Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Değişkenler ve Hipotezler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Değişkenler ve Hipotezler"— Sunum transkripti:

1 Değişkenler ve Hipotezler
OGK 302 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Çukurova Üniversitesi

2 Değişken Birden fazla değer alabilen her türlü durum, nesne, özelliktir. Eğitim Durumu: Okur yazar değil Okur yazar İlkokul mezunu Ortaokul mezunu Lise mezunu Üniversite mezunu Cinsiyet: 1 Kadın 2 Erkek

3 Değişken Türleri (Alıştırma 4)
Yapılarına Göre Nicel (KPSS puanı, IQ, boy, hava sıcaklığı) Nitel (cinsiyet, doğum yeri, meslek) Değerlerine Göre Sürekli (ağırlık, ALES puanı, IQ) Süreksiz (medeni hal, çocuk sayısı, SES) Neden-Sonuç İlişkisine göre Bağımlı Değişken (BD) Bağımsız Değişken (BzD)

4 Bağımsız değişken etkileyen (neden),
X Y yi nasıl etkiler? Bağımsız Değişken Bağımlı Değişken Araştırmacının başka bir değişken üzerindeki etkisini görmek için değiştirdiği veya seçtiği bir koşul veya olaya bağımsız değişken denir Bağımsız değişken etkileyen (neden), Bağımlı değişken ise etkilenen değişkendir (sonuç). (ALIŞTIRMA 5)

5 Bağımsız Değişken (BzD)
Bağımsız Değişken (BzD) Türleri Değiştirilebilen Seçilmiş Düzenleyici (moderator) Örn: Yoksulluğun bilişsel gelişim üzerindeki etkisi Dışsal Beslenme ve Sağlık Ebeveyn Ruh Sağlığı Ebeveyn-çocuk Etkileşimi Bilişsel Gelişim Yoksulluk Ev Ortamı ve stresi

6 Hipotez Hipotez: Bir araştırmanın olası sonuçları hakkında yapılan ve test edilen yordamalardır. Null Hipotezi (H0): Araştırmaya konu olan değişkenler arasında ilişki olmadığını iddia eden hipotezdir. Araştırma Hipotezi (H1): Değişkenler arasında anlamlı ilişki olduğunu iddia eder. Yönsüz Araştırma Hipotezi: Değişkenler arasındaki ilişkinin yönü hakkında yordamada bulunmayan hipotez Tek Yönlü Araştırma Hipotezi: Değişkenler arasındaki ilişkinin yönü hakkında yordamada bulunan araştırma hipotezidir.


"Değişkenler ve Hipotezler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları