BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Lab Dersi 1 14 Kasım Perşembe.
Advertisements

HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr.
Emel ŞAHİN Gülhan ŞAM Recep OFLAZ Tuba KORKMAZ
Anlamsal Web, Anlamsal Web Dilleri ve Araçları
Online Resources From Oxford University Press Bu sunum Oxford Reference hakkında kısa bir bilgi sunmaktadır. •Oxford Reference ‘in ne olduğunu •Size.
BBY 152 Bilginin Düzenlenmesi
İnternet Programcılığı
Bilgisayar Dosya Uzantıları
RDA Resource Description and Access
Hasan CAN Anorganik Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi
Bilginin Tanımlanması ve Diğer Bilgi Erişim Uygulamaları
Internet Kaynak Keşfi: Bir Dublin Core Üstveri Editörü ve
Standartlar ve Protokoller
KÜTÜPHANECİLİKTE STANDARTLAŞMA VE MARC-XML ÇÖZÜMÜ
Metadata ve Kütüphanelerde Kullanılması
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
ELEKTRONİK BELGE SİSTEMLERİNDE AÇIK SİSTEMLER, PAYLAŞILABİLİR VERİ YAPILARI VE ÜSTVERİ Dr. Hüseyin ODABAŞ Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Enformasyon Teknolojileri ve bilgi arama stretejileri
Wiley İnterScience TUBİTAK-EKUAL & SAĞLIK BAKANLIĞI Eğitim Toplantısı Wiley InterScience
İnternet. İnternet...  dünya çapında bir bilgisayar ağı  bilgi süper otoyolu (information super highway)
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
Mobil Web XHTML-MP .NET ve Mobil Web Uygulamalar
Dijital Yerliler ve Kütüphanelerde Mobil Uygulamalar Tolga ÇAKMAK – 12 Ocak 2012 Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
“Metadata” 37. Kütüphane Haftası 26 Mart-01 Nisan 2001, Ankara “METADATA” Mehmet E. Küçük UmutAl Mehmet E. Küçük Umut Al H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü {mkucuk,
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU MARC – XML MARCXML.
AKTS ve DE Etiketleri Müracaatları için Program Bazında Yapılacak Çalışmalar Hazırlayanlar:Dr. Ali Osman KURT Dr. Nesrin KENAR Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
İçerik EndNote Hakkında… EndNote Kurulumu
Metadata ve Z39.50 Metadata.
KATALOGLAMA VE BİLGİ PAKETLERİNDE TEKNİK OKUMA. BİLGİ PAKETİ Çeşitli konularda ya da belirli bir konuda bilgilerin bir araya toplandığı kaynaklar Dergiler.
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU
GİRİŞ  Organizasyon Nedir?  Neden Organizasyon? Organizasyon ve bilgi; Arşiv, kütüphane müze, v.b. Anlamak, kavramak (understanding) Veri (Data) Bilgi.
Metadata Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Hoşgeldİnİz!…=).
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
Sönmez ÇELİK Doğuş Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı,
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
İnternet Sosyal Medya Sosyal Ağlar 2. Sunum Öğr. Gör. Mehmet Akif Barış 2.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
MARC Kontrol Alanları, Yetke Dizinleri ve Uygulama
BBY 152 Bilginin Düzenlenmesi
Ders İ çeri ğ i  Thesaurus  Elektronik kaynakların dizinlenmesi,  Metadata standartları,  MARC veri yapısı,  Dublin Core,  Bilimsel bilginin yayımı.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Hafta 4: Dizinleme Süreçleri ve Dizinleme İşlemleri BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Bilgi Sistemlerinde Veri Transferi ve Aktarımı. Bilgi ve otomasyon sistemleri İçerik: veri tabanında bulunan veriler Metadata: veri tabanında bulunan.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Bilginin Düzenlenmesi ve Erişim Süreçleri
Bilimsel Bilgiye Erişim
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Metadata standartları ve kullanımları RDF, ead, Dublin Core, VRA
cURL ile Web Servisleri
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Metadata Gurbet G. Evsel, MLIS Guz, 2015.
Sunum transkripti:

BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri

Bibliyografik Denetim Bilgi kaynakları Erişim için oluşturulmuş kurallar Bilgi kaynaklarına erişim için oluşturulmuş kaynaklar (ikincil kaynaklar) Kataloglar Dizinler Bibliyografyalar…

Bibliyografik Denetim Tanım ? Erişim odaklılık?? Bilginin transferi? Standartlar Protokoller (FTP, HTTP…) İşaretleme Dilleri Bilginin paylaşımı?

Bibliyografik Denetim Konu erişimi Konu başlığı listeleri (LCSH, MeSH) Sınıflama şemaları (LC, Dewey, UDC) Yetke dizinleri Taksonomiler Terim listeleri Etiketler / Folksonomiler Ontolojiler

Bibliyografik Denetim Taksonomi

Bibliyografik Denetim Terim Listeleri (Thesaurus – Thesauri) CHEFS UF Cooks BT Catering personnel RT Food preparation

Bibliyografik Denetim Fasat yapılar Wine by region France Germany Italy by color Red White Rose by price less than 100 € between 100 and 200 € more than 200 €

Bibliyografik Denetim

Ontolojiler

Bibliyografik Denetim

Veri Tabanı

BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama Yapılandırılmış Veri Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş

BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama Yapılandırılmamış Veri Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş

BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama Yapılandırılmamış Veri Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş

Metadata - Üstveri Data about data – veri hakkında veri Farklı meslek grupları farklı tanımlamalar Bilgi sistemlerinin ve kaynaklarının kullanımı, korunması, tanımlanması ve üretimi/oluşturulması Kataloglama ve sınıflama -> etiketleme Bilgi profesyonellerinden -> ??

Metadata - Üstveri Web sayfaları – etiketleme Arama Motorları Sosyal etiketleme siteleri Bilgi kalitesi – web kaynakları – eleştirel düşünce bilgi kaynaklarının değerlendirilmesi

Metadata - Üstveri Gelişim; 1990’ların ortaları Coğrafik veri yönetimi ve karşılıklı işlerlik Sanayii özellikle Savunma Sanayii Veri yönetimi – kurumsal çalışmalara yönelik dokümantasyon işlemleri

Metadata - Üstveri Information Object Fiziksel yada entelektüel formda İçerik - Content Bağlam - Context Yapı – Structure Dijitalleştirme çalışmaları

METADATA Nedir? Veri hakkında veri – Data about data Bilgiye yönlendiren, bilginin yerini gösteren, bilgiyi açıklayan ve erişim sağlayan bilgilerdir. Farklı alanlarca farklı tanımlamaların yapıldığı bir kavramdır Makinece anlaşılabilir bilgi Elektronik bilginin kayıtları Kütüphanecilik ve bilgi yönetimi alanında ise metadata her tür bilgi kaynağının tanımlanmasında kullanılan tanımlama unsurları olarak yer almaktadır. Geleneksel kütüphane katalogları, AACR2 ve MARC 21 gibi unsurlar metadata olarak yer almaktadır (NISO, 2004, s.1).

Metadata Nedir? Bilginin; Ne? Nerede? Nasıl ? Ne zaman ? ve Kim ? Tarafından oluşturulduğu hakkında bilgi veren unsurlar bütünüdür. Genel olarak bilgi kaynağının kimliklenmesini sağlayan unsurlar bütünüdür.

T. C. KİMLİK NUMARALARI ÖĞRENCİ NUMARALARI…

Web Sayfaları ve Elektronik Kaynaklar Web sayfaları nasıl oluşturuluyor? Kodlar My Web Page Welcome to my web page. It is under construction now

Web Sayfaları ve Elektronik Kaynaklar Bir web sayfasının oluşturulma süresi maksimum 30 dk. Bir web sayfasının ömrü ortalama 44 gün Metadata ile denetim nasıl sağlanmaya çalışılıyor? Çözüm Arama Motorları ve bu araçların çeşitli zamanlarda arama yapan örümcek programları

Google

Web sayfaları için MetaData Nasıl Oluşturulabilir?? HTML kodları içine gömülebilen MetaEtiketleri ile. Metadata Oluşturucular Metadata Editörleri

Metadata Standartları En önemli standart 1990’larda geliştirilen Dublin Core Standardı. Web kaynaklarını 15 meta etiketi ile tanımlama

Dublin Core Alanları  Title (Başlık)  Creator (Yaratıcı)  Subject (Konu) keyword  Description ( Tanımlama) Kaynak içeriğinin tanımı  Publisher (Yayımcı) Kaynağı yaratan ve yayımlayan  Contributor  Date (Tarih)  Type (Tür)  Format (Biçim)  Identifier (Belirteç): URL (Uniform Resource Locator)  Source  Language  Relation  Coverage  Rights

 <meta http-equiv="Content-Type"  content="text/html; charset=windows-1254"> 

Mobil Ortamda Metadata QR Code Akıllı telefonlar...

Uygulamalar (APIs) Görüntü tanımlama uygulamaları – Image Recognition Örn: Bada Shelf - Samsung