ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Nüfus Sayımında Neler Tespit Edilir, Sayım Neden Yapılır?
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Kazanım 4. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır.
TÜRKİYE’DE GÖÇLER.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK VE GÖSTERGELERİ
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
GÖÇLER 1.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
Göçlerin Sebepleri ve Göç Çeşitleri
1 GÖÇLER Hazırlayan:Adem KEÇELİOĞLU.
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
Göç ve Nedenleri.
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
NÜFUS.
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
KONGRE FUAR ORGANİZASYONU 3.Hafta
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR
KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
1 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2.
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
MERHABA DOYDUĞUM TOPRAK
DERS;SOSYAL BİLGİLER KONU; ÜLKEMİZDE GÖÇ ADI;ALKAN SOY ADI;DÜZLÜ SINIF; 7/A NO;34 ÖĞRETME’NİN ADI;EMRAH SOY ADI;KASKATI.
Yurdumuzda Nüfus.
ÜNITE II: ÜLKEMİZDE NÜFUS. EROL OKUTAN ESKİŞEHİR / 2014.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
Mühendislik Jeolojisi
Beyin göçü sorunu ve beyin göçünü engelleme
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir?
Aracı Şehirlerde Göç Yönetimi GÖÇ MÜLTECİLİK VE TÜRKİYE
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama Türkiye'de Öncelik Esasına Dayalı Sosyal Politika Uygulamaları Doç.Dr.Filiz YILDIRIM.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ *HÜSEYİN BAVERİ ZEREY *SERKAN GEÇER *ÖMER ERKAL ÖĞRETMEN BEDRETTİN ÇELİK.
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
Yetişmesi için büyük kaynak gerektiren vasıflı insan gücünün, ilgisizlik ve imkânsızlıklar nedeniyle daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesine beyin göçü.
DEMOGRAFI.
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
Sunum transkripti:

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç Göç nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç İnsanlar neden yaşamları boyunca doğdukları yerlerde yaşamazlar da göç ederler? İnsanlar, Siyasi, Sosyal, Ekonomik ve Doğal Nedenler ‘den dolayı göç ederler.

DOĞAL NEDENLER ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç DEPREM KURAKLIK VOLKANİZMA TAŞKIN-SEL HEYELAN

SOSYAL NEDENLER ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç EĞİTİM SAĞLIK DİN KAN DAVASI MİRAS

EKONOMİK NEDENLER ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç İŞ BULMA DOĞAL KAYNAK TURİZM TİCARET İŞ SAHASI BÜYÜTME

SİYASİ NEDENLER ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç SAVAŞ MÜBADELE İŞGALLER TERÖR DEVRİM

Göçler İÇ GÖÇLER DIŞ GÖÇLER ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç Göçler bir ülkenin sınırları içinde olabileceği gibi ülkeler arasında da olabilir. Göçler, oluştukları yere göre iki gruba ayrılır Göçler İÇ GÖÇLER DIŞ GÖÇLER Ülke sınırları içinde yapılan yer değiştirmelere iç göç denir Ülke sınırları dışına yapılan yer değiştirmelere dış göç denir

Bir ülkeden başka bir ülkeye çalışma için yapılan göçlerdir. ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç Bilim ve tekniğin gelişmesine katkıda bulunabilecek nitelikteki elemanları çalışmak üzere başka ülkelere göç etmesi olayına Beyin Göçü denir. B İşçi Göçü Bir ülkeden başka bir ülkeye çalışma için yapılan göçlerdir. A Beyin Göçü Dış Göç C Gönüllü Göçler Belirli bir zorunluluk olmaksızın kendi istekleri ile başka ülkelere yapılan göçlerdir. E İltica D Mübadele Savaş, baskı gibi durumlar karşısında başka bir ülkeye geçmek için yapılan zorunlu göçlerdir. Nüfus değişimi için yapılan göçtür. Ülkemizde Lozan Anlaşması gereği Rumlar Yunanistan'a, oradaki Türklerde Türkiye’ye göç etmiştir.

SÜREKLİ GÖÇ MEVSİMLİK GÖÇ ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç İç göçler yapılış şekline göre ikiye ayrılmaktadır. Genel olarak tarım işçilerinin oluşturduğu göçlerdir. Ayrıca inşaat, işçileri, yaylacılık ve inşaat işçileri ve turizm sezonu işçileri bu gruba girer. İnsanların yaşadığı yerlere bir daha geri dönmemek üzere ve gittikleri yerlerde sürekli kalmasıyla oluşan göçlerdir. SÜREKLİ GÖÇ MEVSİMLİK GÖÇ

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç Göçün Sonuçları nelerdir? Hızla artan nüfusla birlikte trafik sorunları ortaya çıkmıştır. Fabrikalar, göçten önce yerleşim alanları dışındayken göçle birlikte yerleşim alanları arasında kalmıştır. Hızlı göç, ormanlık alanların tahrip edilmesine ve buralarda yapılaşmaya yol açmıştır. Göçlerle beraber konut yetersizliğinden gece kondular artmış ve konut fiyatları artmıştır.

Göçün Sonuçları nelerdir? ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç Göçün Sonuçları nelerdir? Yerleşmeye uygun olmayan alanlara konutlar yapılmış, yağmur sonrası oluşan sellerde maddi zarar meydana gelmiştir. Ülke genelinde nüfusun dağılışında dengesizlik görülür. Yatırımlar dengesiz dağılır. Şehirlerde nüfusun hızla artmasına bağlı olarak işsizlik de ortaya çıkmaya başlar. Göçler sonucunda, göç yapılan yerde eğitim, sağlık ve alt yapı hizmetleri aksar.

Beyin Göçünün Sebepleri nelerdir? ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç Bilim ve tekniğin gelişmesine katkıda bulunabilecek nitelikteki elemanları çalışmak üzere başka ülkelere göç emesi olayına Beyin Göçü denir. İyi eğitilmiş elemanların daha iyi çalışma olanakları sağlayan ülkelere gitmesiyle oluşan göçlerdir. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin nitelikli kişilerinin sanayileşmiş ülkelere gitmesidir. Örneğin ; II. Dünya Savaşı sırasında Alman Bilim Adamları ‘nın ABD’ye göçü bu türdendir. Beyin Göçünün Sebepleri nelerdir? Beyin Göçü nedir? Türkiye'den beyin göçü durdurulamıyor. Beyin avcısı ülkelerin başında gelen ABD'de 4 bine yakın Türk bilim adamı var. İşte o ünlü beyinlerden bazıları ve gidiş nedenleri: Düşük ücret politikası, Vergi oranlarının yüksek olması, Gelecek endişesi, Üniversite mezunlarının iş bulamaması, Mezun oldukları bölümlerin dışında bir iş sahasında çalışmak zorunda kalmaları beyin göçünün önemli etkenleri arasında yer alıyor