Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ."— Sunum transkripti:

1

2 BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ

3 Ana Başlıklar 1 7 2 6 3 5 4 GİRİŞ SAHA TECRÜBESİNE DAYALI TAVSİYELER
PROJE PAYDAŞLARI GENEL İNŞAAT SÜRECİ 4 3 5 UZMAN-MÜŞTERİ İLİŞKİSİ VE ETİK KURALLAR GENEL TASARIM SÜRECİ SORUMLULUK BİLİNCİ

4 GİRİŞ Su ve atıksu mühendisliği su ve atıksu arıtma tesislerinin planlama, tasarım, inşaat ve kontrol süreçlerini kapsamaktadır. Bu bölümde planlama kısmına bir giriş olarak, tasarım ve inşaat süreci hakkında genel bilgiler verilecektir.

5 GİRİŞ Bölüm 2’den 17’ye kadar olan kısımda su arıtımı ele alınacaktır. Konu başlıkları; koagülasyon, flokülasyon, yumuşatma, ters osmoz, nanofiltrasyon, çöktürme, granüler filtrasyon, membran filtrasyonu, dezenfeksiyon ve atık yönetimi gibi temel prosesler olup, bu prosesler vasıtasıyla, bir kaynaktan çıkan suyun akışı (ve temel proseslerin tasarımı) hakkında detaylı bilgi edinilecektir.

6 Atıksu arıtımının başlıkları da tesisteki akışa benzer şekilde
GİRİŞ Atıksu arıtımının başlıkları da tesisteki akışa benzer şekilde sıralanacaktır. Bölüm 18’den 28’e kadar olan kısımda ön arıtma, birincil arıtma, ikincil arıtma, üçüncül arıtma ve atık yönetimi ele alınacaktır. Membran uygulamalarından ise özel olarak bahsedilecektir.

7 PROJE PAYDAŞLARI Herhangi bir kentsel su veya atıksu mühendislik tasarımına karar verme aşamasında, halk, yönetim, hukuk müşaviri, yapı sahibi, tasarım uzmanı, sermaye sahibi/yatırım bankası, işletmeci ve müteahhit gibi bir çok paydaş rol alır.

8 PROJE PAYDAŞLARI Tasarım uzmanı bu sürece farklı şekillerde dahil olabilir. Mühendislik tasarım hizmetlerini sağlayacak uzman veya firmanın belirlenmesi için genellikle aşağıdaki üç yöntemden biri veya bu yöntemlerin birleşimi kullanılır: Yeterlilik Talebi (YT): Teklif Talebi (TT): Kalifiye Teklif Sahibi Seçimi (KTSS):

9 PROJE PAYDAŞLARI

10 UZMAN-MÜŞTERİ İLİŞKİSİ VE ETİK KURALLAR
Uzman-müşteri ilişkisi duruma göre iki veya daha fazla modeli içerebilir. Fakat uzman mühendis için Etik Kuralların gereklerini yerine getirmek çok önemlidir. Mühendisler, tecrübeleri ile bilgi kazanır, tecrübesinin olmadığı alanda bilginin yeteceği düşünülmemelidir. Sadık bir vekil olmak yerine güvenilir olmak daha önemlidir…. gibi etik değerler vardır ve artırılarak ders yetkilisi gözetiminde tartışılmalıdır.

11 SORUMLULUK BİLİNCİ “Mühendisin temel sorumluluğu, müşterinin isteklerini açık bir şekilde tespit etmektir.” (Firmage, 1980). “Problemin tanımlanmasında gözden kaçan önemli bir unsur, insan faktörünün dikkate alınmamasıdır. Müşteri memnuniyeti ve onayı büyük önem taşır.” (Kemper and Sanders, 2001)

12 GENEL TASARIM SÜRECİ Proje Tasarım ve İnşaat Teslim Süreçleri
Bu süreç, tasarım ve inşaat ile ilgili faaliyetlerde klasik mühendislik yaklaşımının uygulanmasını gerektirir. Bu yaklaşımda, ekipman, danışman bir mühendis tarafından hazırlanan çizimler ve özelliklere göre müteahhit tarafından tedarik edilir.

13 GENEL TASARIM SÜRECİ Proje Tasarım ve İnşaat Teslim Süreçleri
Klasik tasarım yaklaşımı aşağıda belirtilen adımları içerir: Kavramsal tasarım Ön tasarım Nihai tasarım

14 GENEL İNŞAAT SÜRECİ Müşteri açısından, inşaat süreci aşağıdaki önemli adımları veya aşamaları kapsamaktadır:

15 SAHA TECRÜBESİNE DAYALI TAVSİYELER
Deneyimli mühendislerin, tasarım ve inşaat süreci ile ilgili dikkat çekmesi gereken konular ve, Mühendisin yaptığı tasarım ile çalışan işletme ve bakım personelinin yapması gereken öneriler bu başlık altında işlenmelidir.

16


"BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 1 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları