İNŞ 239 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE HUKUKSAL YAKLAŞIMLAR VE ETİK Ders Notları-1 Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kamu özel ortaklığı nedir ?
Advertisements

PROJE YÖNETİMİ KAPSAMINDA MASTERPLAN
TEDMER Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı Etik Barometre Araştırması Nisan 2007 ERA Research & Consultancy.
Asıl İşveren - Alt İşveren (Taşeron)
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
“DEGERLERİMİZİN SİGORTASI”
Bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık.
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
İhalelerde Uygun Teklif Bedelinin Grafikler ve Regresyon Analizi Yardımı ile Belirlenmesi.
Uluslararası İş Etiği.
Türkiye KAMU Çağrı Merkezleri
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 6
Devlet hastanelerinde Laparoskopi de sıkıntılarımız ve beklentilerimiz
İktisatçı gözüyle İŞ ETİĞİ, İŞ ETİĞİ, DENETİM DENETİM VE VE OYUN TEORİSİ OYUN TEORİSİ MEHMET BAÇ MEHMET BAÇ Sabancı Üniversitesi Sabancı Üniversitesi.
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
KALKINMA AJANSLARI TARAFINDAN SAĞLANAN DESTEKLER İÇİN GEÇERLİ SATINALMA SÜREÇLERİ 1.
Meslekte Haksız Rekabet Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
KOBİ’LER VE KOBİ’LERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Projelerin inşaat ihalesine hazır duruma getirilmesini sağlamak, yatırımcı kuruluşlardan gelen projelerin tetkik ve tasdik işlemlerini yürütmek, devam.
Tülay SÖZERİ AR-GE ve Devlet Yardımları Şubesi Tel: / İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI
YOZGAT BAYINDIRLIK VE İSKAN İL MÜDÜRLÜĞÜ 2011 KONTROL TEŞKİLATI SIRA NOİŞİN ADI MÜTEAHHİT FİRMA SÖZLEŞME BEDELİİNŞAAT KONTROLÜ ELEKTRİK KONTROLÜ TESİSAT.
ETİK KODLARI RIDVAN SEZER NESİB GORAL.
ANAHTAR TESLİM PROJELER
SONUÇLANAN İHALELER. İŞİN ADIKAFETERYA BİNASI VE KAPALI SPOR SALONU TADİLAT VE ONARIMI İHALE KAYIT NO2011/33141 İHALE TÜRÜ – İHALE USULÜYAPIM – 4734 SAYILI.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLETMESİ ANABİLİM DALI
Borsa İstanbul Yeni Seans Salonu
HAKEDİŞ. 3. BİRİM FİYAT TARİFLERİ VE ANALİZİ YAN GÖRÜNÜŞ.
Madde 1: Sözleşme konusu iş spor tesisi soyunma odası inşaatı olup Z.K.Ü. ALAPLI M.Y.O. kampüsünde yapılacaktır. Madde 2: İş anahtar teslimi götürü usul.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KARİYER SUNUMU
MÜHENDİSLERİN MESLEK GELİŞİMİNDE DİKKATE ALMASI GEREKEN ÖNERİLER
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Toplu pazarlık gücü.
  Satış sonrası hizmetler bir ürün satıldıktan sonraki süreçte müşteriye sunulan teknik destekler olarak değerlendirilebilir. Bu hizmetler arasında garanti,
İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUK
İşletme Çevreleri, Büyüme, Küçülme ve Analizler
İstihdam Zara Todd. İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli.
BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
İ şletmelerin Özellikleri ve Amaçları Etik, Sosyal Sorumluluk İ şletmelerin işlevleri Yrd. Doç. Dr. Şule AYDIN TURAN.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİMÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ.
Dünyada Ve Türkiye’de Renault
 Fikir  Girişimcilik  Yatırım almak  Fikirden Girişime  Misyon, takım, liderlik  Internette Markalaşmak ?  İş Modelleme Zamanı  Planlama ve Analiz.
Şeref Alpago İnşaat Mühendisi
Muhammed Emin ALTINTAŞ
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
Mehmet GENÇ Genel Müdür Mutlu BOZKURT Genel Müdür Yrd.
Proje Türü Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması ile Sanayide Rekabetçiliğin Arttırılması Proje İle İlgili Olduğu Faaliyet Alanı 72.
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
Sendikaların İşlevleri
Bilgi Sistemleri Hafta4
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
PRATİK ÇALIŞMA.
6661 SAYILI KANUN İLE GELEN DESTEK ÖDEMESİ
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak
SONUÇLANAN İHALELER
Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak
Şirket Adı İş planı sunusu.
Mühendislik Ekonomisi
KONGRE TURİZMİNİN DİĞER TURİZM TÜRLERİ İLE İLİŞKİLERİ
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAPI TOPLULUĞU
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
Türkiye’de Şirketlerin
Dr.Öğr.Üyesi Serkan Kıvrak
Sunum transkripti:

İNŞ 239 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE HUKUKSAL YAKLAŞIMLAR VE ETİK Ders Notları-1 Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak

ÖRNEK  Bir projenin müteahhidi iş programının gerisinde kalmıştır. Şantiyede yapılan kazı sırasında bir antik eser ortaya çıkar. İşin gecikmesini göze alarak inceler misiniz ya da ihmal ederek devam mı edersiniz?

ÖRNEK  Yürütmekte olduğunuz projenizin elektrik işleri için size gelen teklif bedellerini incelemektesiniz. İşvereniniz, teklifleri daha önce birlikte çalıştığı elektrik işleri taşeronu ile paylaşmanızı istemektedir.  Ne yapardınız?

ÖRNEK  Ev arkadaşınız sizin rakip firmada çalışmaktadır. Arkadaşınızın sizin de ihale teklifi vereceğiniz bir proje üzerinde çalıştığını öğrendiniz. Arkadaşınız proje ihale teklif bedeli ile ilgili bazı bilgileri sizinle paylaştı. Bunlar sizin firmanızın ihaleyi almada önemli avantajlar sağlayabilecek bilgilerden oluşmaktadır.  Bilgileri ihalede rekabet avantajı sağlamak amacıyla işvereninizle paylaşır mısınız?

ÖRNEK  Bir firma ziyareti sırasında, bir satış temsilcisi size üzerinde şirketin adı ve logosunun bulunduğu bir kahve kupası hediye ediyor. Kupanın değeri 5 liradır. Kabul eder misiniz?  Kupanın değeri 1000 TL olsaydı cevabınız değişir miydi?

ÖRNEK İki inşaat firması benzer işler üstlenmiştir; -Firma A Türk işçilerine 2000 TL maaş vermektedir -Firma B göçmen işçileri istihdam etmiş ve bu işçilere 500 TL maaş vermektedir. Göçmen işçiler maaşlarından memnundur.  İki firma arasındaki rekabet adil midir?  Ayrımcılık var mıdır?  Bu durum sosyal bir problem yaratır mı?

ÖRNEK  Mühendis X bir inşaat projesinde müşavirlik firmasında maliyet kontrol mühendisi olarak çalışmaktadır. Müteahhit Mühendis X’e kendisine ait olan bir tatil köyünde ücretsiz tatil teklif etmiştir. Mühendis X teklifi kabul eder ve ailesi ile birlikte tatil yapar.  Tatil dönüşü hakedişleri kontrol ettiğinde müteahhidin hakedişe projede yapılmayan işleri dahil ettiğini farkeder.  Mühendis X ne yapmalıdır?

ÖRNEK  Bir firmada mühendis olarak işe başladınız. Firmanın, atıklarını bir sulama kanalına döktüğünü gözlemlediniz. İşçilerden biri ‘bu her zaman yaptığımız normal bir uygulama. Şimdiye kadar bir şey olmadı’ ifadesini kullanmıştır.  Bu durumda ne yapardınız?

 A. Firma yöneticilerine bu uygulamaya son vermelerini aksi durumda medyaya şikayet edeceğinizi söylersiniz  B. İlgili makamlara durumu bildirirsiniz  C. İlgilenmezsiniz. Bu sizin işiniz değil  D. İstifa edersiniz

 Zor bir durum!!  Tüm seçeneklerde olumsuz olarak etkileneceksiniz  Ancak, B seçeneği en uygun cevap olarak gözükmekte.

ÖRNEK  Bir firmada yönetici olarak çalışmaktasınız. Taşeronlarınızdan birinin rüşvet aldığını duydunuz.  Ne yapardınız?

 A. İlgilenmezsiniz. Bu sizin işiniz değil.  B. Taşeronla olan sözleşmenizi iptal edersiniz.  C. Durumu ilgili makamlara bildirirsiniz  D. Medyaya bildirirsiniz

 B seçeneği en uygun cevaptır. Bu tip firmalarla çalışmamalısınız