NÜFUSUN ÖZELLİKLERİ ÜLKEMİZDE NÜFUS SAYIMLARI NİÇİN YAPILIR? Her şeyden önce nüfus bir ülke için önemli bir göç aynı zamanda kaynaktır.Bu kaynak doğru.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
DEMOGRAFİ (Nüfusbilim)
OKUR – YAZARLIK, EĞİTİM VE İÇ GÖÇ GÖSTERGELERİ TÜİK İzmir Bölge Müdürü
TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
NORM KADRO TKY’NİN ETÜDÜ VII. BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI: KAMU KESİMİNDEKİ İSTİHDAMIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKLİLİĞİ; Kamu yönetiminin yeterli sayı ve.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı.
TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
YAŞLI TURİZMİ Dr. Ümit Ateşkan.
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 5. Ders.
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
TÜRKİYE’DE İLLER BAZINDA BİNA İNŞAATI VERİLERİ YARDIMIYLA GIS ORTAMINDA YAPILAŞMANIN ŞEHİRLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
1 Türkiye’de Demografik Geçiş ve Yaşlı Nüfus Ferhunde Özbay
NÜFUS.
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 5. Ders.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Halk Sağlığı Anabilim Dalı
TÜRKİYE’NİN NÜFUS ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Manisa Bölge Müdürlüğü Dünya Nüfus Günü 1987 yılından itibaren her yıl 11 Temmuzda kutlanmaktadır.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Yaşlı Turizminde Türkiye
Zekai EFEOĞLU Program Yönetim Birimi Başkanı
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Pazar Fırsatları ve Pazar Çevresi
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
SU SORUNU IŞIK ÖZPEKER 30 MAYIS 05. SU SORUNU IŞIK ÖZPEKER 30 MAYIS 05.
Yurdumuzda Nüfus.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
Üretici Birliklerinin ve Kooperatiflerin Güçlendirilmesi
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatlarının İzlenmesi
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
NÜFUS PİRAMİDİ Nüfus Piramitleri herhangi bir yerin nüfus özelliklerini (nüfusun yaş ve cinsiyet yapısını) göstermede temel araçlardan biridir.
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
GECEKONDU OLGUSU VE GECEKONDU KÜLTÜRÜ
YEREL YÖNETİMLER PAYLAR
DEMOGRAFI.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
« 21.YÜZYILIN BİR AMAÇLA YAŞAMAYI BİLEN OLUŞUMU»
YEREL YÖNETİMLER PAYLAR
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ -TÜRKİYE’DE İSTİHDAM-
Sunum transkripti:

NÜFUSUN ÖZELLİKLERİ

ÜLKEMİZDE NÜFUS SAYIMLARI NİÇİN YAPILIR? Her şeyden önce nüfus bir ülke için önemli bir göç aynı zamanda kaynaktır.Bu kaynak doğru ve planlı kullanıldığı sürece ülkelerin kalkınmaları ve gelişmeleri çok kolay olmaktadır. Kalkınma öncelikleri açısından nüfusun niteliklerinin de bilinmesi gerekir.

Nüfusun ne kadar olduğu? Nüfusun ne kadar olduğu artış hızı, kır- kent nüfusu özelliği, yaş guruplarına göre dağılımı, nüfusun eğitim durumu,iç ve dış göçler, üretici nüfus ve tüketici nüfus meslek gruplarına göre dağılımın bilinmesi ile gerçekçi kalkınma planları hazırlanır.

NÜFUSU 2000”DENAZ OLAN YERLEŞİM YERLERİ KÖY OLARAK ADLANDIRILIR ANC AK BAZI KÖYLERİMİZİN NUFÜSU 10000”E KADAR ÇIKABİLMEKTEDİR.YURDUMUZ DA 35 BİNİN ÜZERİNDE KÖY BULUNMAKTADIR. KÖYLERE GÖRE DAHA FAZLA NÜFÜS BARINDIRAN ŞEHİRLER, SAHİP OLDUKLARI NÜFUSA GÖRE GRUPLARA AYRILMIŞLARDIR. NÜFUSU 2000”DENAZ OLAN YERLEŞİM YERLERİ KÖY OLARAK ADLANDIRILIR ANC AK BAZI KÖYLERİMİZİN NUFÜSU 10000”E KADAR ÇIKABİLMEKTEDİR.YURDUMUZ DA 35 BİNİN ÜZERİNDE KÖY BULUNMAKTADIR. KÖYLERE GÖRE DAHA FAZLA NÜFÜS BARINDIRAN ŞEHİRLER, SAHİP OLDUKLARI NÜFUSA GÖRE GRUPLARA AYRILMIŞLARDIR. BİLGİ

NÜFUSU 2000”DEN AZ OLAN YERLEŞİM YERLERİ KÖY OLARAK ADLANDIRILIR. NÜFUSU12 BİN İLE 25 BİN ARASINDA OLANLAR KÜÇÜK SEHİRLERDİR. NÜFUSU 25 BİN İLE 100 BİN ARASINDA OLANLAR ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ ŞEHİRLERDİR. NÜFUSU 100 BİN İLE 500 BİN ARASINDA OLANLAR BÜYÜK ŞEHİRLERDİR. NÜFUSU 500 BİNİN ÜZERİNDE OLANLAR METREPOL ŞEHİRLERDİR. NÜFUSU 2000”DEN AZ OLAN YERLEŞİM YERLERİ KÖY OLARAK ADLANDIRILIR. NÜFUSU12 BİN İLE 25 BİN ARASINDA OLANLAR KÜÇÜK SEHİRLERDİR. NÜFUSU 25 BİN İLE 100 BİN ARASINDA OLANLAR ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ ŞEHİRLERDİR. NÜFUSU 100 BİN İLE 500 BİN ARASINDA OLANLAR BÜYÜK ŞEHİRLERDİR. NÜFUSU 500 BİNİN ÜZERİNDE OLANLAR METREPOL ŞEHİRLERDİR. NÜFUS İLE İLGİLİ BİLGİ

NÜFUS ARTIŞ HIZIMIZ VE BU ARTIŞTAKİ GERİLEMELER DE DİKKATE ALINARAK YAPILAN DEĞERLENDİRMELERE GÖRE TURKİYE NÜFUSUNUN; 2010 YILINDA 76 MİLYON, 2025 YILINDA 88 MİLYON 2050 YILINDA 100 MİLYON OLACAĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR. NÜFUS ARTIŞ HIZIMIZ VE BU ARTIŞTAKİ GERİLEMELER DE DİKKATE ALINARAK YAPILAN DEĞERLENDİRMELERE GÖRE TURKİYE NÜFUSUNUN; 2010 YILINDA 76 MİLYON, 2025 YILINDA 88 MİLYON 2050 YILINDA 100 MİLYON OLACAĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR. TÜRKİYEDEKİ NÜFUS

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖLÇÜTLERİNE GÖRE 0-18 YAŞ ÇOCUK NÜFUS YAŞ YETİŞKİN VEYA ÇALIŞTIRILABİLİR NÜFUS, 64 YAŞ VE ÜSTÜ YAŞLI NÜFUS OLARAK ADLANDIRILIR.. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖLÇÜTLERİNE GÖRE 0-18 YAŞ ÇOCUK NÜFUS YAŞ YETİŞKİN VEYA ÇALIŞTIRILABİLİR NÜFUS, 64 YAŞ VE ÜSTÜ YAŞLI NÜFUS OLARAK ADLANDIRILIR.. İNSANLARA GÖRE NÜFUS

NÜFUSUMUZUN ÖZELLİKLERİ Ülkemizde de son 40-50yıldır hızlı bir şehirleşme görülmektedir.Bu şehirlerin nüfuslarının Artması, yeni şehirlerin doğması ve kasabaların şehirleşmesi yoluyla olmaktadır

NÜFUSUMUZUN YAŞ YAPISI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖLÇÜTLERİNE GÖRE ; 0-18 YAŞ ÇOCUK NÜFUS YAŞ YETİŞKİN VEYA ÇALIŞTIRILABİLİR NÜFUS, 64 YAŞ VE ÜSTÜ YAŞLI NÜFUS OLARAK ADLANDIRILIR.