MAKALE YAZIM AŞAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Microsoft Access Bu program Microsoft program paketinin içerisinde yer alan; çok büyük miktarlardaki verilerin depolanabileceği veritabanı oluşturmamıza.
Advertisements

BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
Proje ve Sorunlar ÖZLEM DEĞİRMENCİOĞLU 3 Kasım 2006 MMO.
MS OFFICE Word 2013.
Makale İnceleme Soruları
 Doç.Dr. Şirin Karadeniz. Hedefler, görev analizine dayanır.
ULUSLARARASI BAKALORYA PROGRAMI
BELGELEME Ian Sommerville, “Software Documentation”,
Bir İş Planı Yazmanın Ne, Neden
Prof. Dr. Yaşar SEVİM Arş. Gör. Elif ÖZ
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Yazım Aşaması.
KONUNUN TESPİTİ.
Görev Analizi Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
9. SINIF TARİH DERSİ PROJE ÖDEVİ
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
ADIM ADIM TEZ YAZIMI: TEORİDEN PRATİĞE STRATEJİLER VE TEKNİKLER
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Bir Bakış
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Odaklanma
TÖMÜK SİNAN SUVERİR İLKÖĞRETİM OKULU MERSİN - Erdemli Ferda ÇELİK
TEKNİK RAPOR YAZIMI Önemli Noktalar Kurtuluş Küllü
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
ARAŞTIRMA TASARIMI.
TASARIM BELGELERİ DİLARA SOLMAZ.
FBBM509 - Yapay Zeka Proje Raporu – Aşama 1
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Bloom’un (bilişsel) Taksonomisi
ÖDEV-BAŞARI Sevgili Öğrenciler;Ödevin eğitim hayatınızda çok önemlidir. Ödevin amaçları şunlardır Derse hazırlıklı gelmek Derste öğrenilen konuları pekiştirmek.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÖĞRENME AMAÇLARI İkincil verileri nasıl kullanacağımızı ve içsel ve dışsal veri tabanlarından oluşan ikincil verileri nasıl sınırlandırabileceğimizi.
Müşterilere Karar Vermelerinde Yardımcı Olmada Pazarlama Araştırması Kullanma Bu bölüme araştırma sürecini ele alarak başlanmaktadır. Daha sonra.
Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları Mustafa Öztürk.
Çalışma Yaprağı.
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
BÖLÜM 5 LİTERATÜR TARAMASI NASIL YAPILIR?BİR MAKALENİN BÖLÜMLERİELEŞTİREL OKUYUCU İÇİN KONTROL LİSTESİARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILMASI Beşinci Bölüm Konuları.
Geleneksel Tasarım Araçları
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Tekstilde Tasarım Yöntemleri I Dersi Dönem Sonu Ekip Projesi
ANLATIM YÖNTEMİ BELİRLEME
ÖĞRENME AMAÇLARI Pazarlama araştırma raporunun değerini anlamak (takdir etmek) Rapor yazmayı daha etkili yapmak için pazarlama araştırmacılarının.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
Geleneksel Tasarım Araçları
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
STAJ İŞLEMLERİ T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
BDE İÇİN ETKİLİ DOKÜMANTASYON OLUŞTURMA
ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Araştırma Sürecinin Aşamaları
BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI
Literatür ve Kaynakça Hazırlama

Erasmus Staj Hareketliliği
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
Bitirme tezi nasıl yazılır
Tasarım: Ali Topal.
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Türkiye Atıf Dizini nedir?
SUNUM BAŞLIĞI (Proje Adı)
Çalışma Dilim Tasarım Başarı İçin Çalışmak.
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

MAKALE YAZIM AŞAMALARI Prof. Dr FEVZİ YILMAZ Arş. Gör. MUHAMMET ALKAN Ekim 2016 Ana Ref.: D.V.C.Tavaşoğlu ve ark., «Essential of Research Paper Writing», İTÜ Vakfı, 2015

Genel bir konuyu daraltmak için örnekler Büyük resmi görmek ve konuyu daraltmak 3 farklı örnek üzerinden verilmiştir. Alan bilgisi ve entellektüel donanım önem kazanmıştır. Yaklaşım, gözlem ve kaynak tarama gibi çeşitli adımlar atılmalıdır.

Örnek 1 Örnek 2 Örnek 3 ENDÜSTRİ ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER ENDÜSTRİYEL ÜRÜN TASARIMI AMBALAJLAMANIN AMACI AMBALAJ Nihai Konu (Başlık) : Ambalajlama tasarımının bir ürünün sunumundaki rolü ENERJİ ENERJİ TÜRLERİ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ YENİLENEBİLİR ENERJİ Nihai Konu (Başlık) : Rüzgar enerjisinin bir alternatif enerji kaynağı olarak kullanımı ÇEVRE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SEBEPLERİ ATIK ÜRÜNLER PLASTİK MADDELER ORGANİK OLMAYAN (İNORGANİK) ATIK ÜRÜNLER Nihai Konu (Başlık) : Plastik maddeleri geri dönüştürme metodları

Araştırma makalesi yazma süreci Bir araştırma makalesi yazmak için takip edilmesi gereken 3 aşama vardır: Araştırma ve planlama süreci Tasarlama süreci (Taslak) Revizyon ve sonuçlandırma süreci

Araştırma makalesi yazma süreci (DR. RÜŞTÜ BOZKURT) Bir araştırma makalesi yazmak için takip edilmesi gereken birbirleriyle ilişkili 5 aşama vardır (5 yaprak 5 parmak modeli): Araştırmada merkez düşünce (varsayım) Tezler (Ana fikir) Yanlışlar Bileşenler İçerik (yeniden üretme, başkalarının ve benim çıkarttıklarım) Bağlantılar Metot: Süreç bilgisi. Çok önemlidir, esası etkiler. Araştırmacı konunun yerini büyük harita içinde konumlayabilmelidir ve entelektüel birikim önemlidir. Aksi durum cahilliktir. Cahillik: i) Farkında olmamak, ii)Farkında olup ne yapacağını bilmemek. iii)Farkında olup yanlış bilgiyi araç yapmak.

1. Araştirma ve planlama süreci Bu aşamaları içerir: Bir konu üzerinde karar verme Konuyla ilgili / alakalı bilgi içeren çeşitli kaynakları bulma Kaynakları okuma ve değerlendirme Kaynaklardan edinilen bilgilere dayanarak beyin fırtınası yapma Doğru yaklaşıma karar verme Bir iddia belirtme Kaynakları araştırma ve destek noktalarını belirleme Bir tez cümlesi inşa etme / oluşturma Bir taslak yapılarak araştırma bulgularını düzenleme

2. Tasarlama süreci (Taslak) Bu aşamaları içerir: Seçilmiş kaynaklardan özet, alıntı ve başka kelimelerle açıklanmış formlarda notlar alma Bütün kullanılan bilgilerin düzgün bir şekilde alıntılandığını kontrol etme Kaynaklardan alınan notlarla alakalı çıkarımlar, yorumlar, kesintiler ve sonuçlar çıkartma Esas görüşlerle kaynak bilgileri birleştirerek paragraflar yazma Makalede kullanılan kaynaklar için referansları hazırlama Kaynaklardaki tablo ve/veya şekilleri uyarlama, gerekirse paragraflardaki istatistiki veya grafiksel bilgilere atıfta bulunma (referans gösterme)

3. Revizyon ve sonuçlandirma süreci Son süreç bu aşamaları içerir: Gerekli düzeltmeleri ve iyileştirmeleri yaparak taslağı gözden geçirme Paragraflarda kullanılan her bir tablo ve/veya figürü makalenin sonuna ekleme Teslim için makalenin son halini hazırlama; makalenin sıralamasını düzenleyerek formatı sabitleme, sayfaları numaralandırma ve bir başlık sayfası hazırlama Sözlü sunum (Tez savunması) : Kursun bir parçası olarak bir araştırma makalesi hazırlarken, makale tamamlandıktan sonra, bir sunum gerekebilir.

Makale taslağıni oluşturma Yazmaya başlamadan önce, iyi planlanmış bir taslak hazırlanmış olmalıdır. Taslak, makalenin gelişme paragrafının parçalarının hangi sırada görüneceğini işaret eden bir plandır. Taslak tez cümlesinden çıkartılmalıdır ve düzenli bir şekilde yapılandırılmalıdır. Yapısız ve düzensiz bir taslağa dayalı makale, okumak için kafa karıştırıcı olacaktır ve okuyucunun ilgisini düşürecektir. Bu yüzden, mutlaka fikirlerin bir taslağa bağlı olarak mantıklı ve akıcı bir akışı olması gerekir. Bu durumda okuyucu fikirleri kafası karışmadan takip edebilir.

Makale taslağini oluşturma Taslak, okumalardan birikmiş bilgilere dayalı olacağı için, sadece kaynakların dikkatli bir şekilde analizinden sonra oluşturulabilir, ve taslağın bölümleri araştırma bulgularını yansıtacaktır. Araştırmacılar kaynaklara danışmaksızın bir araştırma makalesi için taslak hazırlayamazlar. Dayanağı olmayan iddaalar taslağın bir parçası olamazlar.

Araştırma makalesi taslağı hazırlamak için adımlar Düzenli bir taslak hazırlamada ilk adım çeşitli kaynaklardan elde edilmiş bütün ilişkili bilgilerin bir liste haline getirilmesidir. Başlangıçta, faydalı olabilecek herhangi bir detay listeye dahil edilmelidir. Daha sonra, daha fazla değerlendirmelerden sonra, bu gereksiz veya fazla detaylar elenebilir.

Araştirma makalesi taslaği hazirlamak için adimlar Taslak başlık ve alt-başlıklardan oluşacaktır. Bu sebeple, ikinci adım listelenen fikirlerin benzer ve alakalı fikirleri aynı başlık altına yerleştirilerek gruplandırılmasıdır. Başlıkları önem bakımından birbirlerine eşit hale getirmek için, başlıklar tutarlı bir şekilde tanzim edilmelidir. Dahası, her bir başlık en az iki tane kendisinden farklı alt-başlığa bölünecektir. Buna rağmen, her taslak özellikle alt- başlıklar ve başlıklar altında listelenen bölümler bakımından benzersizdir.