Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta."— Sunum transkripti:

1 CELTİS caucasica

2 BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta  Class(Sınıf)-Magnoliopsida  Subclass-Hamamelidiae  Order(Takım)-Urticales  Family-Cannabaceae  Genus(cins)-Celtis L.  Species(Tür)-Celtis caucasica Willd.

3  Eskiden Ulmaceae familyası veya kendi familyası olan Celtidaceae'ye yerleştirilse de, APG (Angiosperm Phylogeny Group) tarafından yapılan genetik analizler sonucu Cannabaceae familyasına yerleştirmenin en uygun olduğu ortaya çıkmış ve cins bu familyaya yerleştirilmiştir.UlmaceaefamilyasAngiosperm Phylogeny Group genetikCannabaceae

4  Adi çitlenbiğe benzemektedir. Yapraklarını döken Boylu çalı halinde olup ender olarak küçük bir ağaç halini alabilir. (5- 10m)

5  Kabuk ince, düz, gri renkte, uzun yıllar çatlamaksızın kalır.

6 o Yaprakları adi çitlenbiğe oranla daha küçük (3-8cm) dip tarafı çok çarpıktır. Kenarlarında diş sayısı azdır. Ayrıca üst yüzü çıplak, alt yüzü zımpara gibi tüylüdür. Ana damar dipten itibaren üçlü olarak çıkar

7 Erdişi çiçekler yaprakların koltuğunda teker teker olup, erkek çiçekler kısa saplı, 3-5 adeti bir arada kurul oluşturur. Periant çanak hüviyetinde, 4-5 parçalı ve serbesttir. Etaim sayısı da 4-6 dır. Yaklaşık nohut büyüklüğünde meyve nus değil sert çekirdekli-eriksi sulu meyvedir. Bir çok hayvan türü tarafından yenilebilir; kuru ama tatlı bir tada sahiptir. Olgun meyveleri parlak kırmızı, endokarp üzeri girintili ve çıkıntılıdır.

8 Odunlarında karaağaçlardan geniş özışınları ve kül renkli öz odunları ile ayrılır. Odunları elastiki ve dayanıklıdır.

9 Celtis, yaklaşık 60-70 tür barındırır. Kuzey yarıkürenin ılıman iklimine sahip bölgelerine yayılmış; Güney Avrupa, Güney ve Doğu Asya, Güney ve Orta Kuzey Amerika ve Güney ve Orta Afrika’da bulunan bir türdür.

10  Celtis caucasica ise kafkasya, Kuzey İran ve Kuzey Anadolu’da görülür. Artvin ve Rize yörelerinde yerel olarak izlenir.


"CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları