 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİLLİ EDEBİYAT ( ) Genel Özellikler:
Advertisements

Kazanım: 5. Atatürk’ün fikir hayatının oluşumunda etki eden Selanik Manastır,Sofya İstanbul şehirlerindeki ortamın rolünü fark eder.
ABBAS AKAN ERKUL KOLEJİ
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin GÜLER.
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
“BİR KAHRAMAN DOĞUYOR” BATIYA ERKEN AÇILAN KENT SELANİK
OSMANLI DEVLETİ’Nİ KURTARMAYA YÖNELİK FİKİR AKIMLARI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
5N 1K Değerlendirme Aracı
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
Tanzimat ve Islahat Fermanları
Tanzimat dönemi öğretici metinler
I.Dünya Savaşı Öncesi ve Savaş Dönemi Sorular
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR KONU KAZANIP TESTİ
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
TÜRKİYE ORTADOĞU İLİŞKİLERİ VE SURİYE KRİZİ
TC İNKİLAP TARİH.
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
NAMIK KEMAL.
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ 
XIX. Yy Sonu ve XX. Yy Başında Osmanlı Devletinde Fikir Hareketleri
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
19. Yüzyılın Sonlarında Osmanlı Devleti 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı Devleti parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde Osmanlı sınırları içinde.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal’in Şehirleri
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / 19. Yüzyılın Sonlarında Osmanlı Devleti
Türkçülük.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
ZİYA GÖKALP ( ).
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
DÖRT ŞEHİR VE MUSTAFA KEMAL
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
Mustafa KEMAL’İN Çocukluğu Ve Eğİtİm HayatI
ATATÜRKÇÜLÜK TANIMI HEDEFLERİ NİTELİKLERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
Mustafa, 1881 yılında Selanik'te dünyaya geldi.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
ÖMER SEYFETTİN[ ]. Ömer Seyfettin 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesir'in Gönen ilçesinde doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey ve Fatma Hanım'ın ikisi küçük.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908)'ten sonra memlekette başlayan ve o devirde "Türkçülük" adı verilen milliyet hareketi, "edebiyatta millî kaynaklara.
OSMANLı DEVLETININ SON DÖNEMLERINDEKI FIKIR AKıMLARı VE BU AKıMLARıN ÖNCÜLERININ ESERLERI.
Sunum transkripti:

 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık ve Türkçülük akımlarıdır.  Fikir akımlarının ortak noktası hepsinin Osmanlının kötü durumunu düzeltmek amacını ta ş ımasıdır.

 Tehlike : Fransız ihtilalinden dolayı milliyetçilik akımı  Kimler destekliyor : Jön Türkler, Namık Kemal, Ziya Pa ş a, Âgâh Efendi, Ali Suavi  Formül : Osmanlıcılı ğ a ba ğ lı olanların amacı dil, din, ırk, mezhep farkı ne olursa olsun herkesin Osmanlı kimli ğ i altında birle ş mesi

 Tehlike : Rusya’nın Panslavizm politikası, azınlık isyanları  Kimler destekliyor : Mehmet Akif Ersoy, Said Halim Pa ş a, M. Ş emsettin Günaltay  Formül : İ slam’ın temel de ğ erlerine ba ğ lı kalmak, öze dönmek, din çatısı altında birle ş mektir.

 Tehlike : Batının fen, teknoloji, sanat gibi alanlarda Osmanlıdan ileri olması ve Osmanlıya kar ş ı bunları kullanması  Kimler destekliyor : Abdullah Cevdet, Tevfik Fikret, Celal Nuri  Formül : Temel dü ş üncesi, Avrupalı gibi olmak için Avrupa’nın kültür ve ya ş ama biçimini almaktır.

 Tehlike: Balkan sava ş ları sonrasında Osmanlıcılık akımının çökmesi, Türk olmayan azınlıkların Osmanlıdan ayrılması  Kimler destekliyor : Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul, Enver Pa ş a, Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem, Halide Edip  Formül : Amacı yeryüzünün Türklerini bir çatı altında toplamaktır. Dilde, dinde, ülküde birlik dü ş üncesi temel dü ş üncesidir.

 Milli Edebiyat, yılları arasında somut milli konuların ve sade bir dilin işlendiği edebiyat döneminin adıdır.  Milliyetçi edebiyat ise soyut Türkçü ideolojinin işlendiği edebiyattır.  Milli Edebiyat, yılları arasında somut milli konuların ve sade bir dilin işlendiği edebiyat döneminin adıdır.  Milliyetçi edebiyat ise soyut Türkçü ideolojinin işlendiği edebiyattır.

 1908’den sonra Türk Derne ğ i, Türk Yurdu gibi dernekler; Türk Yurdu, Genç Kalemler gibi dergiler milliyetçilik ideolojisinin geli ş mesine katkıda bulunmu ş lardır.

 Milliyetçili ğ in edebiyata yansıması Nisan 1911’de Selanik’te çıkarılan Genç Kalemler Dergisi’nde Ömer Seyfettin’in “Yeni Lisan Makalesi” ile ba ş lar.

 1- Arapça ve Farsça dil bilgisi kurallarının kullanılmaması, bu kurallarla yapılan tamlamaların kaldırılması

 2- Arapça ve Farsça kelimelerin Türkçede söylendikleri gibi yazılması,

 3- Ba ş ka Türk Lehçelerinden kelimeler alınmaması,

 4- İ stanbul konu ş ması esas alınarak yeni bir yazı dilinin meydana getirilmesi,

 5- Dil ve edebiyatın do ğ u- batı taklitçili ğ inden kurtarılması…

6- Milli Edebiyat’ın öncüleri Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem ve Ziya Gökalp olmu ş tur.