OBEZİTE NEDİR? NEDENLERİ,ÖNLENMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
OBEZİTE NEDİR? NEDENLERİ,ÖNLENMESİ Çorlu Mimar Sinan Anadolu Lisesi.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Sigara Ve Alkolün Zararları
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
SİGARA BIRAKMA VE PREDİYABET VE DİYABET İNSİDANSI: BİR KOHORT ÇALIŞMA Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Türkiye Futbol Federasyonu
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Dışa Atım Bozuklukları
BESLENME VE DİYETETİKTE
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
SPORCU BESLENMESİ.
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
KANSER.
1. sağlık ve sağlığın girdileri
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
ŞEKER HASTALIĞI.
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
9 ŞUBAT Dünya Sigarayı Bırakma Günü
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Gelişim ve Temel Kavramlar
Beslenme İlkeleri - 5.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

OBEZİTE NEDİR? NEDENLERİ,ÖNLENMESİ

OBEZİTE Obez-Obese-şişman Obesus sözcüğünden türeyen bir isim olup, ‘’çok yemek yiyen’’ anlamına gelmektedir

ŞİŞMANLIK, Besinlerle alınan enerji miktarının, harcanan enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkar. Vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Enerji alımının fazlalığı aşırı yeme, daha çok yağ ve şeker içeren besinleri yeme, öğün atlama, hızlı yeme gibi yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle olurken, Enerji harcamasının azlığı ise hareketsiz yaşam nedeniyle olmaktadır.

OBEZİTE %25’i obez %25’i fazla kilolu %25’i de normal kilolu dur. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlemelerine göre toplumun %25’i obez %25’i fazla kilolu %25’i de normal kilolu dur. Normal kilolu olan grup genetik olarak obeziteye eğilimlidir. Diyetine dikkat etmediği zaman kolaylıkla kilo alarak fazla kilolu veya obez sınıfına geçiş gösteren bireylerdir. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html

TÜRKİYE’DE ERKEKLERİN %21.2’Sİ KADINLARIN %41.5’İ OBEZ

Yağ hücreleri boyutlarını 20 kat, sayılarını ise 1000 kat artırabilme kapasitesine sahiptir Büyüme sırasında yağ hücrelerinin sayısı artar Enerji alımı>Enerji tüketimi Yağ hücrelerinin boyutları artar Yağ hücreleri ulaşabilecekleri en büyük boyuta ulaştıktan sonra bile fazla enerji alımı devam ederse hücre sayısı tekrar artmaya devam eder Yağ kaybıyla hücrelerin boyutu azalır ancak sayısı azalmaz FON 241 Weight Management; L. Zienkewicz

YAĞ HÜCRESİ GELİŞİMİ Yağ kaybıyla yağ hücresi boyutları azalır ancak sayısı değişmez. Daha fazla yağ hücresine sahip olan bireyler daha hızlı kilo almaya yatkındırlar. Bu nedenle amacımız yağ hücresi sayısını arttırmamak olmalıdır. Obeziteyle mücadele çocukluk döneminde başlamalıdır. People with extra fat cells tend to gain weight more rapidly. People with an average number of fat cells tend to manage their weight more easily. Obesity is most critical to prevent during the growing years because fat cells increase in number rapidly during that time.

OBEZİTE SIKLIĞI ÜLKEMİZDE NEDEN ARTIYOR? Fast-food benzeri hazır yiyeceklerin tüketiminde artış olması Yüksek enerjili içecek tüketiminin fazla olması Porsiyonların büyümesi Sebze-meyve tüketiminin azalması Ulaşımda araç kullanımının artması... Fizik aktivite yapmaya uygun olmayan çevre

Hamburger Şimdi Önceden 333 kalori 590 kalori Kalori farkı: 257 kalori

Kahve Kahve Mocha-Latte Kahve 45 kalori 350 kalori Kalori farkı: 305 kalori

Sağlıklı ağırlık düzeyini devam ettirmek için Alınan kalori= Harcanan kalori Fazladan alınan 305 kaloriyi yakmak için ne kadar süre ile yürüyüş yapmak gerekir?  1 saat 20 dk yürüyüş

YETİŞKİNLERDE OBEZİTENİN GELİŞİMİNDE BAŞLICA RİSK FAKTÖRLERİ; Fiziksel aktivitede azalma Beslenme alışkanlıkları Yaş Kadın olmak Doğum sayısı Evlilik Sigarayı bırakmak Alkol alımı Ailede obez bireylerin olması Psikolojik nedenler

ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTENİN NEDENLERİ; Anne ve babada obezitenin olması Ailesel aktivite alışkanlığı, Ailenin beslenme alışkanlığı Ayaküstü beslenme Okullarda enerji yoğunluğu fazla olan atıştırmalık besinlerin tüketilmesi

OBEZİTE ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR .

ÇOCUKLUK TİPİ ŞİŞMANLIK YAĞ HÜCRESİ SAYISI ARTAR. ERİŞKİN TİPİ ŞİŞMANLIK YAĞ HÜCRESİ HACMİ ARTAR.

Ağırlığın Denetimi Çocukluktan başlamalıdır.

OBEZİTE İLE İLİŞKİLİ DURUMLAR Diyabet – Obez olanlarda Tip 2 Diyabet gelişme riski obez olmayanlara göre 20 kat daha fazladır. Hipertansiyon- Yaklaşık 5 kat risk artar. Koroner arter hastalığı& inme – Obez Kadınlarda 2.4 kat erkeklerde 2 kat risk artar. Kanserler – Sigara kullanmayan bireylerde meydana gelen tüm kanserlerin %10’u obezite ile ilişkilidir. İnfertilite (Kısırlık)– Kadınlardaki primer infertilitenin %6’sı obezite ile bağlantılıdır. NHS

ERİŞKİNDE OBEZİTE TANISI Antropometrik ölçümler Beden kitle indeksi Bel çevresi(santral obezite) Bel-kalça oranı

BEDEN KİTLE İNDEKSİ   BKİ’niz normal olsa bile bel çevresi ölçümünüzü değerlendirin

BEDEN KİTLE İNDEKSİ SINIFLAMASI BKI Değerlendirme 18.5 < Az kilolu 18.5 - 24.9 Normal Kilo 25.0 - 29.9 Fazla Kilo 30.0 - 39.9 Obez 40.0 ve üzeri Morbid obez

BEL ÇEVRESİ ÖLÇÜMÜ VE ANLAMI Vücuttaki toplam yağ miktarı önemli olmakla beraber, yağın nerede biriktiğini bilmek daha önemlidir. Karın çevresinde yağ birikimi, kalça ve vücudun diğer bölgelerinde yağ birikiminden daha fazla hastalık risklerine neden olur.

102 cm 88 cm ERKEKLERDE KADINLARDA

BEL ÇEVRESİ İLE İLİŞKİLİ METABOLİK HASTALIKLAR İÇİN RİSK Artmış risk Yüksek risk Erkek > 94 cm > 102 cm Kadın > 80 cm > 88 cm

NEDEN AĞIRLIK KAYBEDELİM? %10 ağırlık kaybının faydaları Mortalite (Ölüm) Total mortalitede %20 ↓ Diyabete bağlı ölüm %30↓ Obezite ilişkili ölümlerde ↓ Kan basıncı(hipertansif bireylerde) Sistolik kan basıncında 10mmHg ↓ Diyastolik kan basıncında 20mmHg ↓ Yeni tanılı diyabetiklerde kan şekeri Açlık kan şekerinde %50↓ Kan yağları Total kolesterolde %10↓ LDL kolesterolde %15 ↓ Trigliserid %30 ↓ HDL’de %8 ↑ Diğer yararlar Akciğer fonksiyonunda↑ Eklem ağrısı↓ Uyku apnesi↓ Insülin duyarlılığı↑ Over fonksiyonları düzenlenir

OBEZİTE TEDAVİSİ 5 BASAMAKTA İNCELENEBİLİR. Beslenme tedavisi Davranış tedavisi Egzersiz İlaç tedavisi Cerrahi tedavidir.

ŞİŞMANLIĞA NEDEN OLAN HATALI DAVRANIŞLARIN EN ÖNEMLİLERİ; Günlük ihtiyacımızdan fazla besin tüketimi Hızlı yemek yeme ve öğün atlamak Akşam yemeğinden sonra yatıncaya kadar atıştırmak Gece uykudan uyanıp bir şeyler yemek Yemek yerken başka aktivitelerle ilgilenmek (TV izlemek, bilgisayar…) Uzun süre sofrada kalmak

GENEL ÖNERİLER; Planlı olmak ne yeneceğini önceden planlamak Boş vakitlerde atıştırmadan uzak durmak Yeterli su içmek (8-10 bardak) Dışarıda yemek yeneceği zaman uygun olabilecek yerleri tercih etmek Fiziksel aktiviteyi arttırmak kısa mesafelerde araç kullanmamak,gerekmedikçe asansör kullanmamak Bilinçsizce karın doyurmak yerine sağlıklı olmak için beslenme prensibini edinmek Haftada 1 kere aynı kıyafetlerle tartılmak

ALIŞVERİŞE YÖNELİK ÖNERİLER; Yiyecek alışverişini tok karnına yapmak Alışverişe bir listeyle çıkmak Yenmeye hazır besinlerin yer aldığı reyonlardan uzak durmak Özellikle unlu ve tatlı yiyecekler açısından düşük enerjili besinlerin tüketimine dikkat etmek.

SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ Beslenme programı kişiye özgü düzenlenmelidir. Önerilen program ayaktan uygulamada güvenli olmalıdır. Ömür boyu uygulanabilir olmalıdır. Sık öğünlü olmalıdır. Posadan zengin olmalıdır. Değişime olanak sağlamalıdır. Dört temel besin grubunu her öğünde eşit miktarda tüketmeliyiz.

YEMEKLE İLGİLİ ÖNERİLER; Yemek biter bitmez sofradan kalmak Ara öğünler için düşük kalorili besinleri bulundurmak Akşam öğününü olanaklar elverdiği ölçüde 18:00 ve 20:00 saatleri arasında tüketmek, sonrasında yüksek enerjili besinlerden uzak durmak Yemek yerken tv seyretmek, gazete dergi okumak gibi başka aktivitelerle ilgilenmemek

YETERİ KADAR NEDENİNİZ VARSA HERSEYİ YAPABİLİRSİNİZ Jim Rohn.

TEŞEKKÜR EDERİM