İş Dünyası Sürdürülebilirliğin Neresinde?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EROL DEMİREL MESLEK MENSUPLARININ DENETİM HİZMETLERİNDEKİ HAKLARI, YETKİLERİ VE VİZYONLARI.
Advertisements

LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
UNI-SET Toplantı Notları
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
Siyaset Sosyolojisi.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
5 Uzun-vadeli Sadakat İlişkilerinin Yaratılması 1.
 Enerji Ekseninde Türkiye-AB İlişkileri Ali Arif AKTÜRK.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici.
Yeni Denetçi Raporlarının Temel Noktaları Mehmet ŞİRİN KGK Daire Başkanı Head of Department, POA.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
İŞ DÜNYASI DEĞİŞTİ Pazarlama Teknikleri Uludağ Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Yusuf Dinçer
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Ömer AKKAYA Nazmi GÖKÇE KATILIMCI LİDERLİK. KATILIMCI L İ DERL İ K (Participative leadership) Katılımcı liderlik, liderin yönetim yetkisini grup üyeleriyle.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
DST ELEKTRONİK VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Pazarlama İlkeleri.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Peter Pan Kuşağı Araştırması
HAZIRLAYAN ve SUNAN Muhammed DÜNDAR
Turizmde Kriz Yönetimi & Çözümler
«PROJE YÖNETİMİNDE BAŞARI KRİTERLERİ»
“Büyükkent Yönetimi Örnekleri ve Karşılaştırmalı Analizler & Stratejisi” 13 Haziran 2010-Ankara sunum: Prof. Dr.Zerrin Toprak Dokuz Eylül Üniversitesi,
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
GENEL SEKRETERLİK BİRİMİNE HOŞGELDİNİZ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
ÖRGÜTSEL DEĞİŞMEYİ YÖNLENDİREN İÇ GÜÇLER
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
KRİZ YÖNETİMİ Öğretim Görevlisi Meral GÜNEŞ.
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
Tıp Eğitiminde Havamız: Dekanlıktan Görülenler
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Nasıl bir enerji politikası?
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
PAYDAŞ ODAKLI YÖNETİM ANLAYIŞI Edward FREEMAN
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
C) BÜROKRATİK YÖNETİM YAKLAŞIMI
Cube Organization Presents.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Zonguldak Ağustos
Türkiye’de Şirketlerin
DİCLE ÜNİVERSİTESİ KALİTE YOLCULUĞU
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Pazarlama anlayışındaki gelişmeler-1
Geliştirme Genel Müdürlüğü
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ BİLGİLENDİRME SUNUMU
YBS 4004 Sistem Güvenliği.
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Paydaşlar, Yöneticiler ve Etik
Sunum transkripti:

İş Dünyası Sürdürülebilirliğin Neresinde? Nuran Aksu – ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları ve Danışmanlığı RepMan Forum 2017 www.zennadanismanlik.com ZENNA_TR

541 İş dünyası temsilcisi (yönetici pozisyonunda) 34 Kanaat Önderi (Akademisyen-STK-Medya) 2017 senesi itibar eğilimleri Türkiye’deki şirketlerin sürdürülebilirlik karnesi 2016 Sonbahar– CAWI (online) yöntemiyle Mart 2017 – CAWI (online) yöntemiyle

Sürdürülebilirlik ve İtibar İlişkisi

YÖNETİM KALİTESİ İŞVEREN MARKASI İŞ SONUÇLARI CEO İTİBARI İtibar Eğilimleri Neleri İnceledi? YÖNETİM KALİTESİ İŞVEREN MARKASI İŞ SONUÇLARI CEO İTİBARI KURUMSAL SORUMLULUK

İTİBAR EĞİLİMLERİ İşveren Markası Kurumsal Sorumluluk Yönetim Kalitesi Türkiye’deki Şirketlerin İtibar Eğilimleri 541 Yöneticiye Göre Öncelikli Konular Lider yetiştirmek (%41) Kurumsal değerleri süreçlere dahil etmek (%41) Çalışanına değer vermek (%75) Çalışanın ile iletişime açık olmak (%47) İşveren Markası İTİBAR EĞİLİMLERİ Kurumsal sorumlulukta tutarlı olmak (%58) Sosyal ve toplumsal konularda rol model olmak (%55) Bu alanda ticari beklentiden uzak çalışmak (%46) Çevreye duyarlı olmak (%39) Sorumluluk anlayışını karlılık kadar önemsemek (%31) Yönetim Kalitesi Kurumsal Sorumluluk Yenilikçi olmak (%43) Müşteri memnuniyetini önemsemek (%31) İletişimde şeffaf olmak (%51)

Kurumsal Sorumluluk Yöneticilere Göre Öncelik - Performans Değerlendirmesi Kurumsal sorumlulukla ilgili yaptığı ile söylediği arasında tutarlılık olması İş alanlarında olduğu kadar sosyal ve toplumsal konularda da rol model olmaya özen göstermesi Sosyal sorumluluklarını ticari bir beklenti içinde olmaksızın yerine getirmesi Kararlarını çevresel duyarlılık ve sorumluluk bilinci alması Sorumluluk anlayışını, yüksek karlılık ile işini yönetmesi kadar önemsemesi Sorumluluk anlayışını satın alma ve tedarik zincirinden başlatması. Politikaları ve süreçleri ile onlara örnek olması Yöneticilerinin sadece mesai saatleri içinde değil yaşamın tüm alanlarında sorumlu ve örnek davranmaya dikkat etmesi Yenilenebilir, temiz enerji kullanımını tercih etmesi Yönetim Kurulu/İcra Kurulunda STK (sivil toplum kuruluşlarında) temsilcilerine yer vermesi %20 Türkiye’deki şirketlerin «kurumsal sorumluluk» konusunda hiçbir alanda başarılı olmadığını düşünen yönetici oranı

Kurumsal Sorumluluk Yöneticilere Göre Öncelikli Yönetilmesi Gereken Alanlar Orta ve Üst düzey yöneticiler Kadın yöneticiler Erkek yöneticiler CEO’lar Kurumsal sorumlulukla ilgili yaptığı ile söylediği arasında tutarlılık olması İş alanlarında olduğu kadar sosyal ve toplumsal konularda da rol model olmaya özen göstermesi Sosyal sorumluluklarını ticari bir beklenti içinde olmaksızın yerine getirmesi Kararlarını çevresel duyarlılık ve sorumluluk bilinci alması Sorumluluk anlayışını, yüksek karlılık ile işini yönetmesi kadar önemsemesi Sorumluluk anlayışını satın alma ve tedarik zincirinden başlatması. Politikaları ve süreçleri ile onlara örnek olması Yöneticilerinin sadece mesai saatleri içinde değil yaşamın tüm alanlarında sorumlu ve örnek davranmaya dikkat etmesi Yenilenebilir, temiz enerji kullanımını tercih etmesi Yönetim Kurulu/İcra Kurulunda STK (sivil toplum kuruluşlarında) temsilcilerine yer vermesi

Şirketler Sürdürülebilirlik Politikalarında Ne Kadar Samimi?

Öncelikli konularda başarısı oranımız düşüyor! Kanaat Önderleri Gözünden Sürdürülebilirlik Öncelikleri Hesap verebilirlik, şeffaflık, sorumluluk, adil yönetim ve etik politikası olması Belirgin bir çevre/iklim değişikliği politikası olması Sosyal inovasyon uygulamaları Paydaş katılımı politikası olması Belirgin bir çalışan, iş sağlığı ve güvenliği politikası olması Müşteri memnuniyeti/şikâyetleri politikası olması Kurumsal sosyal sorumluluk politikası olması Öncelikli konularda başarısı oranımız düşüyor!

%66 Türkiye’deki şirketlerin sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdiği çalışmaları samimi bulmayanlar

%63 Sürdürülebilirlik politikası izlediğini belirten şirket CEO’larını bu konularda samimi bulmayanlar CEO

Kanaat Önderleri Gözünden Samimiyet İçin Yapılması Gerekenler 85% 88% 82% 66% 56% 69% 78% 62% 50% Önem derecesi (T3B) Sürdürülebilirlik politikasına çalışanlarını dahil etmesi Tedarikçilerini, bayilerini, iş ortaklarını kapsayacak şekilde sürdürülebilirlik politikalarını yönetmesi Sürdürülebilirlik performansının APG’lere (Ana performans göstergeleri) dâhil edilmesi Genel müdürü, yöneticileri ve çalışanlarının günlük yaşamlarında da sürdürülebilirlik anlayışına uygun yaşamaları Sürdürülebilirlik komitesi olması Raporlamasını dış denetime tabi tutması Şirketlerin kendi iç kontrol ve iç denetimleri aracılığıyla, sürdürülebilirlik faaliyetlerini denetleyerek üst yönetime raporlaması Sürdürülebilirlik komitesinin CEO/Genel Müdüre bağlı olması GRI ilkelerine uygun raporlama yapması

Teşekkürler Nuran Aksu – ZENNA Kurumsal Marka Araştırmaları ve Danışmanlığı RepMan Forum 2017 www.zennadanismanlik.com ZENNA_TR