KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İZMİR YEREL GÜNDEM 21 ORTAKLIĞINDA KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI Yrd.Doç.Dr.Arife Karadağ&Ahmet Tomar Mustafa Harputlu.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
UNI-SET Toplantı Notları
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
Çölleşme İle Mücadele Ulusal Eylem Programının(ÇMUEP) Yenilenmesi ÇEM ÇMUEP Hazırlama Ekibi Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Koordinasyon Birimi Toplantısı,
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ADI SOYADI : YUNUS ERDOĞAN BÖLÜMÜ : TURİZM REHBERLİĞİ
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
SİNOP COĞRAFYASI SUNUM PLN.1124 ŞEHİR COĞRAFYASI DERSİ DÖNEM SUNUM PROJESİ.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Kırsal Kalkınmada Ortaya Çıkan Değişimler
DOĞAL VE BEŞERİ UNSURLARIN EKONOMİYE ETKİSİ
Uluslararası Pazarlama Araştırması
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
COĞRAFİ KONUM.
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
ÜRETİM YÖNETİMİ.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Hayvancılık İşletmeleri Açısından Yönetim
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
Tedarik Zinciri Yönetimi:
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖĞRENME STİLLERİ.
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
Piyasa destek tedbirleri
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI İZMİR YEREL GÜNDEM 21 ORTAKLIĞINDA KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI Yrd.Doç.Dr.Arife Karadağ&Ahmet Tomar Mustafa Harputlu

KIRSAL KALKINMADA PROJE KONULARI Tarımsal Sanayi Geliştirme Projeleri√ Ekolojik Tarım Destekleme Projeleri√ Kırsal Turizm Uygulama Projeleri√ Havza Geliştirme Projeleri Hayvancılık Projeleri√ Yaş Sebze-Meyve Geliştirme Projeleri Ürün Borsaları Geliştirme Projeleri Ormancılık Projeleri

KIRSAL KALKINMA PROJELERİNİN ORTAKLARI İLGİLİ BAKANLIKLAR VALİLİK KAYMAKAMLIK YEREL YÖNETİMLER (İl Özel İdaresi,Belediyeler, Köyler) MERKEZ KÖYLER BİRLİKLER (Köylere Hizmet Götürme Birlikleri vd.) ZİRAAT ODALARI, SENDİKALAR VE DİĞER SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÜNİVERSİTELER HEMŞEHRİLER & GÖNÜLLÜLER

KIRSAL KALKINMA & YEREL GÜNDEM 21 Kırsal kalkınma projelerinin ortakları aynı zamanda Yerel Gündem 21 ‘in doğal ortağı olan kurumlar ve katılımcılardır. Kırsal kalkınma projesinin başarıya ulaşması için “aktif katılım”, “çözümde ortaklık” şarttır ve Yerel Gündem 21’in bu konudaki “kolaylaştırıcı” rolü son derece önemlidir.

KIRSAL KALKINMA AÇISINDAN KINIK’TA COĞRAFİ ÇEVRE DEĞERLENDİRMELERİ FİZİKİ ÇEVRE ANALİZİ ARAZİ KULLANIMI MODELİ VE SORUNLARI KINIK’IN KIRSAL KALKINMA POTANSİYELİ KIRSAL KALKINMA ALTERNATIFLERI TARIMSAL SANAYİ KIRSAL TURİZM SLAJLIK MISIR ÜRETİMİ SÜT TOPLAMA MERKEZİNİN GELİŞTİRİLMESİ

İZMİR KINIK Merkeze 124 km. uzaklıkta bulunan Kınık; Yund dağının kuzey eteklerinde, Bakırçay havzasının en geniş yerinde bir birikinti konisi üzerinde kurulmuş olup, bugün kuzeyin deki Kınık ovasına doğru genişlemektedir. İZMİR KINIK

NEDEN KINIK ? Ekonomik ve sosyal göstergeler itibarıyla, İzmir ilinin azgelişmiş dört ilçesinden ( Karaburun, Kiraz, Beydağ, Kınık) biridir. Fiziki çevre avantajları nedeniyle zengin bir tarımsal potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, tarımdan elde edilen geliri düşüktür. Ayrıca tarıma dayalı sanayi kolları gelişmemiştir. 2000 verilerine göre, 28 396’yi bulan nüfusunun % 65’i kent merkezinde % 35’i ise köylerde yaşamaktadır. Ancak, merkezde yaşayanların tarımla olan bağlantıları devam etmektedir.

FİZİKİ ÇEVRE ANALİZİ tabanı,alçak-arızalı relief, etek düzlük- Proje alanı, Jeomorfolojik açıdan ova tabanı,alçak-arızalı relief, etek düzlük- leri ve yüksek dağlık alanlar olmak üzere dört ana birimden oluşmaktadır. Kınık Ovası Bakırcay havzasının en geniş bölümünde olup D-B uzanışlıdır. Akdeniz iklim tipi gözlenir.Termik bilançonun pozitif olması sıcaklık, yağış rejimi ve don olaylı günler sayısının azlığı, yörede tarım etkinliklerini destekler niteliktedir.

ARAZİ KULLANIM MODELİ Tarım alanlarının; (2000) ha. % Pamuk+tütün 10 306 80 Zeytin 629 5 Meyve 24 0,7 Sebze 1 884 14 Bağ 7 0,3 Boş arazi 95 0,7 1 392 ha. 875 ha. 12 950 ha. 28 506 ha. 1995 sonrası kısmen daralan pamuk alanları yerini domatese bırakmış, ayrıca son iki yıldır mısır üretimi artmıştır. Kınık’ın güneyindeki etek düzlükleri üzerinde zeytin alanlarında genişlemiştir. 1990 sonrasında, tütün ekim alanlarındaki daralma dikkate değerdir.

NEDEN TARIMSAL SANAYİ ? Tarımsal üretim kaynaklarının gelişmesine imkan sağlar. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihracatında açısından ayrı önem taşır. En önemli maliyet unsuru hammadde olup Türkiye için bu bir avantajdır. Özellikle yerel ve bölgesel bazda çalışan küçük ve orta ölçekli işletmeleri için uygundur. Bu nedenle, yerel kalkınma modelinin ayrılmaz parçasıdır. Özellikle gıda sektörüne hitap eden ürünler mutlak ihtiyac maddesi olduğundan tercih elastikiyeti düşüktür. En fazla kadın işgücü kullanan sektör olup, bu yönüyle de kırsal kalkınma hedeflerine son derece uygun bir alternatiftir. Tarım dışı sektörlerle bağlantısı (enerji, pazarlama sürecinde ambalaj, ulaşım gb.) nedeniyle, dolaylı istihdam arttırımı sağlar.

ISO ÇEVRE STANDARTLARI EKOLOJİK TARIM İLE İSTİHDAMI ARTIRMAK, ISO BELGESİ İÇİN EĞİTİM ÇALIŞMASINI SAĞLAMAK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KENDİNE YETERLİ YERLEŞİMLER OLUŞTURMAK MEKANININ BEŞERİ VE DOĞAL KAPASİTESİNİ ARTIRMAK

KINIK’TA KIRSAL TURİZM HEDEFLERİ VE YEREL GÜNDEM Kırsal kalkınma projelerinin ortakları aynı zamanda Yerel Gündem 21 ‘in doğal ortağı olan kurumlar ve katılımcılarıdır. Kırsal kalkınma projesinin başarıya ulaşması için “aktif katılım”, “çözümde ortaklık” şarttır ve Yerel Gündem 21’in bu konudaki “kolaylaştırıcı” rolü önemlidir. Bu gerekçe ile Kınık Kaymakamlığı’nın önderliğinde ana teması “kırsal kalkınma” olan bir Yerel Gündem 21 çalışması planlanmaktadır. Bu yolla, farklı disiplinlerden akademisyenler, yerel- merkezi yönetim ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte Kınık için sürdürülmekte olan “kırsal kalkınma projesi”nin eyleme dönüşmesi hedeflenmektedir.