Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİK YÜKLERİ - 2 Arş.Gör. Belkıs Garip.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİK YÜKLERİ - 2 Arş.Gör. Belkıs Garip."— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİK YÜKLERİ - 2 Arş.Gör. Belkıs Garip

2 Öğretim Programındaki Kazanımlar
Elektriklenen iletken ve yalıtkanlarda yüklü parçacıkların hareketini ve yük dağılımlarını karşılaştırır. a. Öğrencilerin iletken ve yalıtkan kavramlarının bilim tarihinde doğuşunu incelemeleri sağlanır. b. Öğrencilerin deneyler yaparak ve simülasyonlar kullanarak karşılaştırma yapmaları için ortam hazırlanır. c. Öğrencilerin Faraday kafesinin ortaya çıkışına yol açan gelişmeleri inceleyerek Yük Dağılımı kavramını tartışmaları için fırsat verilir.

3 Bugün Neler Öğreneceğiz?
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz?

4 Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Dokundurulup ayrıldığında

5 Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Öğrendiklerimizi sınayalım: İngilizce ifadeler Türkçe’ye çevirilerek öğrencilerin soruları yanıtlaması istenecek.

6 Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü?
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz?

7 Yalıtkan ve İletkenler
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Elektrostatik ile ilgili bulgular M.Ö. 600’lü yıllara dayanmaktadır. Yunanlılar kürke sürtülen kehribarın bazı maddeleri çektiğini keşfetmişlerdir. Elektrik kelimesi antik Yunancada kehribar anlamına gelen «elecktron» kelimesinden türetilmiştir. Elektrik yüklerinin bazı maddelerce iletilebildiğinin keşfi ise çok sonraları yapılmıştır. İngiliz bilim insanı Stephen Gray 1729 yılında yaptığı deneyler ile ilk kez bir çok malzemeyi elektriği ileten ve iletmeyen malzemeler olarak sınıflandırmıştır.

8 Yalıtkan ve İletkenler
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Stephen Gray farklı malzemelerin bir ucuna yüklü cam tüpü dokundurup diğer ucundan elektriklenme olup olmadığını gözlemlemiştir. Kullandığı malzemelerin toprak ile temasından kaçınmak için ipek destekler kullanmıştır. Bunu yapmasının sebebi ne olabilir?

9 Yalıtkan ve İletkenler
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? iyi yalıtkanlar iyi iletkenler İyi iletkenlerde elektronlar serbestçe hareket edebilirken iyi yalıtkanlarda ise edemez.

10 Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Balonun bir yüzünü yüne sürterek yükleyelim. Sürttüğümüz yüzeyi ve sürtmediğimiz yüzeyi kağıt parçalarına yaklaştıralım. Ne gözlemledik? Bunu nasıl açıklarız?

11 Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Yalıtkanlar elektronların serbest hareketine izin vermediği için yükler yüklendiği bölgede kalır. Bu nedenle balonun sürttüğümüz yüzü kağıt parçalarını çekerken diğeryüzü çekmemiştir.

12 İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Bir iletkeni bir noktasından yüklü cisim dokundurarak yüklesek yük dağılımı nasıl olur? (süre: )

13 İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Negatif yüklenmiş metal bir küre düşünelim, kürenin yük dağılımı nasıl olur? İçine bakabiliyor olsaydık içerdeki elektriksel yük dağılımı nasıl olurdu? Öğrencilerden fikir alınıp çizmeleri istenecek.

14 İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? İletkenlerde elektronlar serbestçe hareket edebilir. Yük fazlası olan elektronlar birbirinden mümkün olduğunca en uzakta olacak şekilde iletkenin dış yüzeyine dağılır. İletken küre şeklinde ise yükler kürenin dış yüzeye homojen şekilde dağılır. Kürenin içine bakabiliyor olsaydık içerdeki elektriksel yük dağılımı nasıl olurdu? İletkenin iç kısmında elektriksel yük fazlalığı bulunmaz!

15 İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? İletken düzgün şeklilli değil ise elektriksel yük dağılımı nasıl olur?

16 İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Aşağıda verilen cisimler elektrik yükü ile yüklendiğinde yük dağılımının nasıl olacağını çizelim. İç yüzey ve iç kısımları konuş * Uzun süre yük kaynağının etkisinde bekletilip düzgün olarak yüklendiği durumu düşünelim. Pozitif yüklü iletken bir küre Negatif yüklü yalıtkan bir küre* Negatif yüklü iletken bir küp Pozitif yüklü yumurta şekline sahip bir iletken Negatif yüklü simit şekline sahip bir iletken

17 İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Aşağıda verilen cisimler elektrik yükü ile yüklendiğinde yük dağılımının nasıl olacağını çizelim. Pozitif yüklü iletken bir küre: yük fazlaları kürenin dış yüzeyinde Negatif yüklü yalıtkan bir küre: yük fazlaları kürenin tamamına yayılmış Negatif yüklü iletken bir küp: yük fazlaları küpün dış yüzeyinde, köşelerde daha yoğun Pozitif yüklü yumurta şekline sahip bir iletken: yük fazlaları iletkenin dış yüzeyinde, daha sivri olan tarafta daha yoğun Negatif yüklü simit şekline sahip bir iletken: yük fazlaları iletkenin dış yüzeyinde Pozitif yüklü iletken bir küre Negatif yüklü yalıtkan bir küre Negatif yüklü iletken bir küp Pozitif yüklü yumurta şekline sahip bir iletken Negatif yüklü simit şekline sahip bir iletken

18 İletkenlerde Yük Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? İçi boş iletken bir kürenin iç yüzeyine yüklü bir cismi yaklaştırırsak ne olur? Dokundurusak ne olur?

19 İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Jeneratör çalımaya başladığında ne gözlemledik? Metal kafesi koyduktan sonra ne gibi değişiklikler meydana geldi? Bunu nasıl açıklarız?

20 İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Michael Faraday elektrik yükü ile yüklenmiş olan iletkenlerde elektrik yükünün dış yüzeyde bulunduğunu, iç yüzeyde ise elektriksel yük fazlalığının olmadığını gözlemlemiştir. Metal kaplı bir oda kullanarak deneyler yapmış ve kendi adı ile anılan Faraday kafesini bulmuştur. İletken dış yüzey içeride bulunanların yük akışından etkilenmesini engellemektedir.

21 Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü?
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Yıldırım düştükten sonra arabadan çıkarken metal kaportaya dokunan kişi zarar görür mü?

22 Günlük Hayat Örnekleri
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Elektrik iletiminde kullanılan kablolar iyi iletkenlerden seçilir. Bu kabloların dışı ile iyi yalıtkanlarla kaplanır.

23 Günlük Hayat Örnekleri
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Yıldırıma karşı korunmak için kullanılan paratonerler yapıların en yüksek noktasına yerleştirilir. Paratonerler binayı iki şekillde korur; hem binada aşırı elektriksel yük fazlalığı oluşmasını engelleyerek yıldırım düşme olasılığını azaltır hem de yıldırım düştüğünde yük akışının takip edeceği bir yol oluşturur. Paratoner iletken kablolarla toprağa bağlanarak elektriksel yüklerin topraklanmasını sağlar.

24 Günlük Hayat Örnekleri
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Yıldırımdan korunmak için kullanılan bir başka yöntem Faraday kafesi mantığına dayanmaktadır. Binanın yüksek nokralarına sivri uçlu iletkenler yerleştirilir, onlara bağlantılı olan iletkenler ile binanın dışı kafes şeklinde kaplanır.

25 Günün Özeti Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz?

26 Soru Çözümü (2016-YGS) Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? (2016-YGS)

27 Soru Çözümü Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz?

28 Soru Çözümü Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz?

29 Soru Çözümü * Sıkıntılı soru Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? * Sıkıntılı soru

30 Soru Çözümü 2017-LYS Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? 2017-LYS

31 Bugün Neler Öğrendik? Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Elektriklenen iletken ve yalıtkanlarda yüklü parçacıkların hareketini ve yük dağılımlarını karşılaştırır. a. Öğrencilerin iletken ve yalıtkan kavramlarının bilim tarihinde doğuşunu incelemeleri sağlanır. b. Öğrencilerin deneyler yaparak ve simülasyonlar kullanarak karşılaştırma yapmaları için ortam hazırlanır. c. Öğrencilerin Faraday kafesinin ortaya çıkışına yol açan gelişmeleri inceleyerek yük dağılımı kavramını tartışmaları için fırsat verilir.

32 Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?
Geçen Hafta Neler Öğrendik? Arabaya Yıldırım Çarpsa İçindekiler Zarar Görür mü? Yalıtkan ve İletkenler Yalıtkanlarda Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı İletkenlerde Elektrik Yükünün Hareketi ve Yük Dağılımı Günlük Hayat Örnekleri Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Neler Öğreneceğiz? Yüklü cisimler arasındaki etkileşimi açıklar. Öğrencilerin deneyler yaparak yüklü cisimler arasındaki etkileşimi (Coulomb Kuvveti) irdelemeleri sağlanır. b. Yüklerin etkileşimi ile ilgili matematiksel işlemlere girilmez. c. Ögrencilerin elektrik alan kavramını anlamaları ve yüklü cisimler arasındaki etkileşim ile ilişkilendirmeleri sağlanır. ç. Elektrik alanla ilgili matematiksel işlemlere girilmez.

33 Görüşmek Üzere 


"ELEKTRİK YÜKLERİ - 2 Arş.Gör. Belkıs Garip." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları