Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgi Sistemlerinde Veri Transferi ve Aktarımı. Bilgi ve otomasyon sistemleri İçerik: veri tabanında bulunan veriler Metadata: veri tabanında bulunan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgi Sistemlerinde Veri Transferi ve Aktarımı. Bilgi ve otomasyon sistemleri İçerik: veri tabanında bulunan veriler Metadata: veri tabanında bulunan."— Sunum transkripti:

1 Bilgi Sistemlerinde Veri Transferi ve Aktarımı

2 Bilgi ve otomasyon sistemleri İçerik: veri tabanında bulunan veriler Metadata: veri tabanında bulunan alanlar Bir veri tabanı kendi içerisinde en az bir tablodan oluşur.

3 Bilgi ve otomasyon sistemleri Tablolar ise kendi içerisinde alanlardan ve hücrelerden oluşur Alanlara gelen bilgiler metadata olarak adlandırılır ve hücrelerdeki bilginin ne olduğunu belirler. Hücrelerdeki bilgiler ise veri olarak nitelendirilir. Sistem açısından metadata olmadıkça veriler bir anlam taşımaz ve sistem tarafından tanınamazlar

4 Modüller Sağlama

5 Modüller Kullanıcı

6 Modüller Kataloglama

7 Crosswalk? A chart or table (visual or virtual) that represents the semantic mapping of fields or data elements in one data standard to fields or data elements in another standard that has a similar function or meaning. Crosswalks make it possible to convert data between databases that use different metadata schemes and enable heterogeneous databases to be searched simultaneously with a single query as if they were a single database (semantic interoperability). Also known as field mapping.

8 Nerelerde kullanılır? Bir sistemden diğerine geçiş (Otomasyon sisteminden yeni bir otomasyon sistemine geçiş) Verilerin diğer sistemde aynı alanda tanımlanması MARC neden MARCXML ya da Dublin Core’a dönüştürülüyor?

9

10

11 Metadata Haritalama / Metadata Mapping A formal identification of equivalent or nearly equivalent metadata elements or groups of metadata elements within different metadata schemas, carried out in order to facilitate semantic interoperability. Data Provider / Veri Sağlayıcı An organization that exposes metadata records in one or more repositories (specially configured servers) for harvesting by service providers.

12 Hangi İşlemlerde Crosswalk’a ihtiyaç duyulur??

13

14

15 Uygulama

16 Uygulama II

17 Programlar MarcEdit

18 Programlar MarcEdit

19 Programlar MarcEdit

20 Excel sizce MARC’a dönüşebilir mi?

21 Programlar MarcEdit

22 Programlar MarcEdit

23 Programlar MarcEdit

24 Programlar MarcEdit

25 Programlar MarcEdit

26 Programlar MarcEdit

27 Programlar MarcEdit

28 Programlar KOHA’ya.mrc uzantılı dosya aktarımı;

29 Programlar KOHA’ya.mrc uzantılı dosya aktarımı;

30 Programlar KOHA’ya.mrc uzantılı dosya aktarımı;

31 Programlar KOHA’ya.mrc uzantılı dosya aktarımı;

32 Programlar KOHA’ya.mrc uzantılı dosya aktarımı;

33

34


"Bilgi Sistemlerinde Veri Transferi ve Aktarımı. Bilgi ve otomasyon sistemleri İçerik: veri tabanında bulunan veriler Metadata: veri tabanında bulunan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları