Erkek infertilitesinde cerrahi tedaviler ve sperm elde etme yöntemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İnfertil erkekte varikosel tedavisi sonrası gebelik
Advertisements

Prof. Dr. Barış Altay Üroloji Anabilim Dalı
TESE ÖNCESİ TESTİS NASIL HAZIRLANMALI?
İNFERTİLİTE DR.GÖKHAN GÜRSOY.
ERKEK İNFERTİLİTESİ Prof. Dr. Barış ALTAY.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
Prof. Dr. Barış ALTAY Üroloji Anabilim Dalı
Sperm parametrelerine göre infertil erkeğin değerlendirilmesi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ
Prof. Dr. Selahittin Çayan
İNFERTİL ERKEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Varikoselektominin İnfertilite Tedavisindeki Yeri
Dr. S. Arzu Vardar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD.
UÇ-YAN ANASTOMOZ APROKSİMATÖRÜ Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Buluş, mikro cerrahi ve transplantasyon.
Laparoskopik Kasık Fıtığı Onarımları
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
Spermatogenezis
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
SKROTUM ve HASTALIKLARI
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
PNÖMONİ.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
DR CELALETTİN PERU İÇ HASTALIKLARI UZMANI
RADYASYONUN HÜCREDEKİ KRİTİK HEDEFLERİ
PELVİK LENF NODU DİSSEKSİYONUNDA FROZEN SECTİON FALSE NEGATİF SONUÇLAR
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
Dışa Atım Bozuklukları
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
Fertiliteyi etkileyen genetik faktörler
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
PERİMENOPOZAL YILLAR VE KONTRASEPSİYON
Temel Genetik Laboratuvarı Lab 1: Karyotip Analizi
Puberta ve Seksuel Siklus
Çocuklarda Korozif Madde alımı
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SKROTUM VE HASTALIKLARI
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
Ölçü transformatorları
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
portal ven trombozunda girişimsel radyoloji
Tiroid Nodülü Rehberi Fizik muayene ile veya rastlantısal olarak saptanan tiroid nodülü için uygun değerlendirme yöntemi nedir? Öneri 1 [A] Serum.
Gelişim ve Temel Kavramlar
HEYELANA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Fertiliteyi etkileyen genetik faktörler
Başarısız m-TESE sonrasında ne yapalım?
SES KOMUT TANIMA İLE GEZGİN ARAÇ KONTROLÜ
Kronik Nöropatik Ağrıda Spinal Kord Stimülasyonu Uygulaması
KOÜ 11. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalıştayı DÖNEM IV
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

Erkek infertilitesinde cerrahi tedaviler ve sperm elde etme yöntemleri Prof. Dr. Hakan Kılıçarslan Uludağ Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı

Cerrahi Tedaviler Varikosel Obstrüktif infertiliye yol açan nedenlerin cerrahi olarak düzerltilmesi

Varikosel Toplumda %15, infertil popülasyonda %40 oranında gözlenmektedir. Cerrahi için endikasyonlar 1.FM de palpe edilebilir varikosel saptanması, 2.Çifte ait bilinen infertilite öyküsü olması, 3.Kadında normal fertilite veya tedavi edilebilir fertile sorunu olması 4.Erkeğe ait semen parametrelerinin bozulması

Varikosel Sadece radyolojik olarak saptanan subklinik varikoselde cerrahi endikasyon yoktur Adölesan tip varikoselde testis hacminde azalma>%20 veya sperm parametrelerinde bozulma var ise cerrahi gereklilik

Varikosel Azospermi tanılı erkeklerde varikosel birlikteliği ise %5-10 arasında saptanmaktadır ve testis histopatolojisi başarıyı belirlemede önemlidir Sertoli-cell only veya erken evrede matürasyon duraklamasında başarı oldukça düşüktür AZFa ve AZFb tipi delesyon varlığında varikoselektominin planlanmamalıdır

Varikosel-hangi cerrahi yöntem? Retroperitonel, İnguinal veya subinguinal seviyede açık cerrahi ile varikoselektomi Laparoskopik varikoselektomi Perkütanöz embolizasyon Mikrocerrahi yöntem Arteriyel ve lenfatik damarlar korunarak nüks, hidrosel, testiküler atrofi gibi komplikasyonlar en az

Varikosel sonrası başarı Varikoselektomi sonrası semen parametrelerinde artış 3. aydan itibaren ortaya çıkmakta ve 6-9. aylarda maksimum seviyelere çıkmaktadır Sperm DNA hasarı ve serbest oksijen radikallerinin (SOR) de spermatogenez üzerine olumsuz etkileri cerrahi sonrası iyileşmektedir

Obstrüktif infertilite tedavisi Etiyolojinin görülme sıklığına göre epididimal, testiküler, vazal ve distal ejakülator kanal obstrüksiyonlarına göre planlanır. Obstüktif tipte patolojilerde testis hacmi genellikle normal FSH düzeyi olağan sınırlarda Özellikle distal ejakülator kanal obstrüksiyonlarında semen hacmi ortalamanın altında değerlerdedir.

Epididimo-vazostomi Epididimal obstrüksiyonlarda rekonstrüktif cerrahi bilateral olarak planlananlarda başarı daha yüksektir. Mikrocerrahi uç-uca ve uç-yan epididimo-vazostomi intussusepsiyon tekniği ile uygulanır. Anatomik olarak rekanalizasyon ortalama 3-24 ay arasında gerçekleşir. Ejakülatta sperm %60-87 ve hamilelik %10-43 oranları arasında bildirilmektedir.

Vazo-vazostomi Proksimal seviyedeki vaz deferens obstrüksiyonlarında, mikrocerrahi yöntemle vazo-vazostomi işlemi uygulanabilir Vazektomi süresi 10 yıldan az ise başarı daha yüksektir Ancak distal vaz deferens obstrüksiyonlarında testiküler veya epididimal sperm aspirasyonu yöntemi ile sperm elde edilerek ICSI amaçlı kullanılabilir.

TUR-ED Distal ejakülator kanal obstrüksiyonlarında ise transüretral ejakülator kanal rezeksiyonu (TURED) uygulanabilir. Rezeksiyon ile veromontanuma ait bölümler çıkartılır, dijital rektal muayene ve transrektal ultrason (TRUS) ile ejakülatuar kanalın açıldığı intraoperatif olarak değerlendirilebilir. Metilen mavisinin TRUS ile seminal veziküllere instilasyonu sonrası işlemin etkinliği saptanabilir.

TUR-ED TURED sonrası mesane boynu hasarına bağlı retograd ejakülasyon ve idrarın seminal veziküllere ve duktusa reflüsüne bağlı epididimit görülebilecek komplikasyonlar arasındadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, TURED başarısızlıklarında distal ejakülator kanala ait fonksiyonel bozuklukların araştırılması gerekliliğidir.

SPERM ELDE ETME YÖNTEMLERİ Subfertiliteyle başvuran erkeklerin yaklaşık %4-10’unda azospermi Azospermik erkeklerin üçte birinde obstrüktif nedenler, üçte ikisinde obstrüksiyon dışı nedenler

Obstrüktif olgularda sperm öncelikle epididimden mikrocerrahi yolla sperm aspirasyonu (MESA) Epididimden sperm elde edilemeyen olgularda testisten perkütan veya açık (TESE, mikro-TESE) Elde edilen sperm ICSI için kullanılmasının yanında elde edilen fazla sperm dondurulabilir

Azospermik erkeklerin büyük çoğunluğunda (2/3) obstrüktif olmayan azospermi Karyotip anomalisi ve AZF delesyonları Y kromozomunda oluşan genetik bozukluklar % 15 ICSI gibi teknoloji kullanılarak sağlanan gebeliklerle babadan çocuklarına geçebileceği hakkında çiftler mutlaka bilgilendirilmelidir.

Obstrüktif olmayan azospermik erkeklerde sperm testisten makroskopik veya mikroskopik yolla elde edilebilir Non-obstrüktif azoospermik olguların % 47-65’inde testiste sperm bulunmaktadır. IVF/ICSI kullanılarak bu olguların % 61-67’sinde fertilizasyon, % 52-55’inde klinik gebelik sağlanmaktadır. Mikro-TESE en yüksek sperm elde etme oranları ile bugün için altın standart olarak yerini almıştır.

Obstrüktif olmayan azospermik olgularda sperm elde etmede belirleyici faktörler Testis hacmi, serum FSH, inhibin B ve testosteron düzeyi, genetik infertilite varlığı, testis histo-patolojisi Serum FSH düzeyi artıkça testiküler sperm bulma oranı düşmekte ancak TESE uygulaması için bir kontr-endikasyon oluşturmamaktadır.

Y kromozomu uzun kolu üzerinde bulunan AZF bölgesi AZFa bölgesini içeren Y kromozom delesyonlarında histopatolojik olarak “Sertoli cell only” sendromu AZFb ve AZFc bölgesindeki bozukluklarda erken ve geç maturasyon arresti görülmektedir. Testisten sperm elde etme oranı özellikle AZFc delesyonlarında %50’ye kadar çıkabilmektedir. AZF komplet delesyonu saptananlarda bugüne kadar sperme rastlanmamıştır.