GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Advertisements

İŞ ORTAMININ FİZİKSEL SORUNLARI
GÜRÜLTÜNÜN İŞİTME SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI
İŞİTMEYE YARDIMCI SİSTEMLER
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
Hazırlayan: Öğr.Gör. Funda YORULMAZ
PRE-TRANSPLANTASYON REHABİLİTASYONU
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
ALKOL VE ETKİLERİ.
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
G Ü R Ü L T Ü
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE
FİZİKSEL ETKİLERİ ; Geçici veya sürekli işitme bozuklukları.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
TAN I M LAR Ergonomi İnsan, araç - gereç, çevre
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
UYGULAMALAR Gürültü Kirliliği Tipik Bir Karayolu Ha Ha Tonka Devlet Parkı, Missouri.
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
İÇERİK: Amaç Endüstriyel gürültünün kaynakları
DİĞER TUTUMLAR.
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
SES KİRLİLİĞİ.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
Ses Kirliliği Ses Kirliliği
CELAL BAYAR ÜN İ VERS İ TES İ AHMETL İ MYO ÇEVRE KORUMA 6. HAFTA Ö Ğ R. GÖR. ARZU SALKIM ER BÜRO YÖNETIMI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
BÖLÜM- 3: STRES ve EKLEMLERİMİZ Doç. Dr. Gülten HERGÜNER.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI
STRES YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
Zahide Türkan SUBAŞI İzocam. Zahide Türkan SUBAŞI İzocam.
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Bir İŞ YERİ Ne Zaman Ölçüm Yaptırır?
SES VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ SES VE GÜRÜLTÜNÜN CANLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Özel Gereksinimli Çocuklar
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ŞEVVAL AKSOY FATIMA TÜZ ZEHRA ESMANUR DEMİR
Sınav Kaygısı.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
GÜRÜLTÜ NEDİR? İnsanlar üzerinde olumsuz etki yapan ve hoşa gitmeyen seslere gürültü denir. – İnsanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz yönde.
STRES YÖNETİMİ
Selami TURHAN Makina Mühendisi GSM : –
KAZA FELAKET TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM.
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
ÖĞRENME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
UYKU VE RÜYALAR….
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
Sunum transkripti:

GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ

GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ A.Gürültünün Fiziksel Çevreye Olan Etkileri B.Gürültünün Sosyal Çevreye Etkileri C.Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

A.Gürültünün Fiziksel Çevreye Olan Etkileri: Kent içi hafif raylı sistemlerine ağırlık verilmesi ve bunların birbirleri ile entegrasyonunun sağlanması çok problemli kesimlerde karayolu trafiğinin sınırlandırılması çevresel problemler açısından rahatlama sağlayacaktır.

Metro hatlarının tamamen, hafif raylı sistemlerinin ise kısmen yer altına inşa edilmiş olması çevresel etkileri açısından önemli yararlar sağlamaktadır. Raylı ulaşım sistemlerinin meydana getirdiği belirli birkaç olumsuz etkileri bulunmaktadır, bunun başında yerleşim alanlarının içerisinden ve yapılarının çok yakınından geçmesidir. Bu tür yerlerde gürültü haritaları oluşturulup gerekli tedbirler alınmalıdır.

Ülkemiz genelinde çeşitli madencilik faaliyetleri sırasında patlayıcı maddeler kullanılarak atmosferde şok dalgaları ve yüksek ses düzeyi oluşturmaktadır. Bu da yer içerisinde sarsıntı yaratmakta ve çevredeki binaları da etkilemektedir.

Bunlardan dolayı fiziksel çevreye de etkisi söz konusudur Bunlardan dolayı fiziksel çevreye de etkisi söz konusudur. Gürültü kaynaklarının imar planlarındaki gürültüye duyarlı alanlarla ilişkili olması ve bu soruna karşı tedbir olarak, imar planlarında gürültüye karşı özellikle araçların transit geçtiği yollar ile imar sahası arasında tampon bölgeler bırakılmalıdır.

