ÇAYIR VE MERA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Seraların sınıflandırılması
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
2. OTLATMA MEVSİMİ Mera bitkileri yıllık hayat devrelerinin her döneminde otlatmaya karşı aynı derecede duyarlı ve dayanıklı değillerdir. Genel olarak.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
DOĞAL AFETLER.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Toprak nasıl oluşur Fen konusu.
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
KOYUN - KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
Gübreler ve Gübreleme:
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
KABA YEMLER.
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Buğdaygil Yem Bitkileri
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
ÇEVRE SORUNLARI.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
Sunum transkripti:

ÇAYIR VE MERA

Çayır ve meraların Önemi Hayvan Beslemede yem maliyetlerini düşürme ve sağlıklı, hayvan refahını gözönünde tutan bir besleme olması açısından önemli yeri tutar. Su ve rüzgar erozyonunu önlerler. Toprak verimliliğini artırırlar, Çeşitli av ve diğer yaban hayvanlarına yaşam ortamı olurlar, Su toplama havzası olarak taban suyunu ve akarsularımızı zenginleştirirler, Temiz hava kaynağı olma ve kirli havayı temizleme fonksiyonları vardır. Flora ve Fauna çeşitliliği için en önemli gen kaynaklarından biridir.

ÇAYIR Otu biçilerek değerlendirilen, taban suyunun yüzeye yakın olduğu yerlerde bulunan ve üzerinde daha çok, yüksek boylu yumaklı bitkilerin bulunduğu yem alanıdır.

ÇAYIRLARIN SINIFLANDIRILMASI Çayırlar oluşumlarına göre Doğal çayırlar ve Yapay çayırlar olmak üzere iki kısma ayrılırlar. Doğal Çayırlar: Taban yerlerde ve nemli topraklarda kendiliğinden oluşan yem alanlarıdır. Doğal çayırlar toprak nemi bakımından iki kısma ayrılırlar. Yaş çayırlar: Bütün yaz mevsimi boyunca yaş ve rutubetli olan topraklarda kendiliğinden gelişen, üç köşeli otlar ve sazların çok bulunduğu doğal çayırlardır. Kuru çayırlar: Yaz aylarında toprağı ile beraber bitkilerin de çoğu kuruyan çayırlardır.

Doğal çayırlar bulundukları yerlere göre de sınıflandırılırlar : Yayla çayırı: Yaylalarda derin ve nemli toprakların bulunduğu küçük alanlarda oluşan doğal çayırlardır. Dağ çayırı: Dağ meralarında küçük lekeler halinde bulunan ve üzerinde biçilecek özellikte bir bitki örtüsünün geliştiği alanlardır. Orman çayırı: Ormanlık alanlardaki açıklıklarda veya orman ağaçlarının altında gelişen, biçime elverişli alanlardır. Biçenek: Her yıl ilkbaharda belirli süre otlatıldıktan sonra, yeniden gelişen bitkilerin biçilerek değerlendirildiği doğal çayırlardır.

MERA Üzerinde evcil hayvanların otlamasına elverişli doğal veya yapay bir bitki örtüsü bulunan, kısa boylu bitkilerden oluşan yem alanlarına mera denir.

Meralar, çayırların aksine, nispeten yüksek yerlerde ve taban suyu derinlerde bulunan kıraç alanlarda oluşurlar.

Çayır ve meralar şu özellikleriyle birbirlerinden ayrılırlar Çayırlar taban suyunun oldukça yüksek bulunduğu nemli topraklarda oluşurken, meralar taban suyunun daha çok derinlerde olduğu yerlerde bulunur. Çayırlarda bulunan bitkiler genellikle kök-sap ve sülük bulunmayan ve dik olarak gelişen yumaklı bitkilerdir. Mera bitkileri genellikle yumak halinde fakat kısa boylu, kök-saplı ve sülüklü bitkilerdir. Çayırlar genellikle biçilmek, meralar ise otlatılmak yoluyla değerlendirilen yem alanlarıdır. Çayırlar genellikle düz, taban yerlerde oluşmalarına karşılık, meralar daha meyilli topraklarda oluşmuşlardır.

Meralar oluşumlarına göre Doğal mera ve Yapay mera olarak iki kısımdan oluşurlar Doğal meralar: Bulundukları yerlere, bulundurdukları bitki çeşitlerine ve faydalanma şekillerine göre farklılık gösterirler. Taban meralar : Toprağın oldukça düz, nemli ve besleyici olduğu taban arazilerde kendiliğinden gelişmiş olan doğal meralardır. Tuzlu ve Alkali taban meralar: Toprağının önemli miktarda tuzlu ve alkali madde içerdiği taban meralardır. Kıraç meralar: Fakir ve kurak topraklarda bulunan bu meralar yurdumuzun önemli bir kısmını kaplar.

4. Orman İçi meralar: Ormanlık bölgelerde çeşitli nedenlerden ağaçların gelişemedikleri geniş alanlarda kendiliğinden yetişen ve ormanla çevrili bir durumda olan doğal meralardır. 5. Orman Altı Meraları : Ormanlık alanlarında ağaçların altında gelişen ormanı koruyucu yöntemlerle otlatılması gereken ve otsu bir bitki örtüsü taşıyan doğal meralardır. Alp meraları ve Yaylalar: Alp meraları dağlık bölgelerde, orman sınırının üstünde oluşan meralardır. Yaylalar diğer meralardaki bitkilerin tamamen kuru oldukları yaz aylarında hayvan otlatılmalarına elverişli yeşil yem üreten yüksek rakımlı doğal meralardır. Çalılık meralar : Hayvanların otlayabilecekleri çeşitli çalı türlerinin çoğunlukta bulunduğu doğal meralardır.

Yapay meralar: Sulu veya kıraç koşullarda, mera veya tarla arazisinde uzun veya kısa süreler için insanlar tarafından ekilerek kurulan yüksek verimli yem alanlarıdır. Devamlı yapay meralar: Bir kez kurulduktan sonra uzun yıllar otlatma amacıyla kullanılan yem alanlarıdır. Ekim nöbeti meraları: Tarla topraklarında, normal ekim nöbeti içerisinde çok yıllık veya kendi kendini tohumlayan tek yıllık yem bitkileri ile kurulan ve bir müddet otlatmak ve biçerek değerlendirildikten sonra, sürülüp yeniden kültür bitkileri ekimine bırakılan kültür meralarıdır. Ekim nöbeti meraları kurulma sürelerine göre; Uzun ekim nöbeti meraları Kısa ekim nöbeti meraları

Uzun ekim nöbeti meraları: 6-10 yıl mera olarak kullanıldıktan sonra sürülen ve kültür bitkileri yetiştirilen yapay meralardır. Bu sistemde ekim nöbetinin temelini mera tarımı oluşturur. Mera ekim nöbetinde en az üçte iki oranında yer alır. Esas amaç yem üretimidir. Devamlı olarak otlatılan bu alanlarda otlatma devam ettikçe toprak sıkışır, havalanma azalır, bazı yabancı otlar çoğalır. Meranın verimi zamanla düşer. Verimli topraklarda kurulan uzun ekim nöbeti meralarından en fazla yararın sağlanması için meranın 6-10 yılda bir bozulup sürülmesi, birkaç yıl çapa bitkileri ekildikten sonra yeniden mera olarak kurulması gerekir.

Kısa ekim nöbeti meraları: 2-5 yıl mera olarak kullanıldıktan sonra sürülen ve kültür bitkileri yetiştirilen yapay meralardır. Bu sistemde ekim nöbetinin temelini diğer kültür bitkileri, özellikle de bol kazanç sağlayan endüstri bitkileri oluşturur. Uzun yıllar çapa bitkileri tarımıyla yapısı bozulan, organik maddesi ve mikroorganizma faaliyeti azalan ve besleme kapasitesi düşen toprakların iyileştirilmesi için kısa süreli meraların ekim nöbeti içerisine alınması en etkili bir yoldur. 2-5 yıl içerisinde bu faydaların sağlanabilmesi için hızlı büyüyen ve bol baklagiller içeren karışımların kullanılması gerekir.

Dünyada Mera Alanlarına örnekler Dünya tarım alanlarının % 26 sı Çayır Meralarla Kaplıdır. Meralar Akdeniz kuşağında takriben 130 milyon hektar alan kaplamakta ve bu değer tarımsal alanların % 51 ini ifade etmektedir. Otlatma alanları ülkemizin toplam yüzeyinin % 15 ine karşılık olan % 12,4 Milyon hektar alan kaplamaktadır.

Dunyada mera alanları ABD Mera arazileri buyuk olcekli olarak ozel kişiliklerin mulkiyetinde bulunmaktadır. Federal devlete ait araziler eyaletlere ve ciftcilere dağıtılmış, şahıslardan sembolik ucretler talep edilmiş veya karşılıksız olarak verilmiştir. Ulkenin toplam arazi varlığı icindeki oranı %27 Hayvanların tukettiği kaba yemin; %40’ı meralar, %20’si tarla tarımı kapsamında yer alan yem bitkileri uretimi ve %40’da yoğun yemler ÇİN Yerel hukumetlerin yonetiminde, meraların sahibi devlettir . Meraların bir bolumunun hayvancılık yapmak koşulu ile uzun donemli sozleşmelerle, kullanma hakkı kişilere verilmektedir. Ulkenin toplam arazi varlığı icindeki oranı %42

Rakamlarla Avrupa Çayır Mera Alanları Avrupa Birliği - mera alanları AB Mera alanı 181 milyon ha 11.5 milyon ha ile İngiltere, 11,1 milyon ha ile İspanya, 10 milyon ha ile Fransa, 4,9 milyon ha ile Almanya, 4,5 milyon ha ile Romanya, 4 milyon ha ile İtalya,

Avrupa Birliği - mera alanları Avrupa Birliği ulkelerinde meralar, hem hayvanların kaba yem kaynağı hem de çevre korumada çok önemli doğal kaynaklar olarak algılanmakta, ekolojik koşulların ve özellikle yağışın elverişli olması nedeniyle, pek çok ülkede meralar yüksek girdi kullanımıyla çok verimli ve karlı işletmeler olarak değerlendirilmektedir. Coğunluğu özel mulkiyette olan meralar, uzmanlaşmış hayvancılık işletmeleri tarafından bilimsel esaslara uygun olarak korunup kullanılmaktadır. Hayvanların yemi; İrlanda’da %97’si, İngiltere’de %83’ü, Fransa’da %71’i, Hollanda’da ise %54’ü meralardan karşılanmaktadır.

Ülkemizde Birinci Dünya savaşından sonraki dönemde 44 milyon olan doğal mera alanlarımız ile 20 milyon birim olan hayvan varlığımıza karşılık, günümüzde mera alanlarımız keskin bir azalışla 12,4 milyon hektara düşmüştür. Bu durumda otlatma kapasiteleri de 2,16 hektar/hayvan birimi değerinden, 1970 li yıllarda 0,75 değerine kadar düşmüştür. Kaba bir tahminle, meralarımızdan yararlanması beklenen hayvan varlığımız, meralarımızın taşıma kapasitesinin dört katı sayıdadır.