ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Ender DURUALP.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Evren Örneklem Hazırlayan Doç. Dr. Mustafa Akdağ.
Advertisements

DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
MED 167 Making Sense of Numbers (Sayıları Anlamlandırmak)
Matematik Öğretimi Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Doç.Dr. Ertuğrul GELEN.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
Program Tasarım Modelleri
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
Hipotez ve İlişkili Kavramlar
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Değişkenler ve Hipotezler
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Istatistik I Fırat Emir.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama
ÖRNEKLEME.
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
Bölüm 6: Araştırma Evreni ve Örnekleme
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
Bilinçli Tercih Seminerine
İSTATİSTİK.
ÖRNEKLEME TEORİSİ BAZI TEMEL KAVRAMLAR Yığın (Anakitle-Evren)
EVREN VE ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tezin Olası Bölümleri.
Bilimsel Araştırma Süreci
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Nitel Araştırma Süreci
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
Nitel Araştırmalar.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Ender DURUALP

UNUTMA!! Araştırmacı problemi çözmek için izleyeceği yolu ve kullanacağı teknikleri ayrıntıları ile planlamak zorundadır. Bir başka araştırmacı, o planı anlayıp uygulayabilsin!!!!

EVREN VE ÖRNEKLEM Evren: Araştırma sonuçlarının genellenmek istendiği elemanlar bütünüdür. Araştırma sonuçlarının genellenebilirliği arttıkça değer kazanır. Bu nedenle evreni geniş tutmak gerekir. Ancak evren büyüdükçe soyutlaşır ve ulaşmak güçleşir. Genel evren yerine çalışma evreni tercih edilir. Örnek: alt sosyoekonomik düzeydeki ergenler, Okul öncesi dönemdeki çocuklar, 5-6 yaşlarındaki çocuklar, il merkezide yaşayan ergenler, yetiştirme yurdunda kalan kızlar vb.

Örneklem: Belli bir evrenden, belli kurallara göre seçilmiş ve seçildiği evreni temsil yeterliği kabul edilen küçük kümedir. Araştırmalar çoğu kez örneklem üzerinde yapılır ve evrene genellenir. Çoğu durumda iyi belirlenmiş küçük bir örneklem üzerinde yapılan araştırma, geniş bir evrende yapılandan daha iyi sonuçlar verir.

Örnekleme: Evrenden örneklem alma işlemidir Örnekleme: Evrenden örneklem alma işlemidir. Belli ve bilinen kuralları vardır. Ancak o zaman evreni temsil ettiği kabul edilebilir. Temel kuralı yansızlıktır. Randomize etme, rastgele seçme , evrendeki her birimin örnekleme girebilme olasılığının belli, bağımsız ve eşit olması durumudur.

Örnekleme Türleri Eleman örnekleme: Evrendeki elemanların, tek tek eşit seçilme şansına sahip oldukları durumda yapılan örneklemedir. Oransız (basit tesadüfi, yansız-yalın örnekleme) ve oranlı (alt evrenlere ayrılır, örneğin sosyoekonomik düzeye göre) olarak yapılabilir. Küme örnekleme: Evrendeki bütün kümelerin eşit seçilme şansına sahip olduğu örneklemedir. Oransız (her ilkokul bir küme kabul edilir) ve oranlı (alt evrenlere ayrılır) olarak yapılabilir.

İyi bir örnekleme yapılabilmesi için; Çalışma evreninin tanımlanması Evrendekilerin listelenmesi Örnekleme türünün belirlenmesi Örneklem büyüklüğünün kararlaştırılması Örneklemin alınması Temsilliğin sınanması gerekir.

Örneğin; üniversite öğrencilerinin yalnızlık düzeylerini belirlemek üzere yapılacak bir araştırmada, genel evren üniversite öğrencileri, çalışma evreni ise İstanbul’daki üniversitelerde öğrenim göre, yaşı 22yi geçmeyen, tam zamanlı okuyan öğrencilerdir. Belirlenen evrendeki öğrencilerin tam listesi belirlenmelidir.

3. Elaman ya da küme örnekleme yöntemlerinden hangisinin izleneceği kararlaştırılır. 4. Örneklem büyüklüğü formüller ya da tablolar kullanılarak belirlenir. 5. Örneklemin yansız kuralına uygun olarak seçilmesi gereklidir. İsim çekme, yazı-tura atma vb.

Kaynaklar Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. 16 baskı. Ankara: Pegem Akademi. Karasar, N. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Akademik.