Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr."— Sunum transkripti:

1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr Alan Adı Yönetimi _______________________ 09-11 Şubat 2006 | Akademik Bilişim shl@sahillioglu.net | www.sahillioglu.net shl@sahillioglu.netwww.sahillioglu.net

2 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 2 İçindekiler  Kod Kalitesi?  İçerik ve Sunum?  Kullanıcılar Açısından Erişilebilirlik?  İstemciler Açısından Erişilebilirlik?  Kullanılabilirlik?  Site Yönetimi?

3 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 3 Giriş  Özellikle kurumsal web sitelerinde kullanılabilirlik, erişilebilirlik, yönetilebilirlik, hız, içerik, tasarım ve genel kalite açısından dikkat edilmesi ve uyulması gereken web standartları bulunmaktadır. Ancak bir çok kurumsal web sitesi bu standartlar gözönüne alınmadan tasarlanmakta ve hizmet vermektedir. İşte bu bildiride, özellikle kurumsal web sitelerinin standartlara uygun olmasını sağlamak ve böylece genel kalitesini artırmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktaların açıklamaları ve örnekleri ile verilmesi amaçlanmadır.

4 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 4 1. Kod Kalitesi  Doğru bir DOCTYPE kullanılıyor mu?  Encoding için doğru karakter seti kullanılıyor mu?  Site geçerli ve doğru (X)HTML koda sahip mi?  Site geçerli ve doğru CSS dosyasına sahip mi?  Gereksiz ID veya CLASS’lar kullanılıyor mu?  Sitenin kodu düzgün bir yapıya sahip mi?  Kırık/çalışmayan linkler var mı?  Sayfanın büyüklüğü ve görüntülenme hızı iyi mi?  Sayfalar JS hatalarından arındırılmış mı?

5 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 5 İçerik ve Sunum?  Siteniz CSS’i şekilsel tüm sunum için kullanıyor mu? (fontlar, renkler, linkler, padding, border vb.)?  Tasarıma yönelik tüm grafik ögeler CSS içinde mi? Yoksa kodun (X/HTML) içinde mi gömülü?

6 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 6 Kullanıcılar Açısından Erişilebilirlik?  Tanımlayıcı tüm imajlar alt parametresine sahip mi?  Metinlerde font ölçüsü olarak değiştirilebilir mi yoksa sabit ölçüler ve birimler mi kullanılıyor?  Fontlarınız manual olarak büyütüldüğünde tasarım bozuluyor mu?  Linkler hiyerarşik/gruplandırılmış ve anlaşılabilir durumda mı?  Kullanılan formlar erişilebilirliğe sahip mi?  Kullanılan tablolar erişilebilirliğe sahip mi?  Yeterli ve uygun renk parlaklık ve kontrast oranına sahip mi?  Renkler tek başına önemli bilgiler için tanımlayıcı olarak kullanılıyor mu?  DHTML ve CSS menülerinde tepki süreleri düşük kullanıcılar tarafından da kullanılabiliyor mu?  Tüm linkler ayırtedilebilir durumda mı? (görme engelliler)

7 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 7 İstemciler Açısından Erişilebilirlik?  Site eski ve yeni istemcilerle kabul edilebilir bir oranda çalışır durumda mı?  CSS kapatılacak olursa veya desteklenmiyorsa içerik hala okunabilir ve anlaşılabilir durumda kalıyor mu?  İmajlar kapatıldığında veya desteklenmediğinde içerik hala okunabilir ve anlaşılabilir durumda kalıyor mu?  Site Lynx vb. metin tabanlı istemciler de çalışır durumda mı?  Sayfalar yazıcı çıktılarında düzgün ve düzenli görünüyor mu?  Sayfalar PDA/Cep vb. el cihazlarından da erişilebilir durumda mı? Düzgün görünüyor mu?  Site detaylı meta bilgilerine sahip mi?  Sayfalar farklı browserlarda ve değişik pencere boyutlarında düzgün görünüyor ve çalışıyor mu?

8 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 8 Kullanılabilirlik?  Anlaşılabilir ve temiz bir hiyerarşiye sahip mi?  Başlık seviyeleri ayırtedilebilir durumda mı?  Kolay ve anlaşılabilir bir menü ve link sistemine sahip mi?  Menü ve link sistemi tutarlı ve uyumlu mu?  Linklerin altı çizili mi?  Site tutarlı, uygun, basit ve anlaşılabilir bir dile sahip mi?  Site Haritası ve İletişim Bilgileri sayfasına sahip mi ve bunlar kolay görülebilir ve ulaşılır bir yerde mi?  Site içi arama motorunuz var mı? Özellikle büyük ve kurumsal siteler?  Sitenin her sayfasında anasayfaya bağlantı sağlayan bir link bulunuyor mu?  Daha önce tıklanmış linkler farklı bir renk ve şekille ayırtedilebilir hale getiriliyor mu?

9 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 9 Site Yönetimi?  Anlaşılabilir ve yol bulmaya yardımcı bir 404 sayfanız var mı? Bu sayfa sitenin her bölümünden çalışır durumda mı?  Site anlaşılabilir ve arama motorlarına uyumlu URL adresleri kullanıyor mu?  Site adresiniz "www“ eklenmeden çalışır durumda mı?  Site favicon kullanıyor mu?

10 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 10 Eser SAHiLLiOĞLU.tr Alan Adı Yönetimi _______________________ 09-11 Şubat 2006 | Akademik Bilişim shl@sahillioglu.net | www.sahillioglu.net shl@sahillioglu.netwww.sahillioglu.net Teşekkürler...


"Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları