2012 KPSS.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
1 Nüfus  Belirli bir yerde yaşayan insan sayısıdır.  Nüfus Artış Hızı:  Doğum oranı ile ölüm oranı arasındaki farktır.  Nüfus Artış Hızını Artıran.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
FEYAZ BİLGİ 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
TÜRKİYE’DE NÜFUS DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
COĞRAFİ KONUM.
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Yayla Turizmi.
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
MEZOLİTİK ÇAĞ Mezolitik (mesos =orta lithos=taş) Çağ adı verilen bu dönem Neolitik Çağ'a geçişi hazırlayan bir ara evredir.
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

2012 KPSS

2012 KPSS

SORU-2 2008 ED-SOS

2008 ED-SOS

SORU-7 2006 SOS

2006 SOS

2008 Ö.L SORU-18

2008 Ö.L

2006 O.Ö

2006 O.Ö

2011 JANA

2011 JANA

2012 lisans

2012 lisans

Türkiye nüfusuyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? 2012 önlisans Türkiye nüfusuyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A)Kıyıyla iç kesimler arasında nüfus yoğunluğu bakımından önemli farklılıklar vardır. B)Nüfusun dağılışı, iklim ve yer şekilleriyle yakından ilgilidir. C)Genellikle kış mevsiminin ılık ve yağışlı geçtiği yerlerde nüfus yoğunluğu fazladır. D)Endüstrinin geliştiği kentlerde, nüfus yoğunluğu mevsimler arasında büyük değişiklik gösterir. E)Nüfus yoğunluğunun fazlalığında illerin yüz ölçümlerinin büyüklüğü önemli bir etkendir.

Türkiye nüfusuyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? A)Kıyıyla iç kesimler arasında nüfus yoğunluğu bakımından önemli farklılıklar vardır. B)Nüfusun dağılışı, iklim ve yer şekilleriyle yakından ilgilidir. C)Genellikle kış mevsiminin ılık ve yağışlı geçtiği yerlerde nüfus yoğunluğu fazladır. D)Endüstrinin geliştiği kentlerde, nüfus yoğunluğu mevsimler arasında büyük değişiklik gösterir. E)Nüfus yoğunluğunun fazlalığında illerin yüz ölçümlerinin büyüklüğü önemli bir etkendir.

A)Çalışan nüfusun sektörel dağılımı B)Nüfusun dağılışı 2012 önlisans Yirminci yüzyılın ortalarına kadar ülkeler, nüfusun sayısal olarak fazlalığını, güçlü olmak için gerekli ve yeterli bir faktör olarak görüyorlardı. Günümüzdeyse ülkelerin çoğu nüfusun sayıca fazlalığından çok, sosyal ve ekonomik niteliklerine önem vermektedir. Aşağıdakilerden hangisi, parçada sözü edilen nüfusun sosyal ve ekonomik özellikleri arasında gösterilemez? A)Çalışan nüfusun sektörel dağılımı B)Nüfusun dağılışı C)Ortalama yaşam süresi D)Kır ve kent nüfus oranları E)Nüfusun eğitim durumu

Yirminci yüzyılın ortalarına kadar ülkeler, nüfusun sayısal olarak fazlalığını, güçlü olmak için gerekli ve yeterli bir faktör olarak görüyorlardı. Günümüzdeyse ülkelerin çoğu nüfusun sayıca fazlalığından çok, sosyal ve ekonomik niteliklerine önem vermektedir. Aşağıdakilerden hangisi, parçada sözü edilen nüfusun sosyal ve ekonomik özellikleri arasında gösterilemez? A)Çalışan nüfusun sektörel dağılımı B)Nüfusun dağılışı C)Ortalama yaşam süresi D)Kır ve kent nüfus oranları E)Nüfusun eğitim durumu

2011 KPSS Aşağıda belirtilen dönem ve olaylaırn hangisi, Türki- ye’de nüfus artış hızının azalmasında daha az etkili olmuştur? A)1918-1923 döneminde savaşların yaşanması B)1940-1945 döneminde II. Dünya Savaşı nedeniyle seferberlik ilan edilmesi C)1960-1965 döneminde özellikle yetişkin erkek nüfusun işçi olarak yurt dışına gitmesi D)1970-1980 döneminde kırsal kesimden kentlere olan işçi göçünün yoğunluk kazanması E)1985-2010 döneminde eğitim seviyesinin yükselmesi ve kadınların iş hayatına daha fazla katılması

2011 KPSS Aşağıda belirtilen dönem ve olayların hangisi,Türkiye’de nüfus artış hızının azalmasında daha az etkili olmuştur? A)1918-1923 döneminde savaşların yaşanması B)1940-1945 döneminde II. Dünya Savaşı nedeniyle seferberlik ilan edilmesi C)1960-1965 döneminde özellikle yetişkin erkek nüfusun işçi olarak yurt dışına gitmesi D)1970-1980 döneminde kırsal kesimden kentlere olan işçi göçünün yoğunluk kazanması E)1985-2010 döneminde eğitim seviyesinin yükselmesi ve kadınların iş hayatına daha fazla katılması

HIZLI NÜFUS ARTIŞININ GETİRDİĞİ SORUNLAR: 1. Tüketici durumda olan çocuk yaştaki nüfusu ve tüketimi artırır.    2. Kişi başına düşen ulusal gelir payı azalır.    3. Ulusal gelirin büyük bölümünün artan nüfus tarafından tüketilmesine bağlı olarak ekonomik kalkınma hızı yavaşlar.    4. Artan nüfusu beslemek için toprağın aşırı kullanılması toprak erozyonunu hızlandırır. Çeşitli çevre sorunları ortaya çıkar.    5. Ekonomik bağımlılık oranı yükselir.    6. Yetersiz beslenme sorunu ortaya çıkar.    7. Kırsal kesimden kentlere doğru olan göçler yoğunluk kazanır.    8. Kırsal alanlarda ve kentlerde işsizlik ve geçim sıkıntısı başlar.    9. Çarpık kentleşme görülür.

2001 ÖSS Aşağıdakilerden hangisinin Türkiye’deki hızlı nüfus artışından en az etkilenmesi beklenir? A)Kalkınma hızı B)İşsizlik oranı C)Doğal kaynakların tüketimi D)İç ve dış göçler E)Kadın ve erkek nüfus oranı

2001 ÖSS Aşağıdakilerden hangisinin Türkiye’deki hızlı nüfus artışından en az etkilenmesi beklenir? A)Kalkınma hızı B)İşsizlik oranı C)Doğal kaynakların tüketimi D)İç ve dış göçler E)Kadın ve erkek nüfus oranı

SIK NÜFUSLU ALANLAR

BÖLGELERİN NÜFUS DURUMU NÜFUS YOĞUNLUK(km²) MARMARA: 17 MİLYON 241 EGE : 9 MİLYON 100 AKDENİZ : 8.5MİLYON 98 G.D.AND : 6.5MİLYON 88 KARADENİZ: 8.4 MİLYON 73 İÇ ANADOLU: 11MİLYON 63 DOĞU.AND.: 6 MİLYON 42

2011 jana

2011 jana

ÖSS 1975 yılı sayımına göre,Türkiye’de üç bölgenin toplam nüfusları ile nüfus yoğunlukları yaklaşık olarak şöyledir. Toplam nüfus Nüfus yoğunluğu I.bölge: 7 509 000 116 II.bölge: 7 777 000 48 III.bölge: 7 052 000 52 Buna göre,yüz ölçümü açısından bu bölgelerin büyükten küçüğe doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir? A)I-II-III B)II-I-III C)III-I-II D)III-II-I E)II-III-I

ÖSS 1975 yılı sayımına göre,Türkiye’de üç bölgenin toplam nüfusları ile nüfus yoğunlukları yaklaşık olarak şöyledir. Toplam nüfus Nüfus yoğunluğu I.bölge: 7 509 000 116 II.bölge: 7 777 000 48 III.bölge: 7 052 000 52 Buna göre,yüz ölçümü açısından bu bölgelerin büyükten küçüğe doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir? A)I-II-III B)II-I-III C)III-I-II D)III-II-I E)II-III-I

2004 ÖSS

2004 ÖSS

2009 KPSS

2009 KPSS

2005 ÖSS Türkiye’deki coğrafi bölgelerin tarımsal nüfus yoğunlukları birbirinden farklıdır.Bu farklılığın bölgede, I-tarımla uğraşan nüfusun eğitim düzeyinin yüksek ya da düşük olması II-arazinin dağlık ya da engebeli olması III-tarımla uğraşan nüfusun genç ya da yaşlı olması IV-toprakların verimli ya da verimsiz olması özelliklerinden hangilerinden kaynaklandığı söylenebilir? A)I-II B)I-III C)II-III D)II-IV E)III-IV

2005 ÖSS Türkiye’deki coğrafi bölgelerin tarımsal nüfus yoğunlukları birbirinden farklıdır.Bu farklılığın bölgede, I-tarımla uğraşan nüfusun eğitim düzeyinin yüksek ya da düşük olması II-arazinin dağlık ya da engebeli olması III-tarımla uğraşan nüfusun genç ya da yaşlı olması IV-toprakların verimli ya da verimsiz olması özelliklerinden hangilerinden kaynaklandığı söylenebilir? A)I-II B)I-III C)II-III D)II-IV E)III-IV

2009ed.sos

2009ed.sos

2009 ÖSS 1990 yılı verilerine göre,Türkiye’de nüfusun ikiye katlanma süresi 33 iken,Japonya’da 100,Fransa’da 150’dir. Bu durum, Türkiye’de aşağıdakilerden hangisinin daha fazla olduğunu gösterir? A)Eğitim düzeyinin B)Genç nüfus oranının C)Kent nüfusunun D)Sağlık hizmetlerinin E)Ortalama yaşam süresinin

2009 ÖSS 1990 yılı verilerine göre,Türkiye’de nüfusun ikiye katlanma süresi 33 iken,Japonya’da 100,Fransa’da 150’dir. Bu durum, Türkiye’de aşağıdakilerden hangisinin daha fazla olduğunu gösterir? A)Eğitim düzeyinin B)Genç nüfus oranının C)Kent nüfusunun D)Sağlık hizmetlerinin E)Ortalama yaşam süresinin

2012 ygs

2011 KPSS

2011 KPSS

2010 KPSS

2010 KPSS

2009JANA

JANA 2009

2012 JANA

2012 JANA 32-

2011 LYS

2011 LYS

2011 LYS

2011 LYS

ÖSS

ÖSS

2009 KPSS Kırsal yerleşmeler fiziki çevre, ekonomik etkinlikler ve nüfus bakımından çeşitli özelliklere sahiptir. Kırsal yerleşmelerin büyüklüğüne, kuruluş yerine, sürekliliğine ve dokusuna göre sınıflandırılması bu özellikler göz önüne alınarak yapılır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisinin Türkiye’deki kırsal yerleşmelerin ortak özelliği olduğu söylenemez? A) Sürekliliğinin geçim kaynaklarının türüne bağlı olması B) Yapı malzemesi olarak kerpiç kullanılması C) Kaynakların belli sayıda nüfusu besleyebilmesi D) Gereksinimlerin önemli bir kısmının yerel üretimden karşılanması E) Yerleşme şeklinde doğal koşulların etkili olması

2009 KPSS Kırsal yerleşmeler fiziki çevre, ekonomik etkinlikler ve nüfus bakımından çeşitli özelliklere sahiptir. Kırsal yerleşmelerin büyüklüğüne, kuruluş yerine, sürekliliğine ve dokusuna göre sınıflandırılması bu özellikler göz önüne alınarak yapılır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisinin Türkiye’deki kırsal yerleşmelerin ortak özelliği olduğu söylenemez? A) Sürekliliğinin geçim kaynaklarının türüne bağlı olması B) Yapı malzemesi olarak kerpiç kullanılması C) Kaynakların belli sayıda nüfusu besleyebilmesi D) Gereksinimlerin önemli bir kısmının yerel üretimden karşılanması E) Yerleşme şeklinde doğal koşulların etkili olması

KÖY ALTI YERLEŞMELERİ Köyden küçük,idari ve ekonomik olarak köye bağlı olan bu yerleşmeler çeşitli nedenlerle köyden ayrılarak küçük birimler halinde oluşturdukları yerleşmelerdir.Köy altı yerleşmelerinin ortaya çıkma nedenleri: Tarım arazilerinin yetersiz ve birbirinden uzak olması Hayvanlar için barınak ve otlak temini Devlete ait arazilerin topraksız aileler tarafından kullanılması

KÖY ALTI YERLEŞMELERİNİN ÖZELLİKLERİ En küçük kırsal yerleşme biçimidir Ekonomik etkinlikler tarım ve hayvancılığa dayanır Dağınık ve toplu yerleşmeler şeklindedir Su kaynaklarına yakınlık önemlidir.

KÖY ALTI YERLEŞMELERİ -Geçici Yerleşmeler : Ülkemizde kır yerleşmelerinin, ekonomik açıdan tamamlayıcısı olarak  gelişmiş, ekonomik faaliyetin  tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu yerleşmelerdir.  Yayla, mezra, oba, kom, ağıl gibi adlar verilen geçici yerleşmeler Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülür. Ayrıca mevsimlik olarak konaklamak amacıyla gidilen yazlık siteler, dağ ve bağ evleri de geçici yerleşmelerdir. Yayla : Yaz aylarında hayvan otlatmak veya tarımsal faaliyette bulunmak amacıyla gidilen geçici yerleşmelerdir. Yaylalar dinlenmek  amacıyla gidilen yazlık sayfiye yerleri de olabilir. Mezra : bazı ailelerin tarım alanlarının az olması, kan davaları gibi nedenlerle bulundukları sürekli yerleşmelerden ayrılıp daha uzak bir yere yerleşmesiyle oluşmuş yerleşmelerdir. Tarımsal faaliyetler hayvancılığa göre ön plandadır. Bir kaç  ev ve eklentilerden oluşan mezralar zamanla sürekli yerleşme haline gelebilir. Örneğin Elazığ, Harput'un bir mezrası iken zamanla büyüyerek kent haline gelmiştir. Oba : Daha çok göçebe hayvancılık yapan toplulukların geçici olarak yerleşip, çadır kurdukları yerleşmelerdir. Dam : Köy ailelerinin geçici bir süre için yararlandıkları yerleşme biçimidir. Bölge köy yerleşmelerinde bir kısım aileler, birkaç aylık süre için köylerinden ayrılarak, kendi bahçe, tarla ve otlaklarındaki damlarda oturduktan sonra, tekrar köylerine dönerler.

KÖY ALTI YERLEŞMELERİ Kom : Ekonomik faaliyetin büyük ölçüde hayvancılığa dayalı olduğu aileler veya kişiler tarafından oluşturulan geçici yerleşmelerdir. Ağıl : Hayvanların barındığı, çevresi taş veya ahşap ile çevrili yerlere ağıl adı verilmektedir. Ağıllar zamanla nüfusun artmasına bağlı olarak sürekli yerleşme haline gelebilir. Sürü sahipleri tarafından kurulan ağıllar kış mevsiminde hayvanların korunması amacıyla kullanılır. Divan:Birbirinden uzakta kurulu olan ve birlikte köyü oluşturan mahallelere denir

2008 ygs

2008 ygs

2008 KPSS Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de köy altı yerleşmelerinin özelliklerinden biri değildir? A) Ekonomik etkinliklerinin tarım ve hayvancılığa dayalı olması B) Dağınık tip yerleşmenin yaygın olması C) Su kaynaklarına yakın olması D) Genellikle küçük ve az nüfuslu olması E) Kent merkezlerine yakın olması

2008 KPSS Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de köy altı yerleşmelerinin özelliklerinden biri değildir? A) Ekonomik etkinliklerinin tarım ve hayvancılığa dayalı olması B) Dağınık tip yerleşmenin yaygın olması C) Su kaynaklarına yakın olması D) Genellikle küçük ve az nüfuslu olması E) Kent merkezlerine yakın olması

2006 Ö.Lisans Türkiye’de, doğurganlık oranının yüksek olmasının aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkili olduğu söylenemez? A) Bölgeler arasında tarımsal nüfus yoğunluğunun farklılık göstermesi B) Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersiz kalması C) Kişi başına düşen milli gelirin azalması D) Kırdan kente göçün artması E) Genç nüfus oranının yüksek olması

2006 Ö.Lisans Türkiye’de, doğurganlık oranının yüksek olmasının aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkili olduğu söylenemez? A) Bölgeler arasında tarımsal nüfus yoğunluğunun farklılık göstermesi B) Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersiz kalması C) Kişi başına düşen milli gelirin azalması D) Kırdan kente göçün artması E) Genç nüfus oranının yüksek olması

2006 ÖN LİSANS Aşağıdakilerden hangisinin Türkiye’deki nüfus dağılışı üzerinde etkisi yoktur? A) Ulaşım kolaylığının B) Yer şekillerinin C) İklimin D) Enlemin E) Yükseltinin

2006 ÖN LİSANS Aşağıdakilerden hangisinin Türkiye’deki nüfus dağılışı üzerinde etkisi yoktur? A) Ulaşım kolaylığının B) Yer şekillerinin C) İklimin D) Enlemin E) Yükseltinin

2007 KPSS İstanbul ve Bolu kentlerinin deprem riski taşımalarına karşın, bu kentlerde ve aralarında kalan yerlerde nüfus yoğunluğu Türkiye ortalaması üzerindedir. Bu yerlerin aşağıdaki özelliklerinden hangisi nüfus yoğunluğunun yüksek olmasının nedenlerinden biri değildir? A) Verimli ovaların varlığı B) Endüstri kuruluşlarının çokluğu C) Orman alanlarının varlığı D) İklim koşullarının elverişliliği E) Ulaşım olanaklarının çeşitliliği

2007 KPSS İstanbul ve Bolu kentlerinin deprem riski taşımalarına karşın, bu kentlerde ve aralarında kalan yerlerde nüfus yoğunluğu Türkiye ortalaması üzerindedir. Bu yerlerin aşağıdaki özelliklerinden hangisi nüfus yoğunluğunun yüksek olmasının nedenlerinden biri değildir? A) Verimli ovaların varlığı B) Endüstri kuruluşlarının çokluğu C) Orman alanlarının varlığı D) İklim koşullarının elverişliliği E) Ulaşım olanaklarının çeşitliliği

2007 KPSS Aşağıdakilerden hangisinin Türkiye’de kırsal kesimden kentlere göçe neden olduğu söylenemez? A) Geleneksel tarım yöntemlerinin terk edilerek makineli tarımın yoğunlaşması B) Tarımı yapılan ürünlerin çeşitlenmesi C) Kırsal kesimde iş olanaklarının çok kısıtlı olması D) Eğitim ve sağlık hizmetlerinin kırsal kesimde yetersiz olması E) Tarım topraklarının miras yoluyla parçalanması

2007 KPSS Aşağıdakilerden hangisinin Türkiye’de kırsal ke-simden kentlere göçe neden olduğu söylenemez? A) Geleneksel tarım yöntemlerinin terk edilerek makineli tarımın yoğunlaşması B) Tarımı yapılan ürünlerin çeşitlenmesi C) Kırsal kesimde iş olanaklarının çok kısıtlı olması D) Eğitim ve sağlık hizmetlerinin kırsal kesimde yetersiz olması E) Tarım topraklarının miras yoluyla parçalanması

2008 KPSS Aşağıdakilerin hangisinde verilen bölge özellikleri o bölgenin nüfusunu artırıcı rol oynar? A) Doğu Anadolu Bölgesi’nde volkanik dağların geniş alan kaplaması B) Karadeniz Bölgesi’nde engebenin fazla olması C) Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaz kuraklığının şiddetli olması D) Akdeniz Bölgesi’nde karstik alanların yaygın olması E ) Ege Bölgesi’nde akarsuların vadi tabanlarının geniş olması

2008 KPSS Aşağıdakilerin hangisinde verilen bölge özellikleri o bölgenin nüfusunu artırıcı rol oynar? A) Doğu Anadolu Bölgesi’nde volkanik dağların geniş alan kaplaması B) Karadeniz Bölgesi’nde engebenin fazla olması C) Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaz kuraklığının şiddetli olması D) Akdeniz Bölgesi’nde karstik alanların yaygın olması E ) Ege Bölgesi’nde akarsuların vadi tabanlarının geniş olması

2009 KPSS Aşağıdakilerden hangisi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde nüfusun yoğun olduğu alanlar arasında yer almaz? A) Su kaynaklarına yakın alanlar B) Sulama olanakları iyileşen ovalar C) Ulaşım açısından önemli kavşaklar D) Endüstrinin yoğun olduğu yerler E) Hidroelektrik enerjinin üretildiği yerler

2009 KPSS Aşağıdakilerden hangisi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde nüfusun yoğun olduğu alanlar arasında yer almaz? A) Su kaynaklarına yakın alanlar B) Sulama olanakları iyileşen ovalar C) Ulaşım açısından önemli kavşaklar D) Endüstrinin yoğun olduğu yerler E) Hidroelektrik enerjinin üretildiği yerler

2009 KPSS Türkiye’de, çalışan nüfus içinde tarım sektörünün oranı 1980 yılında % 60 iken, bu oran 2000 yılında % 48’e düşmüştür. Aşağıdakilerden hangisinin bu azalmaya neden olduğu söylenebilir? A) Dış satımda tarım ürünleri payının azalması B) Tarımda makineleşmenin artması C) Kent sayısının artması D) Ulaşım olanaklarının artması E) Yetiştirilen tarım ürünü çeşidinin artması

2009 KPSS Türkiye’de, çalışan nüfus içinde tarım sektörünün oranı 1980 yılında % 60 iken, bu oran 2000 yılında % 48’e düşmüştür. Aşağıdakilerden hangisinin bu azalmaya neden olduğu söylenebilir? A) Dış satımda tarım ürünleri payının azalması B) Tarımda makineleşmenin artması C) Kent sayısının artması D) Ulaşım olanaklarının artması E) Yetiştirilen tarım ürünü çeşidinin artması

2010 KPSS Çalışma çağında (15-64 yaş arası) olan ve bir işte çalışan nüfusa aktif nüfus denir. Türkiye’de 1955 yılında nüfusun % 82’si aktifken bu oran 2005 yılında % 45’e düşmüştür. Türkiye’de, kalkınma hızının ve kişi başına düşen ulusal gelirin artmasına karşın aktif nüfusun azalmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi olduğu savunulamaz? A) Kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması B) Nüfusun bir kısmının çalışmak üzere yurt dışına göç etmesi C) 15-25 arası yaş grubundaki öğrenci sayısının artması D) İş olanaklarındaki artışın nüfus artışından az olması E) Makineli tarıma geçilmesiyle tarımda çalışan kişi sayısının azalması

2010 KPSS Çalışma çağında (15-64 yaş arası) olan ve bir işte çalışan nüfusa aktif nüfus denir. Türkiye’de 1955 yılında nüfusun % 82’si aktifken bu oran 2005 yılında % 45’e düşmüştür. Türkiye’de, kalkınma hızının ve kişi başına düşen ulusal gelirin artmasına karşın aktif nüfusun azalmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi olduğu savunulamaz? A) Kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması B) Nüfusun bir kısmının çalışmak üzere yurt dışına göç etmesi C) 15-25 arası yaş grubundaki öğrenci sayısının artması D) İş olanaklarındaki artışın nüfus artışından az olması E) Makineli tarıma geçilmesiyle tarımda çalışan kişi sayısının azalması

2010 KPSS Benzer topoğrafik ve klimatik özelliklere sahip olmasına karşın İstanbul ilinin nüfus yoğunluğu Çanakkale ilinin 50 katıdır. Bu yoğunluk farkının oluşmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi diğerlerinden daha fazladır? A) İstanbul’un kapladığı alanın daha küçük olması B) İstanbul’da ticaret ve endüstrinin çok gelişmiş olması C) Çanakkale Boğazı’nın batı yakasını oluşturan Gelibolu Yarımadası’nın millî park olması D) İstanbul’da kültür ve sanat etkinliklerinin dahafazla olması E) Çanakkale’de tarım alanlarının geniş yer tutması

2010 KPSS Benzer topoğrafik ve klimatik özelliklere sahip olmasına karşın İstanbul ilinin nüfus yoğunluğu Çanakkale ilinin 50 katıdır. Bu yoğunluk farkının oluşmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi diğerlerinden daha fazladır? A) İstanbul’un kapladığı alanın daha küçük olması B) İstanbul’da ticaret ve endüstrinin çok gelişmiş olması C) Çanakkale Boğazı’nın batı yakasını oluşturan Gelibolu Yarımadası’nın millî park olması D) İstanbul’da kültür ve sanat etkinliklerinin daha fazla olması E) Çanakkale’de tarım alanlarının geniş yer tutması

2006 KPSS Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de nüfus dağılışı üzerinde en az etkilidir? A)Ulaşımın gelişmişliği B)Endüstri kuruluşlarının dağılışı C)Enerji üretim merkezlerine yakınlık D)Ticaretin gelişmişliği E)Verimli tarım alanlarının gelişmişliği

2006 KPSS Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de nüfus dağılışı üzerinde en az etkilidir? A)Ulaşımın gelişmişliği B)Endüstri kuruluşlarının dağılışı C)Enerji üretim merkezlerine yakınlık D)Ticaretin gelişmişliği E)Verimli tarım alanlarının gelişmişliği

ÖSS 1990 sayımına göre,nüfus yoğunlukları Türkiye ortalamasının altında olan aşağıdaki illerin hangisinde,nüfus yoğunluğunun azlığı,yüzey şekillerinin engebeli olmasına bağlı değildir? A)Eskişehir B)Kastamonu C)Muğla D)Artvin E)Sivas

ÖSS 1990 sayımına göre,nüfus yoğunlukları Türkiye ortalamasının altında olan aşağıdaki illerin hangisinde,nüfus yoğunluğunun azlığı,yüzey şekillerinin engebeli olmasına bağlı değildir? A)Eskişehir B)Kastamonu C)Muğla D)Artvin E)Sivas

ÖSS Kentlerde tarım,sanayi ,ticaret,kültür,ulaşım,kamu hizmetleri,turizm,madencilik gibi bir çok etkinlikler bulunur.Bir kentte etkinliklerin biri ya da bir kaçı ön plana çıkabilir.Kentlerin,etkinliklerine göre sınıflandırılmasında bu durum göz önüne alınır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi hem sanayi hem tarım kentidir? A)İstanbul B)Antalya C)Bursa D)Amasya E)Muğla

ÖSS Kentlerde tarım,sanayi ,ticaret,kültür,ulaşım,kamu hizmetleri,kültür,turizm,madencilik gibi bir çok etkinlikler bulunur.Bir kentte etkinliklerin biri ya da bir kaçı ön plana çıkabilir.Kentlerin,etkinliklerine göre sınıflandırılmasında bu durum göz önüne alınır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi hem sanayi hem tarım kentidir? A)İstanbul B)Antalya C)Bursa D)Amasya E)Muğla

2004 KPSS I-Tarım alanlarının küçük ve parçalı olması II-Dağlık alanların çok olması III-Nüfus yoğunluğunun az olması Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’de dağınık yerleşmeyi artıran etmenlerdendir? A) I B) II C) I-II D) II-III E) I-II-III

2004 KPSS I-Tarım alanlarının küçük ve parçalı olması II-Dağlık alanların çok olması III-Nüfus yoğunluğunun az olması Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’de dağınık yerleşmeyi artıran etmenlerdendir? A) I B) II C) I-II D) II-III E) I-II-III

2010 KPSS

2010 KPSS

2011 POL.

2011 POL.

2013 llys4-coğ2

2013 kpss

2013 kpss

2013 JANA

2013 JANA