DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere
Advertisements

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE ORMAN ÜRÜNLERİ Egzotik Ağaçlar.
ORGANİK TARIM.
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Global Pazar Analizi 1. adım: Organizasyonun U/A’laşmaya ne derece hazır olduğunu incele. Finansal ve fiziksel kaynaklar, ilgili beceri ve yetenekler,
İstanbul'da Değişen Turizm Yaklaşımları ve Çeşitlendirme Mehmet Ata Tansuğ- Turizm Danışmanı 3 Nisan TURING- İstanbul.
LOGO TÜBİTAK Proje Pazarları Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje Uzmanı.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
BİRİNCİ HAFTA DERS NOTLARI
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
ITRÎ VE TIBBİ BİTKİLER İLE BOYA BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ 1.
Güneş enerjisi.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İşgücü Piyasası ve Eğitim sektörü arasında Karşılıklı Güvenin Oluşturulması.
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
SERA GAZLARI METİN MERT ARSLAN.
Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği
Bitkisel Drog ne demektir?
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
İlaç Dedektifleri Projesi
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 23/03/07. Akrilik Elyaf Talebi (t/yıl) ,637, ,560, ,691, ,685, ,778,000.
MAKRO EKONOMİ 5. HAFTA.
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
biyoteknoloji ve önemi
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
İLAÇLAR VE BİYOLOJİK ETKİLERİ
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
Günümüzde kamu hizmetlerinin sunumu geçmiş dönemlere göre farklılıklar göstermektedir. Önceleri okullar için kayıt alanları belirlenir ve çocuk ancak.
Sunum İçeriği Türkiye Sağlık Sektörünün Büyüklüğü
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
HAZIRLAYAN ve SUNAN Muhammed Dündar
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Biyoteknolojik Uygulamalar
E ticaret nedir? E-ticaret, sanal ortamda yapılan ödemelerin toplamını kapsıyor. : * “E-tailer” diye adlandırılan.
Merve ÇAKMAK.
Islah Yöntemleri ve Islahı ve ülkemizde geliştirilen bazı çeşitler Seleksiyon Doğal bitki populasyonları ve yerel (köy) çeşitleder genetik çeşitlilik.
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
ÇALIŞMA SORULARI.
DEMOGRAFI.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
TATLI PATATES.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Dünyada Sigortacılığın Tarihsel Gelişimi Sigortacılık, İtalyanca “sicurtà” sözcüğünden dilimize geçmiştir. Tarihsel süreçte ticaretle zenginleşen ülkelerde.
Sunum transkripti:

DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER Tıbbi bitkilerin iki kaynağı vardır a) doğal b) kültür Tıbbi bitkilerin büyük kısmı doğadan elde edilmektedir. Dünyada ki 270 bin bitkiden 20 bin adedi tıbbi bitki olarak Dünyada yaklaşık olarak 20.000 çeşit bitki türünün tıbbi amaçlı Avrupa’da 2.000 kadar bitkisel drog ticareti Dünya çapında popüler olan tıbbi bitki sayısının 4-6 bin ticareti yapılan tür sayısının da 3 bin civarında 900 kadar tıbbi bitki türünün kültürü yapıldığı Dünyada ilaç pazarı hacmi 2014 yılında 950 milyar dolar civarında olup, biyoteknolojik ürünlerinde bu sektöre girmesi ile bu pazarın giderek büyüyeceği tahmin edilmektedir (Arslan N. Vd. 2015.)

Dünyada Tıbbi Bitkiler Dünya pazarları, ileriye yönelik planlamaya imkan veren bir üretim tarzı ile etken madde miktarı ve kalitesi yüksek “standart” ürün talep etmektedir. Ancak bu talebi bugüne kadar yapıldığı gibi doğadan toplayarak karşılamamız ve pazarda kalıcı bir yer edinmemiz mümkün değildir. Doğal bitki dokusunda mevcut ıtrî ve tıbbi bitkilerin çok az bir kısmı kültüre alınmıştır. İç ve dış piyasada değerlendirilen bitki türlerinin önemli bir kısmı doğadan toplanmaktadır. Son yıllarda doğal tedavi yöntemleri ile ilgili bu konuya ağırlık verilmesi tıbbi bitkileri tekrar gündeme getirmiştir. Bugün kullanılan tıbbi bitkilerin tahmini olarak %70’inin doğadan toplandığı, %30’unun ise kültürünün yapıldığı tahmin edilmektedir. İşte bu nedenle yoğun ve kontrolsüz toplamalar nedeniyle tıbbi bitki türleri arasında %20’den fazlasının geleceği tehlike altında olduğu bildirilmektedir. Sadece Almanya pazarında alınıp satılan tıbbi ve aromatik bitki sayısı 1,500’ün üzerindedir. Ancak dünya genelinde tıbbi ve aromatik bitkilerin %1’den daha azının ekonomik anlamda kültürü yapılmaktadır. Örneğin 2,000 kadar tıbbi ve aromatik bitkinin pazarlandığı Avrupa’da kültürü yapılanların sayısı en fazla 150’dir. Çok köklü bir tıbbi ve aromatik bitki üreticisi olan Macaristan’da dahi bu sayı 40 kadardır.  

BİTKİSEL ÜRÜNLER-GLOBAL PAZAR PAYI (BİTKİSEL KATKI VE TEDAVİ EDİCİ ÜRÜNLER)