Safran (crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Anasınıfları PATATES ŞENLİĞİ
Advertisements

TÜRKÇENİN GÜCÜ.
Çevremizde dokunduğumuz, gördüğümüz , kokladığımız birbirinden farklı varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler,
Crocosmia lucifer.
LİLİUM SP..
ANTHEMIS.
BURÇLAR VE ÖZELLİKLERİ
Taze Otlar & Baharatlar.
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
MEVSİMLER.
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
+ = Tabaklarda kaç tane portakal vardır ? = 3.
Fen ve Teknoloji Proje Ödevi
TOHUM OLUŞUMU.
KETEN.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Çevremizdeki Canlılar
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
ANASON.
Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitmeni Aylin GÜLEÇ
CHRYSANTHEMUM.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Alyssum saxatile.
Çevremizdeki Canlılar
KNIPHOFIA UVARIA FENER CICEGI.
KEREVİZ.
İç Mekan Süs Bitkileri Clivia miniata.
Gynura sarmentosa.
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Pinaceae Cins: Tsuga Tür: Tsuga mertensiana.
BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı
Campanula alliariifolia
Cıstus spp..
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
ESKİŞEHİR SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
Bitki adı : Chamaerops humulis
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Erica arborea (ağac fundası)
Arıcılığın Yeri ve Önemi
COTONEASTER FRANCHETTI TİBET DAĞ MUŞMULASI
LOBULARİA MARİTİMA (LEYLAK). LOBULARİA MARİTİMA Bu tür(Leylak) yayılarak ve hızlı büyüyen, geniş çapta rağbet gören, kayalık bahçe yada çiçeklik bitkisidir.
HOSTA.
ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR
Ananas comosus SinonimiAnanas sativus FamilyasıBromeliaceae GenusAnanas P. Mill – pineapple Species Ananas comosus.
BİBER ÇİÇEK YAPISI Atilla ATA.
Lantana camara.
ÜRÜN PORTFÖYÜ. PARFÜM MUTLULUK GİBİDİR, ÖNCE KENDİNE SÜRERSİN SONRA ETRAFA YAYILIR… James Van Der Zee.
CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
Anadolu ve Mezopotamya
Althea rosa ( Gül Hatmi) FAMİLYA: Malvaceae CİNS: Alcea TÜR: Althea officinalis Althea hibiscus Althea hibiscus Althea rosa Althea rosa Althea purple.
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
RÜZGARLAR.
Eğitimcilere başarılar diler.
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Yazı Sistemleri.
ÜRÜN PORTFÖYÜ.
TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR ADI: EFE BEKİR DERS: FEN BİLİMLERİ SOYAD: TÜMGAN NUMARASI: 451 SINIFI: 5-A OKUL: FATİH TEMİZ ORTAOKULU.
 Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli,
MALATYA KAYISISI Türkiye’nin AB Tescilli Gururu
ve Küresel İklim Değişimi
Calluna.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Safran (crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharata verilen isimdir.

Safran, sonbaharda çiçek açıp ürün verir. Toplanan her bir çiçekten ortasında bulunan üç lif (tepecik) alınır. Karanlıkta açan safranın toplanması gün doğmadan yapılır. Yarım kilo safran elde edebilmek için yaklaşık çiçek toplamak gerekmektedir. Bu da bir futbol sahası büyüklüğündeki bir tarladan toplanabilir.

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliğine sahiptir. Sıra dışı tadı ve yemeklere kattığı parlak sarı renk nedeniyle safran; Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran ve Fas mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Uçucu bir yağ olan safranal, safranın ayırt edici aromasının önemli bileşenlerinden biridir Safranal Molekülü

M.Ö yıllarında, Mezopotamya'da Asur Krallığına ait olan, safran tarlalarıyla kaplı bölge belki de safranın işlendiği ilk yerdir. Kaşmir yaylalarından Ege denizi kıyılarına kadar olan bölgede, Ege adalarında, Mısır’da ve Girit’te asırlar boyunca safran yetişmektedir.

Girit’teki antik Minos sarayı Knossos’ta bulunan ve M.Ö yıllarına tarihlenen bir freskte “safran toplayan maymunlar” resmedilmiştir İraklio müzesindeki bu fresk ve Santorini'de bulunan buna benzer başka bir fresk, safran kullanımının ne kadar eski olduğuna dair birer kanıttır.

Safran, Hititler döneminden beri Anadolu'da da ilaç olarak kullanılmaktadır. Sümerler safranı tedavinin yanı sıra sihirli iksir yapmak için kullanmıştır. Perslerin safranı uyuşturucu maddelerle birlikte ve afrodizyak olarak kullandığı da sanılmaktadır. Helenistik Mısır döneminin sonlarında Kleopatra'nın, sevişmelerinin daha zevkli geçmesi için banyosunda safran kullandığı bilinir.

14. Yüzyıldaki Avrupa’daki Kara Veba salgını sırasında safran bazlı ilaçlara olan talep çok yüksek miktarlara ulaşınca Venedik ve Ceneviz gemileri Rodos gibi Güney Akdeniz’de bulunan yerlerden safran getirdiler. Soylular tarafından böyle bir gemi yükünün çalınması nedeniyle on dört hafta süren "Safran Savaşı" çıktı.

Dünya çapındaki safran üretimi yıllık 300 ton civarındadır. Safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Botanik biliminin babası olarak kabul edilen Theophraste, safranı ilaçların kraliçesi olarak isimlendirmiştir.

SAFFRON WOODY Bergamut ve Okaliptus gibi keskin, Safran gibi seksi, Musk kadar sadık, Sandal Ağacı kadar kucaklayıcı Bergamut, Ananas, Okaliptus, Safran Lavanta, Adaçayı, Karanfil Sedir, Vetiver, Sandal Ağacı, Musk

SAFFRON SPICY Frenk Üzümü, Bergamut, Elma, Ananas, Safran Gül, Kuru Huş ağacı, Fas Yasemini, Paçuli Musk, Meşe yosunu, Amber, Vanilya Frenk Üzümü, Bergamut, Elma ve Ananas ile günümüzde iken; Huş Ağacı, Paçuli ve Musk ile geçmişten gelen bir masala dönüşüm…..

SAFFRON FRESH Bergamut, Galbanum, Helional, Safran Nane, Kakule, Karanfil, Ada Çayı Sedir Ağacı, Sandal Ağacı, Meşe Yosunu, Vetiver Sıcak bir Safran dokunuşu üzerinde Bergamut ve Nanenin çekici meltem tazeliği. Derinlerdeki Sandal Ağacı ve Vetiver sizi gizemlere hapsediyor.

JOYFUL SAFFRON Erik, Şeftali, Portakal Çiçeği, Menekşe, Safran Ylang Ylang, Yasemin, Sümbülteber, Frenk Üzümü Kaşmeran, Musk, Sandal, Vanilya Erik, Şeftali ve Portakal Çiçeği ile neşeli, Ylang Ylang ve Safran ile seksi Musk ve Kaşmeran ile bilge…

SAFFRON TRIO Gül ve Yaseminin baştan çıkarıcı ve yükselten etkisinin Safranla mükemmel birlikteliği Yasemin, Safran Gül, Ylang Ylang Musk, Amber

SAFFRON HONEY Bal, Safran, Portakal Çiçeği Karanfil, Ylang Ylang, Mimoza, Gül Vanilya, Musk, Amber, Tonka Fasülyesi «Ruh İyileştiren» bu karışım Balın yumuşaklığı ve Safranın sıcaklığı ile sizi kucaklıyor.

Safranın büyüsünü bizlerle paylaşmak, numune ve bilgi taleplerinizi ulaştırmak için irtibata geçebilirsiniz. T: F: İstanbul-TR