Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

10. SINIF 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. KONU: Elektrik Devreleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "10. SINIF 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. KONU: Elektrik Devreleri"— Sunum transkripti:

1 10. SINIF 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. KONU: Elektrik Devreleri
Prof. Dr. Salih ATEŞ Gazi Üniversitesi Derse başlııyoruz. İlk Sunu…

2 Ne Öğreneceğiz: KAZANIMLAR
Kazanımlar:   Elektrik enerjisi ve elektriksel güç kavramlarını ilişkilendirir. c. Öğrencilerin enerji tasarrufu üzerine farkındalık kazanmaları sağlanır. ç. Öğrencilerin ısı, iş, mekanik enerji ve elektrik enerjinin birbirine dönüşümünü açıklamaları sağlanır. d. Öğrencilerin günlük hayattan enerji dönüşümlerine örnekler vermeleri sağlanır. e. Öğrencilerin elektriğin oluşturabileceği tehlikeler ve güvenlik önlemlerini tartışmaları için uygun ortam hazırlanır. Kazanımların önemini vurgulayalım. Niye paylaşmaya değer görüyoruz.

3 Bugün Neler Öğreneceğiz?
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Enerji Enerji Biçimleri Enerji Biçimleri Arasındaki Dönüşüm Günlük Hayattan Enerji Dönüşümleri Örnekleri Günlük Hayattan Bir Sistemde Enerji Dönüşümleri Enerjisi Tasarrufu Evimizde Bir Ayda Yapılabilecek Tasarrufun Hesaplanması Ülke Genelinde Enerji Tasarrufu İçin Yapılabilecekler Elektriğin Oluşturabileceği Tehlikeler ve Güvenlik Önlemleri Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? İzlence

4 Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Hangisi Daha Kuvvetli? Hangisi Daha Güçlü? İş-Güç-Enerji İş Güç Enerji Enerji Türleri Enerji Biçimleri Mekanik Enerji ve Güç Elektrik Enerjisi-Elektrik Faturası- Birim Zamanda Kullanılan (Diğer Enerji Biçimlerine Dönüştürülen) Elektrik Enerjisi Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

5 Elektrik Faturaları Nasıl Hesaplanır?

6 Elektrik Faturaları Nasıl Hesaplanır?

7 Enerji Tasarrufu Evimizdeki elektrik enerjisi tüketiminde bir ayda nasıl ve kaç kWh enerji tasarrufu sağlayabiliriz? Belirtilen basit bir tasarrufun her evde yapıldığı düşünülürse bir yılda ülkemizde yapılan tasarruf yaklaşık ne kadar olacaktır? Tasarruf edilen elektrik enerjisi depolanabilir mi? Eğer depolanamazsa nasıl tasarruf yapılabilir?

8 Enerji Türleri Arası Dönüşümler: Enerji Türleri ve Mekanik Enerji
Şekillerdeki enerji türleri arasındaki dönüşümleri belirtiniz…

9 Enerji Biçimleri (Formları) Arası Dönüşümler ve Mekanik Enerji-İş ile İlişkileri
Enerji bir çok biçimde (formda) bulunabilir: Elektrik enerjisi Kimyasal Enerji Isı Işık Ses Nükleer Enerji 7. … Enerji bir biçimden (formda) diğer bir biçime dönüşebilir.

10 Elektrik Enerjisinin Diğer Biçimlere Dönüşümü
Şekildeki evde elektrik enerjisinin dönüştüğü enerji biçimlerini belirtiniz… Evlerimizde elektrikle çalışan aletler devreye nasıl bağlıdır?

11 Evimizde Elektrik Enerjisinin Dönüştüğü Diğer Enerji Biçimlerine örnekler
Kimyasal Enerji Isı Işık Ses Nükleer Enerji 7. …

12 Güneş enerjisi Santralleri

13 Rüzgar Santralleri ve Enerji Dönüşümleri

14 Termik ve Nükleer Santralleri-Elektrik Enerjisi Üretimi ve Enerji Dönüşümü

15 Hidroelektrik Santralleri-Elektrik Enerjisi Üretimi ve Enerji Dönüşümü

16 Elektriğin Oluşturabileceği Tehlikeler
Elektrik çarpması: Bu durum, insan vücudunda ciddi yaralanmalara, sakatlanmalara hatta bazen ölümlere bile sebep olur. Bu nedenle elektriği kullanırken çok dikkatli olmamız gerekmektedir. Elektrik kontağından oluşabilecek yangınlar Bozuk elektrikli araçlar, hatalı elektrik tesisatı, fiş veya prizden kaynaklanan hatalar sebep olabilir. 

17 Elektrik çarpması durumunda:
Elektriğin Oluşturabileceği Tehlikelere Karşı Alınabilecek Güvenlik Önlemleri Elektrik çarpması durumunda: Çarpılan kişiye dokunmadan sigorta kapatılmalıdır acil servis aranmalıdır. Elektrik çarpan kişi plastik, kuru tahta veya kumaş ile elektrikten uzaklaştırılmalıdır.

18 Elektriğin oluşturabileceği tehlikelerden korunmak için:
Elektriğin Oluşturabileceği Tehlikelere Karşı Alınabilecek Güvenlik Önlemleri Elektriğin oluşturabileceği tehlikelerden korunmak için: Elektrikle çalışan bazı araçların üzerinde uyarı işaretleri olur. Bu işaret görüldüğünde elektrik çarpma tehlikesine karşı çok dikkatli olunuz. Bilmediğimiz elektrikle çalışan aletleri kullanmamız gerektiğinde bilen kişilerden yardım almalıyız. Ev, okul veya iş yeri gibi yerlerde elektriği tamamıyla kesmek için “sigorta” kullanılır. Sigorta, araçların zarar görmemesi ve yangın çıkmaması için gereklidir. Uzun süre evden ayrı kalmamız gerektiğinde sigortalar kapatılmalıdır. Aldığımız elektrikli araç gerecin kullanım kılavuzunu mutlaka okumalıyız. Kullandığımız elektrikli araç gerecin doğru açma ve kapamasını öğrenmeliyiz. Kullanmadığımız elektrikli aletleri sürekli açık konumda tutmalıyız. Elektrik prizlerinin içine herhangi bir cisim sokmamalıyız. Elektrikli araç gereçleri prizden çekerken bir elimizle prize hafifçe bastırıp diğer elimizle fişi çekmeliyiz.

19 Elektriğin oluşturabileceği tehlikelerden korunmak için:
Elektriğin Oluşturabileceği Tehlikelere Karşı Alınabilecek Güvenlik Önlemleri Elektriğin oluşturabileceği tehlikelerden korunmak için: Yıpranmış kablolu elektrikli araç gereçleri kullanmamalıyız. Bir prizle prizin kaldırabileceğinden daha fazla elektrikli araç gereç çalıştırmamalıyız. Bozuk elektrikli araç gereçleri tamir etmek için uğraşmamalıyız. Elektrikle çalışan aletlere, prize veya fişe ıslak elle dokunmamalıyız. Elektrikli araç gereci bir yere taşırken prizden çıkarmalıyız. Yanan bir sobanın ya da elektrikli ısıtıcının yakınına elektrikli araçların kablolarını koymamalıyız. Çamaşır makinesi gibi elektrikli araç gereçler çalışırken kapağını açmamalıyız. Banyo gibi nemli ve ıslak ortamlarda kapalı prizler kullanılmalı Topraklama hatlarının kontrolü ve topraklama hatlı prizler kullanılmalı Eski tip sigortaların gereğinden kalın sarılmaması Sigorta atınca hemen sigortayı kaldırmadan önce olayın nedenini öğrenip önlem alındıktan sonra sigorta kaldırılmalı

20 Günün Özeti Enerji Enerji Biçimleri
Enerji Biçimleri Arasındaki Dönüşüm Günlük Hayattan Enerji Dönüşümleri Örnekleri Günlük Hayattan Bir Sistemde Enerji Dönüşümleri Enerjisi Tasarrufu Evimizde Bir Ayda Yapılabilecek Tasarrufun Hesaplanması Ülke Genelinde Enerji Tasarrufu İçin Yapılabilecekler Elektriğin Oluşturabileceği Tehlikeler ve Güvenlik Önlemleri Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

21 Soru Çözümü LYS2016

22 Soru Çözümü

23 Soru Çözümü

24 Soru Çözümü

25 Soru Çözümü

26 Soru Çözümü

27 Bugün Neler Öğrendik? Elektrik enerjisi ve elektriksel güç kavramlarını ilişkilendirir. c. Öğrencilerin enerji tasarrufu üzerine farkındalık kazanmaları sağlanır. ç. Öğrencilerin ısı, iş, mekanik enerji ve elektrik enerjinin birbirine dönüşümünü açıklamaları sağlanır. d. Öğrencilerin günlük hayattan enerji dönüşümlerine örnekler vermeleri sağlanır. e. Öğrencilerin elektriğin oluşturabileceği tehlikeler ve güvenlik önlemlerini tartışmaları için uygun ortam hazırlanır. Kazanımların önemini vurgulayalım. Niye paylaşmaya değer görüyoruz.

28 Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?
Mıknatısların manyetik özelliklerinin nedenlerini açıklar ve maddeleri manyetik özelliklerine göre sınıflandırır. a. Öğrencilerin deneyler yaparak ve simülasyonlar kullanarak manyetik alan kavramını açıklamaları sağlanır. b. Öğrencilerin bir mıknatısın manyetik alan kuvvet çizgilerinin mıknatısın farklı noktalarında nasıl değiştiğini görmeleri sağlanır. Mıknatıslar arasındaki itme ve çekme kuvvetini manyetik alan kavramını kullanarak açıklar ve bu kuvvetin bağlı olduğu değişkenleri analiz eder. a. Mıknatısların itme-çekme kuvvetleri ile ilgili matematiksel işlemlere girilmez. b. Öğrenciler mıknatısları kullanarak günlük hayatta belirledikleri bir probleme çözüm önerisi üretmeleri sağlanır.

29 Görüşelim Düzenli Çalışalım


"10. SINIF 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. KONU: Elektrik Devreleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları