Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yanardağlar Adı- soyadı:Semanur Zehiroğlu sınıf:6\B KONU:YANARDAĞLAR DERS:BİLİŞİM TEKNOLJİ ÖĞRETMEN ADI – SOYADI:YUSUF ZİYA KINACI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yanardağlar Adı- soyadı:Semanur Zehiroğlu sınıf:6\B KONU:YANARDAĞLAR DERS:BİLİŞİM TEKNOLJİ ÖĞRETMEN ADI – SOYADI:YUSUF ZİYA KINACI."— Sunum transkripti:

1 yanardağlar Adı- soyadı:Semanur Zehiroğlu sınıf:6\B KONU:YANARDAĞLAR DERS:BİLİŞİM TEKNOLJİ ÖĞRETMEN ADI – SOYADI:YUSUF ZİYA KINACI

2 Kalkan Yanardağlar  Şekli kalkana benzeyen dağlar oluşturacak şekilde zamanla biriken yüksek miktarda lav çıkartan yanardağlar çoklukla Havaive İzlanda'da görülürler. Lav akışları genellikle çok kızgın ve çok akışkan olup uzun akıntılara neden olurlar. Yeryüzündeki en büyük lav kalkanı, 120 km çapındaki ve deniz tabanından zirvesine m yüksekliğindeki Mauna Loa'dır. 

3 Volkanik Koniler Yanardağın ağzında biriken ufak kaya parçacıkları fırlatan püskürmelerden dolayı oluşur. Bu püskürmeler, m yüksekliğinde, koni şeklinde tepeler oluşturur ve nispeten kısa ömürlü olurlar.

4 Süper Yanardağlar Geniş çanakları olan, kıtasal yıkım ve küresel iklim değişiklikleri yaratma potansiyelleri bulunan yanardağ sınıfına verilen addır.

5 YANARDAĞ PATLAMASI Yanardağ ya da volkan, magmanın (dünyanın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla erimiş kayalar) yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir. Güneş sisteminde bulunan kayalık gezegen ve uydularda (bazıları çok aktif olan) birçok yanardağ olmasına rağmen, bu olgu, en azından dünyada, genellikle tektonik plaka sınırlarında görülür. Ne var ki, sıcak nokta yanardağlarında önemli istisnalar vardır.Yanardağların araştırıldığı bilim dalına volkanoloji (yanardağbilimi) denir.

6 Oluşum  Yeryuvarlağının iç kesimlerinin çoğu gibi, magmanın hareketleri ve dinamikleri de fazla iyi anlaşılamamıştır. Ancak, bir püskürmenin, yanardağın altında bulunan katı bir tabakaya (dünyanın kabuğuna) doğru magmanın hareket ederek bir "magma odacığı"nı işgal etmesinin ardından geldiği bilinmektedir. 

7 SON HAZIRLAYAN :SEMANUR ZEHİROĞLU


"Yanardağlar Adı- soyadı:Semanur Zehiroğlu sınıf:6\B KONU:YANARDAĞLAR DERS:BİLİŞİM TEKNOLJİ ÖĞRETMEN ADI – SOYADI:YUSUF ZİYA KINACI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları