AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
e) Tanışma ve Tanıştırılmada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Öğrenci davranışlarını etkileyen etmenler
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 3
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
Kültür.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
İSTEK ÖZEL ACIBADEM OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
AHLAK GELİŞİMİ.
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
TOPLUMSAL TABAKALAŞMA
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
Y.Doç.Dr. Ayhan URAL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu / TÜRKİYE
TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ
Türk Töresinde Kadın VE aile
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi
Eğitimin ve Toplum.
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
BÖLÜM 8 AİLELER. BÖLÜM 8 AİLELER AİLELER Ergenlerin ve Beliren Yetişkinlerin Ebeveynleriyle İlişkileri Aile Süreçleri Ergenlerin ve Beliren Yetişkinlerin.
6. BÖLÜM EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
TOPLUM VE SOSYAL KURUMLAR
TÖREL- AHLAK GELİŞİMİ AHLAK; Bir toplumda bireylerin tümü için geçerli ve uyulması gereken davranışlar, kurallar bütünlüğüdür. AHLAKLI OLMA; Toplumun gelenek,
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
AİLE ŞİRKETLERİ Yapısı, Sorunlar ve Çözüm Yolları
Haklarımı Biliyorum, Düşüncelerimi Açıklıyorum
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
ÖN YARGI NEDİR? Bir kişiyle veya olayla ilgili önceden olumlu veya olumsuz karar vermeye ön yargı denir. Ön yargı, gerekli bilgi edinilmeden ya da inceleme.
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
İnsan davranışlarının değişimi
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ Hayat Boyu Rehberlik
Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet
KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ
KIRSAL AİLE.
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
Toplum ve Toplumsal Yapı
Kadın Girişimciler.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET
Ahlak Gelişimi Lawrence Kohlberg Carol Gilligan
AİLEDE İLETİŞİM.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
YARGI KARARLARI.
9. HAFTA AİLE.
Toplumsal Gruplar. Toplum sınırları belli bir doğal çevrede ortak amaçlar için bir araya gelen, birbiri ile ilişki, iş birliği ve dayanışma içinde olan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ AİLE YAŞAM DİNAMİĞİ AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ

Aile; evlilik, kan ve evlat edinme bağları ile birbirine bağlanan, aynı evde yaşayan, aynı geliri paylaşan, oynadıkları çeşitli roller çerçevesinde birbirlerine etki yapan, kendine özgü bir kültür oluşturup, bunu kuşaktan kuşağa aktaran insan topluluğudur. İnsan neslinin devamını sağlayan biyolojik ilişkilere bağlı yapısı ile birlikte, üyesi açısından toplumsallaşma sürecinin ilk ortaya çıktığı, bireylere toplumsal cinsiyet rollerinin aktarıldığı ve toplumsal değer yargılarının kültür, inanç, örf-adet, gelenek-görenek aracılığıyla nesilden nesile iletiminin gerçekleştirildiği sosyal bir kurumdur.

Sosyal bir sistem olarak aile en az 2 kişiden oluşur Sosyal bir sistem olarak aile en az 2 kişiden oluşur. Ailenin her üyesi ilişkiler yoluyla birbirine bağlıdır. Ailede, karı koca yasal evlenme yolu ile, anne baba ve çocuklar ise kan bağı ile birbirine bağlıdır.

Aile ; Üyeleri arasında duygusal ilişkilerin yoğun olarak yaşandığı birincil grup olma özelliği nedeni ile psikolojik, Ürettiği kadar tüketen yapısıyla ekonomik, Toplumsal düzenin korunmasına hizmet eden yönüyle siyasal, Kuruluş şekliyle de hukuksal özelliği bulunan bir toplumsal alt kurumdur.

Aile evrensel bir nitelik taşır. Aile birliği duygusal bir temele dayanır. Ailenin kişiyi şekillendirme özelliği vardır. Aile biriminin büyüklüğü sınırlıdır. Aile toplumun çekirdeğini oluşturur. Aile üyelerinin belirli rolleri ve sorumlulukları vardır. Aile toplumsal ve yasal kurallara dayanır. Aile toplumsal kurumlarla etkileşim içindedir. Her aile kendine özgüdür.

GENİŞ AİLE Geleneksel bir aile tipidir, özellikle az gelişmiş ülke ve bölgelerin kırsal kesimlerinde daha yaygındır. Birkaç kuşağın bir arada yaşadığı ailelerdir. Büyük ölçüde ataerkil otoriteye ve baba soyuna dayalıdır. Oturma yeri baba evidir. Evlenme yaşı küçüktür. Eş seçimi aileler tarafından yapılır. Aile içi kurallar daha katı ve davranış özgürlüğü sınırlıdır. Üyelerinin eğitimi, meslek, statü ve tercihleri aile tarafından belirlendiğinden sosyal hareketlilik sınırlıdır.

ki ÇEKİRDEK AİLE Toplumsal değişim süreci içinde, endüstrileşme ile gelen sosyal değişmeler sonucu ortaya çıkmıştır. Endüstrileşme toprağa bağlı üretimden ve kırsal alandan uzaklaşma eğilimini artırmış, ülkenin sanayileşmiş bölgelerinde toplanan insanlar hızlı bir kentleşmeye neden olmuştur. Yeni kentsel yaşam biçimi ve kent kültürü aile yapısını da etkilemiştir. Çekirdek aile anne baba çocuklar olmak üzere iki kuşaktan oluşmaktadır.

Çekirdek ailede ailenin akrabaları ile karşılıklı sorumlulukları ve baskı kontrolü daha sınırlıdır. Yaşam yerleri ve buna bağlı olarak yaşama biçimleri birbirinden bağımsızdır. Doğurganlık denetim altındadır ve çocuk sayısı eşler tarafından kararlaştırılır. Eşler arasındaki duygusal dengeyi ve uyumu sağlamak eşlerin kendi kontrolündedir.

GEÇİŞ AİLESİ Nüfus artışı, işşizlik, toprağa bağlı üretimden endüstrileşmeye geçiş, makineleşme vb etmenler köyden kente göçü , iç göç de gecekondulaşmayı beraberinde getirmiştir. Kentlere göç eden aileler dış görünüşte çekirdek aileyi yansıttıkları halde, düşünceleri, değer yargıları, aile içi etkileşim açısından bireyselleşememiş, geleneksel toplumla çağdaş toplum arasında bir geçiş içinde yaşamlarını sürdürmektedirler.

TARİHSEL Gelişim süreci içinde aile Geniş Ataerkil Aile Küçük Ataerkil Aile Modern Demokratik Aile

MODERN DEMOKRATİK AİLENİN ÖZELLİKLERİ Sevgi, saygı, arkadaşlık, uyumlu olma esaslarına dayanan eş seçme serbestliği, Eşlerin evlendikten sonra her iki tarafın ailelerine bağımlı olmamaları, Karı- koca arasında eşitliğin kabulü, Karar alma sürecinde eşlerin ve çocukların ortak görüşlerinin alınması, Ailenin bütünlüğüne zarar vermeyecek şekilde aile üyelerinin bireysel davranabilmeleri.

EVLİLİK Evlilik kavramı aile kavramına göre daha belirgin bir kavramdır. Aile bir grubu, evlilik ise karşı cinsten iki kişinin birlikte yaşamak, yaşantılarını paylaşmak, çocuk yapmak ve yetiştirmek gibi amaçlarla yaptıkları bir sözleşmedir. Evlilik, toplumsal kurallar ve kanunların öngördüğü biçimde, karşı cinsten iki kişinin yaşamlarını birleştirdikleri, kendine özgü bir ilişkiler bütünüdür.

EŞ seçme KURAMLARI Psikanalitik Kuram Psikanalitik kuramın kurucusu olan Freud, eş seçmeyi çocukların karşı cins ebeveyne karşı hissettikleri yakınlık ve hayranlığa bağlamakta, bilinçdışı karmaşık süreçler yolu ile kızların baba ve erkeklerin anne özelliklerini taşıyan eşleri seçtiklerini belirtmektedir.

ORTAK ÖZELLİKLER ( HOMOGAMİ) KURAMI Bu kuram; evlenecek kişilerin benzer yönlerinin çok olmasının, evlilikte başarı şansını arttıracağını savunmaktadır. Bu kurama göre kadın ve erkeklerin benzer özellikleri olan kişileri eş olarak seçmeleri beklenmektedir. Bu tür evliliklerde; ekonomik durum, inanç, ırk, eğitim, sosyal değerler, ilgiler ve zevkler açısından eşlerin önemli ölçüde birbirlerine yakın ve benzer olmaları istenmektedir. Böylelikle anlaşmazlık ve çatışma konularının az olacağı, mutlu olma olasılıklarının yüksek olacağı belirtilmektedir. Ayrıca çıkabilecek sorunlarda çiftlerin birbirini daha kolay anlayabilecekleri vurgulanmaktadır.

ZIT ÖZELLİKLER (HETEROGAMİ) KURAMI Bu kurama göre bireylerin kendilerinde olmayan niteliklere sahip olan kişileri seçmelerinin evlilik başarısını arttıracağı belirtilmektedir. Nitelikleri zıt olan bireylerin bir araya gelmesi durumunun konuşulan konu ve yaşantılarda çeşitlilik sağlayacağı ve evliliğe zenginlik katacağı belirtilmektedir.

UYARAN-DEĞER-ROL KURAMI Kuramın adındaki uyaran, değer ve rol sözcükleri, çiftlerin birbirlerini tanımaya yönelik kur yapma ve arkadaşlık döneminin üç aşamasını vurgulamaktadır. Uyaran dönemi; kadın ve erkeğin ilk tanıştığı ve birbirini görüp ilk izlenimlerin alındığı dönemdir. Dış görünüm, sosyal ve zihinsel özellikler ilk olarak değerlendirilir ve değerlendirme olumlu ise ikinci döneme geçilir. Değerlerin karşılaştırılması döneminde çiftler ilgi, tutum, inanç ve beklentilerinin birbirlerine uygunluğunu değerlendirirler. Rol dönemi ise çiftlerin birbirine uyan ve birbirini tamamlayan rollerinin olup olmadığını test ettikleri ve bir karara vardıkları bir dönemdir.