VOLKANİK DAĞLAR NEDİR? Bir yanardağ (ya da volkan ), magmanın (Dünya'nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta ergimiş ya da erimiş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VOLKANLAR FELAKET Mİ, NİMET Mİ?
Advertisements

Yanardağlar Adı- soyadı:Semanur Zehiroğlu sınıf:6\B KONU:YANARDAĞLAR DERS:BİLİŞİM TEKNOLJİ ÖĞRETMEN ADI – SOYADI:YUSUF ZİYA KINACI.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Gezegenimiz Dünya. DÜNYAMIZIN YAPISINI İNCELEYELİM A.Dünyamızın şekli neye benzer? Çevremize baktığımızda görebildiğimiz her yer geniş düzlüklerden,dağlardan.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
DOĞAL SÜREÇLER EBRU BİRCAN AY 1. 1.Evren ve Dünyamız Nasıl Oluştu? 2.Yer Kabuğunu Etkileyen Levha Hareketleri 3.Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları.
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
Mobile Advertising Network Dünya’da mobil kullanımı Mobil penetrasyon Mobil reklam harcamaları Akıllı telefon penetrasyonu Mobil reklam gösterimleri.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
VOLKANİZMA VE DEPREMLER
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
GÖLLER VE AKARSULAR.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
● Dünyada, meydana gelen birçok doğa olayı vardır. Çok çeşitli nedenlerle meydana gelen bu doğa olaylarından günlük yaşamda en çok karşılaşılanlar’dan.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
HAZIRLAYANLAR NAZ ORHAN AYŞE BER İ N ÖZDEM İ R. ÜLKEM İ ZDEK İ DO Ğ AL GÜZELL İ KLER.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
IŞIK KİRLİLİĞİ.
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
NEMRUT DAĞI SÜPHAN DAĞI TENDÜREK DAĞI AĞRI DAĞI.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
COĞRAFİ KONUM.
DOĞAL AFETLER.
Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
GEZEGENLER bilgidagi.com.
DÜNYANIN GEZİLECEK YERLERİ
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
AY.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Küresel ısınma.
HALİM GÜNEŞ.
ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
SAHA JEOLOJİSİ DERS 2 DOĞRULTU, EĞİM.
Aurora (kuzey-güney ışıkları)
FIELD GEOLOGY Lecture 2 Strike, dip, compass.
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
Depremler Deprem, yerin sarsılması veya hareket etmesidir.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
YILDIZ OLUŞUMU.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Magmanın yerleşme biçimleri
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Güneş Sistemi.
Sunum transkripti:

VOLKANİK DAĞLAR NEDİR? Bir yanardağ (ya da volkan ), magmanın (Dünya'nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta ergimiş ya da erimiş kayalar), yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.

Güneş sisteminde bulunan kayalık gezegen ve aylarda (bazıları çok aktif olan) birçok yanardağ olmasına rağmen, bu olgu, en azından Dünya'da, genellikle tektonik plaka sınırlarında görülür. Ne var ki, sıcak nokta yanardağlarında önemli istisnalar vardır.

YANARDAĞLAR NASIL OLUŞUR Yer yuvarlağının iç kesimlerinin çoğu gibi, magmanın hareketleri ve dinamikleri de fazla iyi anlaşılamamıştır. Ancak, bir püskürmenin, yanardağın altında bulunan katı bir tabakaya (Dünya'nın kabuğuna) doğru magmanın hareket ederek bir "magma odacığını işgal etmesinin ardından geldiği bilinmektedir.

Sonunda, odacıktaki magma yukarı doğru itilir ve gezegenin yüzeyine lav olarak yayılır ya da yükselen magma civardaki yer şekillerinde bulunan suyu ısıtır ve patlamalı buhar çıkışlarına neden olur. Bu çıkışlar ya da magmadan kaçan gazlar, kaya, kül, volkanik cam veya volkanik külün kuvvetli bir şekilde fırlatılmasına yol açar. Püskürmeler daima kuvvetli olsa da, akıntı veya büyük patlamalar şeklinde olabilirler.

Genellikle yanardağlar, zirvesinden büyük duman bulutları ve ateş çıkartan dağlar olarak hayal edilirler. Ne var ki, yanardağlar ender olarak duman ve ateş püskürtürler. Duman olarak düşünülen, su buharı ve çoklukla kükürt buharlarıyla karışmış çok büyük miktarlarda ince tozdur. Ateş gibi görünen ise püsküren maddelerin parlamasıdır. Parlamanın nedeni, yüksek sıcaklıktır ve bu parlama toz ve buhar bulutlarından yansır ve bu yansıma da ateşe benzer.

TÜRKİYE’DEKİ VOLKANİK DAĞLAR a) Doğu Anadolu Bölgesi Volkanları: Ağrı Dağı: 1203km2’lik alan içersinde kuruludur. İki kütle halindedir.

Tendürek Dağı: Yüksekliği 3533 m’dir Çaldıran ilk Doğu beyazıt arasında bulunur.

Süphan dağı: Yüksekliği 4058 m’dir (Bitlis)

Nemrut Dağı: Bitlis de yer alır. Van gölü varlığını bu dağa borçludur.Nemrut Dağı şimdiki görünümünü son volkanik patlama ve çökmeden sonra kazanmıştır.son patlama sonucunda dağın tepe noktası yok olmuş ve krater olmuştur. Birkaç kraterin birleşmesiyle kalderalar oluşmuştur.

B)İç Anadolu bölgesi Volkan Dağları : Erciyes: 3917m dir. Bu dağ, İç Anadolu’nun en yüksek dağıdır.

Hasan Dağı: Aksaray da yer alan bu dağ bir volkan konisidir.

C) Ege Bölgesi Volkanları: Kula çevresinde yoğunlaşmıştır. Genç Kula volkanlarının 70 kadar konisi vardır. Bunlar fazla yüksek değildirler. Koyu renkli volkanik materyallerin yaygın olmasından dolayı yöreye halk arasında yanık arazi de denir.

D) Güneydoğu Anadolu Bölgesi Volkanları: Bunlardan en tanınmışı 1957 m yüksekliğindeki Karacadağ’ dır.

DÜNYADAKİ TEHLİKELİ 10 AKTİF YANARDAĞ

1- Chaiten Volkanı Şili’nin güneyinde, deniz seviyesinin 1122 metre üstünde olan volkan, Mayıs 2008’de harekete geçti.Büyük bir güçle jeol ve lav püskürtmeye başladı. Şubat 2009’da volkanın bir kubbesi çökerek nehir vadisine doğru aktı.

2- Mayon Yanardağı Mayon Volkanı Filipinlerde bir yanardağ. Bu volkan pasifik ateş çemberinin bir parçası. Mayon, Filipinlerdeki en aktif volkanlardan biri ve ayrıca son 400 yılda tam 49 kez harekete geçmiş.

3- Etna Yanardağı Sicilya’nın doğu sahilinde yer alan Etna, İtalya’daki 3 aktif yanardağdan en geniş olanı

4- Nyiragongo Yanardağı Nyiragongo Yanardağı, Demokratik Kongo Cumhuriyetinde yer alan Virunga Ulusal Parkı’nın içerisinde.

5- Whakaari Volkanı Whakaari Volkanı aslında White Island / Beyaz Ada olarak bilinen bir ada. Yeni Zelanda’nın kuzey adasının doğu sahilinde yer alıyor.

6- Saint Helens Yanardağı Bu dağ, Amerika’nın Washington Eyaletindeki Skamania Kırsalında yer alıyor.

7- Kilauea Volkanı Kilauea Hawai adalarında yer alıyor ve Büyük Ada’yı oluşturan 5 kabuklu volkandan biri.

8- Soufriere Volkanik Tepeleri Karayiplerdeki tepeler, 1995 yılında harekete geçti ve hala aktif.

9- Popocatepetl Volkanı Popocatepetl Meksikadaki en yoğun ikinci volkan.

10- Sakurajima Volkanı Bir ada olan Sakurajima zaman içinde sürekli lav ve çamur püskürterek yeni topraklar oluşturmuş ve bu topraklar adayı Japonya’nın Osumi bölgesine bağlandı.

AD:MUSTAFA SOYAD:ALTIPARMAK SINIF:11/E NO:507