Türkiye Sağlık Reformları Tarihi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Allianoi/Gördüklerimden utanıyorum :Tanıklığımdan utanıyorum!
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
İkinci slayta nasıl geçeceğim yav..? Bi bilen yok mu?
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİNE ETKİLERİ
FRANSA SAĞLIK SİSTEMİ Fatih YILDIRIM.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
Sağlığın finansmanında yeni bir aşama:
5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI YASASI
SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİMİZ
ADANA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
TEDAVİ İŞLEMLERİ.
ANNE ÖLÜMLERİ VERİ SİSTEMİ YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK REFORMU İŞVEREN İŞLEMLERİ SELAMİ GÖZ ŞUBAT/ 2013.
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 4 BİLGİ İŞLEM SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA SAĞLIK SİSTEMLERİ
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
6. ULUSLARARASI SAĞLIK TURİZMİ KONGRESİ KASIM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE’DE BAKIM GÜVENCE SİSTEMİNİ BAŞARMADA EYLEM STRATEJİLERİ ÇALIŞTAYI MODERATÖR:
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
SÖZLEŞME MANZARALARI Sözleşmelerde Bulunan Şartlar Sözleşmelerde Bulunamayanlar Sözleşme Şakaları Dr.iklil Konyalılar.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
MEHMET YUSUF EMRE KARAASLAN
Nakit Yönetimi Dairesi
SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTLENME
 KALİTE YÖNETİM BİRİMİ  Mart ayında düzenlenen dış denetim sonucu Müdürlüğümüz çalışmalarının ISO Kalite Standartlarına uygunluğu bir kez daha.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM SAĞLIKTA NEREYE Prof. Dr Recep AKDUR AKDUR, SAĞLIKTA NEREYE
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
BAZI ÜLKELERDE SAĞLIK SİSTEMLERİ
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
FİNANSAL ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI tarihli ve sayılı Makam Oluru ile Genel Sekreterlikler bünyesinde «Fatura İnceleme.
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
İŞÇİLİK GİDERLERİ ve ÜCRET BORDROSU
KATILIM PAYI ÖDEMELERİ
Hastalık ve Erken Ölümleri Önleme Açısından Toplum Sağlığı Merkezleri
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE PROJESİ e-Devlet Uygulamaları.
KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE PROJESİ e-Devlet Uygulamaları.
21 Ocak e-İŞKUR Vatandaşımıza en yakın yerde hizmet sunumunu ilke edinmiş olan Kurumumuz internetin olduğu her yerde. İş Arayanlar İşverenler
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL SAĞLIK SİGORTASI TESCİL ve PRİM DAİRE BAŞKANLIĞI.
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
Japonya Sağlık Sistemi
Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sağlık Alanındaki Gelişmeler
6661 SAYILI KANUN İLE GELEN DESTEK ÖDEMESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA SAĞLIK SİSTEMLERİ
ALMANYA’DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
Kuruluş Yılları Dr. Adnan Adıvar Dönemi Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde sağlık hizmetleri İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir genel müdürlük tarafından.
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
TÜRKİYE’DE SAĞLIK POLİTİKALARI Uz. Dr. A. Emel Önal İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
Sunum transkripti:

Türkiye Sağlık Reformları Tarihi

Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Selçuklular Döneminde bedelini ödeyebilenlerin alabildikleri sağlık hizmetleri Aynı zamanda vakıf hastaneleri, savaş zamanı gezici hastaneleri Osmanlıda 15.yy’da ilk defa hekimbaşı oluşturulmuş Görevi; sarayda yaşayanların sağlık durumlarıyla ilgilenmek

Osmanlı Dönemi 14 Mart 1827’de Tıphane kuruldu. 1839 da Cerrahhane. Temel amaç orduya gerekli olan sağlık hizmeti sunmak 1871’de memleket tabipliği. Kamu kaynağı yetmediği için ücretli hasta bakılmasına izin verilmiştir.

Cumhuriyet Dönemi Kurtuluş savaşı sonrası yaralı bakımı temel hedef olmuştur. Sağlık planlama girişimleri başlamış. Tüm ülke kapsama alınmaya çalışılmış ve Numune Hastaneleri kurulma kararı verilmiştir. Yasal altyapı çalışmaları yürütülmüştür.

Cumhuriyet Dönemi İl düzeyinde «Sağlık Müdürleri», ilçelerde «Danışmanlar» ve «Hükümet Tabipleri». Bulaşıcı hastalıklar ile mücadele için «dikey örgütlenme» modeli. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu

Cumhuriyet Dönemi 1945 yılında işçiler için sosyal güvenlik uygulaması başlamıştır. Bu yapı finansman yanında kendi hastanelerini kurarak hizmet sunumunda da bulunmuştur. (SSK)

Cumhuriyet Dönemi 1960’larda İnsan Hakları Beyannamesi imzalanmıştır. Sonrasında 224 sayılı kanunla sosyalizasyon hedeflenmiştir. Öngörülen Yapı; Kırsalda 2000, kentte 2500 kişiye düşecek şekilde bir sağlık evi; ev ziyaretleri, izleme. Sağlık ocakları Sağlık ocağında çözülemeyen sorunların, hekimi tarafından kayıtları tutulmak kaydıyla bölge hastanesine yönlendirilmesi (Sevk) Hastadan asıl sorumlu olan birinci basamak hekimi

224 Uygulaması Öngörülen planlama ve altyapı süreçleri yürümemiştir. Etkin işleyemeyen sağlık ocakları Sevk sistemi işlememiştir.

Cumhuriyet Dönemi 1980’lerde Dünya’da hakim olan liberal bakış açısının etkileri hissedilmeye başlanmıştır. 1987 Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu 1990’lar Dünya Bankasından kredi alma çalışmaları I. ve II. Ulusal Sağlık Kongreleri ile merkeziyetçi yapıdan yerel yönetimleri devir konusunda baskın fikirler ortaya çıkmıştır.

Sağlıkta Dönüşüm Programı Yapılmak İstenenler; Sağlık Bakanlığının planlama ve denetim aşamasına çekilmesi Genel Sağlık Sigortası Bürokrasinin azaltılması Özel girişimin önünün açılması Performansa dayalı ödeme Aile hekimliği Sevk sistemi?

Sağlıkta Güvence ve Sorunlar

Sağlık Sistemi Verimlilik Erişilebilirlik Nitelik

Sağlık Güvencesi Emekli Sandığı Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Bağ-Kur Yeşil Kart

Sağlık Güvencesi Emekli sandığı; devlete hizmet ediyor olmanın verdiği ayrıcalık duygusu ve kapsamdan daha yüksek memnuniyet Nispeten daha kolay erişilebilirlik Özel hastanelere ilk başvuru hakkı Doğrudan üçüncü basamağa geçebiliyordu.

Sağlık Güvencesi SSK; hem finansör hem hizmet sunucuydu. Ödedikleri primlerden dolayı, sağlık hakkı hayatlarında önemli yer tutuyordu. Sadece kendi hastanelerinden hizmet alabiliyorlardı. Teçhizat ve donanım eksikliği en büyük şikayet alanıydı. Cepten yapılan ödemeler!!

Düzensiz ve düşük gelir Sağlık Güvencesi Bağ-Kur; kendi namına çalışan kişilerin kapsamda olduğu sistemdi. Prim toplamanın en zor olduğu yapıydı; Düzensiz ve düşük gelir Gelir saklama olayları

Sağlık Güvencesi Yeşil Kart; geliri asgari ücretin 1/3ünden az olanlar. Sağlık ocaklarına başvurabiliyorlardı. İlaç alım hizmeti sonradan kazanılmıştır.

Sağlık Güvencesi Kayıt dışı çalışma Sisteme giriş çıkışlar olması «Başkasının kartına yazdırma» «Babadan faydalanmak için resmi nikah yapmama» «Yeşil kart alım süreçlerinde sahtecilik»

Genel Sağlık Sigortası GSS neyi getirdi? Nasıl bir uygulama mevcut? Erişebilirliğe etkileri neler oldu? SGK sürdürülebilir mi?