Bu tampon bölgelerin uygun bitki ve ağaç türleri yeşillendirilerek araç gürültülerinin emilmesi sağlanmalıdır. Şehir içi küçük sanayi işletmelerinin sanayi bölgesine taşınmaları sağlanmalıdır. Bunların yeşillendirilmesi çalışmaları sürdürülmelidir. Özellikle Organize Sanayi Bölgeleri ve fabrikaların etrafı ağaçlandırılmalıdır

B.Gürültünün Sosyal Çevreye Etkisi: Gürültülü ve sakin hastanelerde tedavi gören hastaneler üzerinde yapılan araştırmalar, gerek dahili ve gerekse dışarıdan gürültüye maruz hastanelerde hastaların tedavi için daha uzun süre yatmaları gerektiğini ortaya koymuştur. Bu, açıkça para olarak gürültünün maliyetini ortaya koymaktadır. Bununla beraber, alınan uyku hapları, sanayide kaybedilen zaman ve apartmanlar için gerekli olan gürültü izolasyonlarına yapılan harcamaların değerlendirilmesi oldukça zordur. Ayrıca gürültünün hayat standardı üzerindeki tesirlerinin ölçülmesi de zordur. Fakat bu zorluk, problemin mevcudiyetini etkilemez. Gürültünün insanlar üzerinde ruhi bunalımlara yol açtığı da bir gerçektir.

Bazı Gürültü Türlerinin Desibel Dereceleri ve Psikolojik Etkileri

C.Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri Gürültü herkesi etkileyen bir sorundur. Yüksek gürültü seviyesi olan ortamlarda, uzun süre bulunan kişilerde, kalıcı işitme eşiği değişimleri olduğu bir çok araştırmacı tarafından saptanmıştır. Daha düşük seviyeler ya da kısa süreli etkilenmelerde, işitme duyusuna yönelik belirgin bir zararın saptanması çok kolay olmasa da, gürültünün insan sağlığı, davranış biçimi ve mutluluğu üzerindeki olumsuz etkileri belirlenebilmektedir.

1.Gürültünün fiziksel etkileri Gürültünün işitme duyusunda oluşturduğu olumsuz etkilerdir. Geçici ve kalıcı olarak iki bölümde incelenebilir. Geçici etkilerin en çok karşılaşılanı geçici işitme esiği kayması ve duyma yorulması olarak bilinen işitme duyarlılığındaki geçici kayıptır. Etkilenmenin çok fazla olduğu ve işitme sisteminin eski özelliklerine kavuşmada tekrar gürültüden etkilendiği durumlarda işitme kaybı kalıcı olmaktadır.

2.Gürültünün fizyolojik etkileri Bunlar insan vücudunda oluşan değişikliklerdir. Başlıca fizyolojik etkiler; kas gerilmeleri, stres, kan basıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişmesi, göz bebeği büyümesi, solunum hızlanması, dolaşım bozuklukları ve ani reflekslerdir.

3.Gürültünün psikolojik etkileri Gürültünün psikolojik etkilerinin basında ise; sinir bozukluğu, korku, rahatsızlık, tedirginlik, yorgunluk ve zihinsel etkilerde yavaşlama gelir. Ani olarak yükselen gürültü düzeyi insanlarda korku oluşturabilmektedir.

4.Gürültünün performans üzerine etkileri Gürültünün is verimini azaltması ve işitilen seslerin anlaşılmaması gibi görülen etkileridir. Konuşmanın algılanabilmesi ve anlaşılabilmesi türünden fonksiyonların engellenmesi, büyük ölçüde arka plan gürültüsünün düzeyi ile ilgilidir. Gürültünün is verimliliği ve üretkenlik ile ilgili etkileri konusunda yapılan çalışmalar karmaşık islerin yapıldığı ortamın sessiz, basit islerin yapıldığı ortamların ise biraz gürültülü olması gerektirdiğini göster mistir. Özetle ortamda belli bir iş ya da fonksiyon için belirlenen arka plan gürültüsünün fazla olması durumunda is verimliliği düşmektedir.

SON Hazırlayan : İbrahim Ali MEYDAN Ayşen ÇİÇEKÇİ Burak AKTAŞ