Fat embolism in pediatric patients: An autopsy evaluation of incidence and Etiology Journal of Critical Care 30 - 2015 Evert A. Eriksson, MD, FACS, FCCP.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FAD İ ME AKAGÜNDÜZ SEVG İ SUBA Ş I Aralık OTİSTİK BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ SINIFLANDIRMA TANI DEĞERLENDİRME ARAÇLARI OTİZMİN NEDENLERİ EĞİTİM.
Advertisements

Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
SİGARA BIRAKMA VE PREDİYABET VE DİYABET İNSİDANSI: BİR KOHORT ÇALIŞMA Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
ARDS Doç. Dr. Murat GÜNDÜZ ÇÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD.
Best KM 1, Boullata JI, Curley MA Pediatr Crit Care Med Feb;16(2): doi: /PCC Risk Factors Associated With Iatrogenic.
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Kısa Süre İçinde Ölümle Sonlanan Bir Amiadaron Akciğeri
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Bu bölümün sonunda aşağıdaki kavramları açıklamanız gerekmektedir :
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
İnteraktif Olgu Sunumu
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Zaman ve Gölgesi Prof. Dr. Şafak URAL
Tek-gen Hastalıkları.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
Çocuklarda Korozif Madde alımı
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Metod/Yöntem Bölümü Eleştirisi– Eleştirel Okuma
MAKALE ÖZET VE ÇEVİRİSİ
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Dönem 2 Biyoistatistik Uygulama
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Sunum transkripti:

Fat embolism in pediatric patients: An autopsy evaluation of incidence and Etiology Journal of Critical Care Evert A. Eriksson, MD, FACS, FCCP a,, Joshua Rickey, MD a, Stuart M. Leon, MD, FACS a, Christian T. Minshall, MD, PhD, FACS b, Samir M. Fakhry, MD, FACS a, Cynthia A. Schandl, MD, PhD

Pediatrik hasta grubunda yapılan otopsilerde; travmatik ve nontravmatik olgularda: – Pulmoner yağ embolisi – Serebral yağ embolisi – Renal yağ embolisi Etiyolojisi,insidansı, predispozan faktörleri..

*FA cerrahi ve travma hastalarında ciddi ve ölümcül olabilir. *İlk olarak Zinker tarafından 1862de tanımlanmıştır. *FES 1970de Gurd tarafından major ve minör kriterleri belirlenerek tanımlanmıştır: Major kriterler Hipoksi Değişken bilinç Peteşi Minör kriterler Taşikardi Ateş Anemi trombositopeni

FES uzun kemik kırıklarında insidansı % Künt travma sonrasında ise %47-100e kadar artmaktadır. Travmatik FE çocuklarda nadiren gözlenmektedir. Pediatrik pulmenor ve serebral FE hakkında çok az yayın vardır

FE klasik olarak uzun kemik kırığı ve cerrahi prosedürle ilişkilidir ancak patofizyolojisiyle ilgili pek çok teori mevcuttur: İlk teoriye göre..kırık doku ya da yumuşak dokudan serbestlenen mekanik embolinin venöz sistem yoluyla akciğere taşınması sonucu gerçekleşir..

İkinci teoriye göre..FES, LPL gibi inflamatuvar reaktantları kapsayan biyokimyasal bir süreçtir. Bu süreçte plazmada yağ taşınma mekanizması değişerek yağlı asitlerinin salınmasına neden olur.. Yağ damlacıklarının agregasyonundaki bu değişiklikler sistemik mikrovasküler sekestrasyonlara neden olur. 3. ve daha az yaygın teoriye göre ise..kemik iliği veya yağ dokudan serbestlenen yağın hemoraji veya kompresyon nedeniyle ( ekstravasküler basınç artışıyla) venüllere girişe zorlanmasıdır..

Materyal ve Metod Retrospektif olarak Güney Carolina tıp fak ve 2012 yılları arasında otopsi yapılmış olan 10 yaş altı pediatrik hasta verileri toplanmış. Ölüm nedeni açıklanamayan hastalar, doğum ve ölümü hastanede aynı yatış sürecinde olan hastalar, genetik ve kardiyak anomalisi olan hastalar çalışma dışı bırakılmış. Otopsi raporları ile hastalar yaş, boy, kilo, cinsiyet, yaralanmalar, resüsitasyon uygulanıp uygulanmadığı yönünde değerlendirilmiş.

Çalışmanın Sonuçları 4 yıl boyunca ex olan 67 hasta çalışmaya alınmış; PFE, KFE, CFE açısından değerlendirilmiş: – Ortalama yaş: 2 – Ortalama BKI: 18kg/m2 – % 55’i erkek, %45’i kız – Pulmoner yağ embolisi (PFE) % 30 – Serebral yağ embolisi (CFE) % 15 – Renal yağ embolisi (KFE) % 3 saptanmış.

Çalışmanın Sonuçları Pulmoner yağ embolisi insidansi ölüm nedeni ile anlamlı bulunmamış. ( %33 travma, %36 boğulma, %14 yanık, %28 medikal nedenler ) PFE’lerin yarısı ve CFE’lerin 57% resüsitasyon başlangıcından sonra en az 1 saat yaşayan hastalarda meydana geldiği saptanmış. PFE hastalarda diğerlerine göre daha yüksek yaş, boy, kilo ve BKI saptanmış.

Travmatik hasarlı kişilerde PFE ağırlık ve BMI ile ilişkili bulunmuş. Travmadan 1 saat sonra 3 hasta PFE nedeniyle ölmüş ve bunlarda spesifik kırık saptanmamış. Medikal nedenlerle ölümler arasında: Astım, bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon, santral sinir sistemi inmesi ve kardiyak inme saptanmış. Boğulma sonrası PFE %36 ve yanık sonrası PFE %14 olarak saptanmış.

Pulmoner arterdeki geniş yağ embolisi

Akciğer kapillerlerindeki yağ embolisi

Çalışmanın Sonuçları CFE, PFEden daha az gözlenmiş.. Ölüm nedenleri arsında CFE bakımından anlamlı farklılık saptanmamış. CFE hiçbir hastada yaş, cinsiyet, ağırlık, boy, BMİ ile ilişkili olarak saptanmamış.

Çalışmadaki grupta medikal ve travmatik nedenlere bağlı ölümlerde erişkinlere göre daha düşük oran saptanmış. Travmatik hasar sonucunda %33 çocukta PFE gözlenmiş; bu oran da erişkin otopsilerindeki %83 orandan oldukça düşük olduğu belirtilmiş. Çalışmada travmatik hasar sonucu ortaya çıkan yağın kaynağı subkutan doku ve yağasiti kaynaklı olabileceği söylenmiş.

PFEli hastaların özellikleri:

Sonuç Pulmoner yağ embolisi, CFE, ve KFE pediatrik travma ve medikal kaynaklı ölümlerde yaygındır Beden kitle indeksi PFE gelişimindeki ilişkiden bağımsızdır Dolaşımda nükleer elamanların olmadan yağ embolisin varlığı,FE’nin intramedüller yağ kaynaklı olmadığını göstermektedir

Teşekkürler..