NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Advertisements

YRD.DOÇ.DR. VOLKAN UNUTMAZ 1 SPOR YÖNETİMİ -I. Yönetim Örgüt İki veya daha fazla bireyin amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek işbirliği yaptıkları.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Raporlama Yapmanın Amaçları 2 -Yapılan çalışmaların sonuçlarını daha net görebilmek -Yapılan çalışmaları geçmiş zaman verileriyle kıyaslayabilmek -Rapor.
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DONANIM VE YAZILIM.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Bölüm 8: Tedarik Zinciri Yönetimi ve Sanal Pazar Kurumsal Kaynak Planlaması Prof. Mary Sumner Çeviren Sinan Berkdemir Şubat
PROXY SERVER Eren AKGÜL Proxy Server  Vekil sunucu veya yetkili sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Adanmış.
Bilgi İşlem Departman Bütçelenmesi-1 Günümüzde Toplam Kalite kavramı yaygın olarak bahsedilmekte ve şirketler tarafından uygulanılmasına çalışılmaktadır.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Pazarlama İlkeleri.
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
BİLGİSAYAR AĞLARI Hakan AYHAN Eğt. Bil. formatörü.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
AKRAN BASKISI ve ÇATIŞMA ÇÖZME
Proje Oluşturma ve Yönetimi
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
Problem Çözme ve Algoritmalar
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yönetimin Tanımı ve Unsurları
Futbol Yetenek Avcısı AOFScout.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
PROGRAM DEĞERLENDİRME
“İnternette Güvenlik, Virüs, Spam Bireysel Savunma”
Doğrusal Mantık Yapısı İle Problem Çözme
FİZİBİLİTE ANALİZİ Prof.Dr.F.FÜSUN ERDEN
MODÜL 5.3 arabuluculuk sürecinin planlanması ve ilkelerin gözetilmesi
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Ders 2: Yazılım Geliştirme
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Filiz KUŞKAYA MUMCU Tülin HAŞLAMAN Yasemin KOÇAK USLUEL
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
TUTUM BELGESİ 1.Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin farkındalığı arttırmak amacıyla çalışmalar yapmak,   2.“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” dersinin aynı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Bilişim Güvenliği: Güvenli Hesaplama
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör

NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel teknolojiler do ğ rultusunda tasarlanması veya birbirine ba ğ lanmasıdır. Herhangi bir kurumda internet a ğ ı kullanılıyorsa, güvenli bir hizmet verebilmek için o a ğ ın belirli disiplinlerde ve uygun bilgi sistemi kullanılarak yönetilmesi gerekir. En genel biçimde alt ba ş lıkları; hata yönetimi, performans yönetimi, kurulum yönetimi, kullanıcı hizmetleri yönetimi, güvenlik yönetimidir. Gelecekte ileti ş im ve haberle ş menin daha geli ş en sistemlerle bilgisayar a ğ ları üzerinde gerçekle ş ece ğ i öngörülmektedir. Elektronik ticaret gibi gerçek zamanda yapılan ve para transferinin söz konusu oldu ğ u i ş lerde; performansın, do ğ rulu ğ un ve özellikle güvenli ğ in üst düzey olması gerekir. Bu sebeple network yönetimi eksiksiz, güvenli ve anla ş ılır olmalıdır.

HATA YÖNETIMI Hangi a ğ olursa olsun sistem, bilgisayarlar, cihazlar bozulabilir veya servis kesilebilir. Kullanıcılar sizden en ufak bir soruna anında çözüm bekleyecektir. Bunun için gerekli yakla ş ımlar; Hangi a ğ olursa olsun sistem, bilgisayarlar, cihazlar bozulabilir veya servis kesilebilir. Kullanıcılar sizden en ufak bir soruna anında çözüm bekleyecektir. Bunun için gerekli yakla ş ımlar; 1.Servis ortamındaki hataları anında tanıma 2.Hatayı di ğ er birimlerden hızlıca ayıklama 3.Bu tür hatalara anında cevap verebilme 4.Mümkün oldu ğ unca kısa sürede çözme Meydana gelen her hata ar ş ivlenmelidir. Böylece tekrarlanan hata daha çabuk tanımlanıp çözülebilir. Network sistemini iyi kavramak hataya en kısa zamanda çözüm bulabilmek açısından çok önemlidir. Meydana gelen her hata ar ş ivlenmelidir. Böylece tekrarlanan hata daha çabuk tanımlanıp çözülebilir. Network sistemini iyi kavramak hataya en kısa zamanda çözüm bulabilmek açısından çok önemlidir.

KURULMA YÖNETIMI A ğ ın durum bilgisini kapsamaktadır. A ğ ın mevcut topolojisi, a ğ elemanlarının listesi ve elemanların ba ğ lantı ş eklini içermektedir. Bu bilgilerin kurulma yönetimi altında incelenmesi a ğ tasarımı ve i ş levinin her defasında en ba ş tan ke ş fedilmesini engellemektedir. A ğ elemanlarının nasıl ve neden o ş ekilde tanımlandı ğ ının bilgisine gerekti ğ i anda ve en kısa sürede eri ş ilebilmedir. Hata yönetimi açısından da önemlidir. A ğ ın durum bilgisini kapsamaktadır. A ğ ın mevcut topolojisi, a ğ elemanlarının listesi ve elemanların ba ğ lantı ş eklini içermektedir. Bu bilgilerin kurulma yönetimi altında incelenmesi a ğ tasarımı ve i ş levinin her defasında en ba ş tan ke ş fedilmesini engellemektedir. A ğ elemanlarının nasıl ve neden o ş ekilde tanımlandı ğ ının bilgisine gerekti ğ i anda ve en kısa sürede eri ş ilebilmedir. Hata yönetimi açısından da önemlidir.

PERFORMANS YÖNETIMI A ğ ın en çok mücadele gerektiren alanlarından biridir. Bu sebeple a ğ ve servislerine ili ş kin performans ölçütlerinin saptanması, sonrada bunların farklı a ğ elemanlarından toplanan bilgilerle kar ş ıla ş tırılması gerekir. A ş amaları ş öyledir; A ğ ın en çok mücadele gerektiren alanlarından biridir. Bu sebeple a ğ ve servislerine ili ş kin performans ölçütlerinin saptanması, sonrada bunların farklı a ğ elemanlarından toplanan bilgilerle kar ş ıla ş tırılması gerekir. A ş amaları ş öyledir; 1.Veri toplama 2.Verinin mevcut performans ölçütleri ve e ğ ilimler için incelenmesi 3.Performans için e ş ik de ğ eri saptanması 4.Kapasite planlaması Amaç a ğ da meydana gelen sıkı ş maları, serviste meydana gelebilecek hizmet dü ş ü ş lerini en aza indirmektir. Amaç a ğ da meydana gelen sıkı ş maları, serviste meydana gelebilecek hizmet dü ş ü ş lerini en aza indirmektir. Veri toplamak için performans yönetiminin en temel kayna ğ ı SNMP’nin performans ölçütleri için sorgulanmasıdır. Bu sorgulamada verilen bir zaman sürecinde bilgisayar a ğ ı yöneticisinin gerekli buldu ğ u veriler toplanır. Bunu sa ğ lamak için yöneticinin hangi a ğ elemanlarından ne kadar süreyle hangi de ğ i ş kenlerin toplanaca ğ ına karar vermesi gereklidir.

KULLANıCı HIZMETLERI YÖNETIMI Hangi kullanıcının a ğ ı ne için, ne kadar süreyle, nasıl kullandı ğ ının bilinmesi için çe ş itli yöntemler kullanılmaktadır. Böylece bilgisayar a ğ ının hizmetlerinin ve kaynaklarının nasıl kullanıldı ğ ı hakkında bilgi sahibi olunur. Bu da kapasite planlamasında daha gerçekçi tahminler yapılmasını sa ğ lar. Hangi kullanıcının a ğ ı ne için, ne kadar süreyle, nasıl kullandı ğ ının bilinmesi için çe ş itli yöntemler kullanılmaktadır. Böylece bilgisayar a ğ ının hizmetlerinin ve kaynaklarının nasıl kullanıldı ğ ı hakkında bilgi sahibi olunur. Bu da kapasite planlamasında daha gerçekçi tahminler yapılmasını sa ğ lar.

GÜVENLIK YÖNETIMI İ nternet güvenli bir ortam de ğ ildir. Saldırıya maruz kalınabilir ve saldırıların bir kısmı ba ş arılı da olabilir. Bu saldırılara anında cevap verebilmek için:İ nternet güvenli bir ortam de ğ ildir. Saldırıya maruz kalınabilir ve saldırıların bir kısmı ba ş arılı da olabilir. Bu saldırılara anında cevap verebilmek için: 1.A ğ üzerinde korunmak istenen elemanların belirlenmesi 2.Nelerden korunmak istendi ğ inin belirlenmesi 3.Tehditlerin saptanması 4.Maliyeti de göz önüne alarak yöntemler geli ş tirilmesi 5.Saptanan çözümün takip edilmesi ve devamlı olarak güncellenmesi gerekmektedir.

KAYNAKLAR inet-tr.org.tr/inetconf5/oneri/zincir.doc