enerjisini depolama kapasitesi
Plakaların yüzey alanına, Plakaların birbirine yakınlığına, Araya konan yalıtkanın cinsine göre değişir. A +Q -Q d Bu elemanlar pil gibi elektrik yüklerini uzun süre depolayamazlar. İletken levhaların arasındaki dielektrik maddenin kalite durumuna göre, kondansatör yüke bağlı olmasa da zamanla üzerindeki enerji boşalır.

3 Uçlarına doğru gerilim verildiğinde şarj olup elektriği geçici bir şekilde tutar.
Uçlarına ters gerilim verildiğinde ise deşarj olur ve ters yönde şarj olmaya başlar.

4 Kondansatör, prensip olarak, DİELEKTRİK denen bir madde ile yalıtılmış, paralel iki iletken levhadan oluşur. Pratikte ideal bir dielektrik malzeme yoktur. Eğer bir kondansatör kaynaktan uzaklaştırılırsa depolanan yükler uzun bir süre plakalar üzerinde kalır.

5 Kondansatör simgeleri
Kutupsuz Kondansatör Kutuplu Kondansatörler

6 KONDANSATÖRLERİN SERİ BAĞLANMASI
Dirençlerin paralel bağlanması gibidir. Kondansatörler seri bağlandıklarında toplam kapasite azalır C1 C2 CT veya

7 ÖRNEK: C1 ve C2 kondansatörleri seri bağlandığına oluşacak toplam kapasite: ÖRNEK: C1 ve C2 kondansatörleri seri bağlandığına oluşacak toplam kapasite:

8 KONDANSATÖRLERİN PARALEL BAĞLANMASI
Dirençlerin seri bağlanması gibidir. Kondansatörler paralel bağlandıklarında toplam kapasite artar CT C1 C2

9 ÖRNEK: C1 , C2 ve C3 kondansatörleri paralel bağlandığına oluşacak toplam kapasite: ÖRNEK: C1 ve C2 kondansatörleri paralel bağlandığına oluşacak toplam kapasite:

10 KONDANSATÖR ÇEŞİTLERİ

11


"KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları