Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj."— Sunum transkripti:

1 Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu meydana gelen taşmalardır.

2 Sel, dağlık bölgelerde ise karların erimesinden veya yağışla birleşen kar suyundan meydana gelir.

3 Çok nadir olarak da barajların çökmesi ve taşmasından kaynaklanan sellere rastlanılmaktadır.

4 Selin nedenleri Seli meydana getiren birçok faktör olmakla beraber en önemlisi insanların doğaya yönelik doğal dengeyi bozucu faaliyetleridir. Doğadaki toprak – su – bitki arasındaki doğal dengeyi bozucu müdahaleler, iklim değişikliğinin selin ve kuraklığın başlıca nedenleridir.

5 kuraklık nedir ?   Su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklık, doğal bir iklim olayıdır. Herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir. Kuraklık genellikle yavaş gelişir ve genellikle uzun sürer.

6 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR?
iklim değişikliği; fosil yakıtların kullanımı, toprağın yanlış kullanımı , ormanlarımızın yok olması ve fabrikalardan, taşıtlardan atmosfere salınan sera gazının hızlı artışı sonucunda Dünyamızdaki ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artış ve iklimde oluşan değişiklikleri ifade etmektedir. İklim değişikliklerinde Dünyanın bazı bölgelerinde kuvvetli sel felaketleri yaşanırken, Dünyanın geri kalan kısmında da kuraklık yaşanabilir.

7 Selin zararları nelerdir?
* Yerleşim yerleri sular altında kalır. Büyük tahribatlar oluşur. * Bina, köprü ve yollar yıkılıp tahrip olur. * Tarla, bağ, bahçe büyük zarar görür. Ekinler yok olur. * İnsan ve hayvanları sürükleyerek ölümlerine neden olabilir. * Salgın hastalıklara ve gıda sıkıntısına yol açar. * Can ve mal kaybına neden olur.  * Çeşitli ekonomik sorunlar ortaya çıkar.

8 *Dünyada selden dolayı meydana gelen can kayıplarının
%65 i Bangladeş’te olmaktadır. * yılları arasında Çin’de selden 5 milyon kişi yaşamını yitirmiştir. * ABD’de 1993 ilkbahar ve yaz aylarındaki Missisipi ve Missouri nehirlerinin taşmasıyla 9 eyalet sular altında kalmıştır.

9 SelLER TOPLUM SAĞLIĞINI NASIL ETKİLER?
İnsanların sağlıklı suya ulaşamaması, en temel problemdir ve suyla-gıdayla bulaşan hastalıklar artar. Öncelikle su ve besin kaynaklı ishalli hastalıklar ortaya çıkar. Sivrisinek üreme alanlarında bir artış olması, sıtma olgularını artırır. Yine, fare gibi kemiriciler sel ortamında artar ve fare idrarının sel sularına karışması da hastalığa neden olur.


"Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları