Cluster ile Linux'ta Kümeleme Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2006 Ali Erdinç Köroğlu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüseyin Gömleksizoğlu
Advertisements

Bilgisayar Ağlarına Giriş
İÇERİK Ağ İzleme Ağ güvenliği için Tehlikeli Protokoller
Mete Özay, Tuğba Taşkaya Temizel Enformatik Enstitüsü ODTÜ ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması.
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
AĞ PROTOKOLÜ.
CLUSTER COMPUTİNG (KÜME HESAPLAMA )
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Küme Bilgisayarlar Onur Temizsoylu Grid ve.
Grid Nedir? Cevat Şener BMB-ODTÜ
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
XII International TwelfthTurkish Symposium on Artificial Intelligence and Neural Networks 2003 Canakkale Turkey Veri Tabanı Sunucu Kümelerinde Yük Dengeleme.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
Bilişim Teknolojileri Alanı
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Erman Yukselturk1 PHP NEDİR? Scripting / Progralama dilidir (C’ye benzer) C ++ ortamında geliştirilmiştir Bedava / Açık Kod Hızlı, açık, dengeli (stable),
BULUT BİLİŞİM İKRAM DARA BİLEM
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
HAZIRLAYAN GÖZDE ÖZGÜR KONU: KÜMELER.
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
KÜMELER.
MERAL GÜNEŞ B(GECE). KÜMELER Herkes tarafından bilinen, elemanları iyi tanımlanmış,birbirinden farklı nesnelerin veya şekillerin bir araya.
Ağlar ve Veri İletişimi
KÜMELER ERDİNÇ BAŞAR.
KÜMELER KAZANIM:Bu konu 6. sınıf konusu olup bir kümeyi modelleri ile belirler, farklı temsil biçimleri ile gösterir.
Mobil Uygulama Geliştirme
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş. BTÖ 306 Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka.
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Bilgisayar Yazılımları ? ? ? ?
İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır yılında ABD Savunma Bakanlığı.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
Merhaba ; Ben IT Hızlı, Esnek, Kararlı, Çevik ve Güçlü’ yümdür. Daha.
Bilgisayar Ağı (Network) ? ? ? ?
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
SÜPERBİLGİSAYARLAR ve BEOWULF KÜMELERİ Niyazi ELVAN.
Çomar neyi çözecek? ● Ayarlama arayüzleri görev tabanlı olmalı ● Gündelik işler için komut satırı gerekmemeli ● Belgeleri yalnızca programcılar okuyor.
Özgür / Açık Kaynak Kodlu Sistem İzleme Araçları Feyza Eryol – Altay Ş. Özaygen ODTÜ Bilgi İşlem D. Bşk. V. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği Mayıs.
GÖZDEHAN ÖZTÜRK  Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
PARALEL HESAPLAMA Dr. Ali Evren Göksungur.
Berkay Ak STORAGE.
Muhammet Doğan KABLAN
Bilgisayar Ağlarına Giriş
PostgreSQL ile Kümeleme Uygulamaları
SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR
Server Yönetim Programları
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Sanallaştırma Çeşitleri ve Yazılımları
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Kütüphan-e Türkiye Projesi BİT Yol Haritası
Genel PHP Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan
FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
Sunum transkripti:

Cluster ile Linux'ta Kümeleme Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2006 Ali Erdinç Köroğlu

Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Kümelere giriş :) ● Kümeleme nedir? ● Kümeleme çeşitleri ve amaçları ● RedHat Cluster'a giriş ● RedHat Cluster servisleri ● Ethernet channel bonding ● Aktif / Pasif, Aktif / Aktif kümeleme örnekleri ● Uygulamalı kümeleme (4 bilgisayar aktif /aktif) ● Kümelere giriş :) ● Kümeleme nedir? ● Kümeleme çeşitleri ve amaçları ● RedHat Cluster'a giriş ● RedHat Cluster servisleri ● Ethernet channel bonding ● Aktif / Pasif, Aktif / Aktif kümeleme örnekleri ● Uygulamalı kümeleme (4 bilgisayar aktif /aktif) RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği

Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Küme, nesneler topluluğu anlamına gelir. Bir kümenin içinde bulunan herhangi bir nesne (a), o kümenin (A) elemanı olarak adlandırılır ve ● Kümelere giriş şeklinde gösterilir. Alt Küme A ve B iki küme olmak üzere, eğer A kümesinin her elemanı B kümesinin de elemanı ise, A kümesi B kümesinin altkümesidir ve şeklinde gösterilir. Eğer B kümesinin A 'da olmayan en az bir elemanı varsa, A B 'nin düzgün altkümesidir ve şeklinde gösterilir. Birleşim A ve B iki küme iken, bunların birleşimi, en azından birinde bulunan elemanların oluşturduğu kümedir Kesişim A ve B iki küme iken, bunların kesişimi, her ikisinde de bulunan elemanların oluşturduğu kümedir Fark İki kümenin farkı, birincisinde olup diğerinde olmayan elemanların kümesidir

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Kümeleme (cluster) nedir? Bilgisayar kümelemesi, bir grup bilgisayarın sanki tek bir çalışan bilgisayar varmışçasına eş güdümlü olarak çalışmasıdır. Bu tip kümeler genellikle yüksek hızlı lokal ağlar (lan) ile birbirine bağlıdır. Kümeleme ile büyük bir bilgisayardan elde edilebilecek hız ve/veya güvenilirliğin daha fazlasını daha ucuza X bilgisayarlı bir küme ile elde etmek mümkün olabiliyor.

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Kümeleme çeşitleri Yüksek-Erişilebilirlik / High-availability (HA) Yüksek-erişilebilirlik kümelerinin öncelikli amacı adından da anlaşılacağı gibi yüksek erişilebilirlik hizmetini sağlamaktır. Küme içindeki sistem bilşenlerinin olası arıza durumlarını ortadan kaldırması amaçlanmaktadır. Genelde HA kümeleri 2 düğümden oluşmaktadır ki bu rakam yüksek erişebilir için gerekli minimum rakamdır. HA kümeleme uygulması ile birlikte olası tek noktadan doğacak hataları (single point of failure) bu mekanizmayla yönetilebilmektedir. HA kümeleme ile ilgili piyasada bir çok ticari uygulama bulunmaktadır. Linux işletim sisteminde de Linux-HA projesi açık kaynak kodlu ve en çok bilinen yazılımlardandır.

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Kümeleme çeşitleri Yük Dağıtımı / Load Balancing Kümeleri Yük dağıtımı – Load Balancing Kümeleri Yük dağıtım kümeleri ağır yük altındaki işler için küme elemanlarına yük dağıtımı yapmak sureti ile son kullanıcı tarafına kesintisiz hizmet verebilme prensibinde çalışır. Öncelikli amacı performansı arttıkrmaktır ancak ayrıca yüksek erişebilirlik hizmetini de vermeyi hedeflemektedir. Ticari olarak piyasada bir çok ürün bulunmaktadır, açık kaynakl kod olarak ise Linux Virtual Server projesi Linux işletim sistemlerinde çok ça kullanılan özgür bir yazılımdır.

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Kümeleme çeşitleri HPC (High Performance Computing) / Yüksek performans hesaplama kümeleri Yüksek-performans hesaplama kümelerinin öncelikli hedefi küme içindeki bilgisayarlara hesapmala görevlerini dağıtarak yüksek performans eldilebilmesidir, genellikle bilimsel hesaplamalar için kullanılmaktadır. Kullanılan HPC kümelerinde uygulamalarının en yaygınlarından biri paralel hesaplama işlemlerini yapana açık kaynak kodlu özgür yazılımdır. Bu tarz kümeler genellikle Beowulf kümeleriolarak isimlendirilir :) Bu tarz kümeler genellikle paralel hesaplama mantığıyla yazılmış programları kendi bünyelerinde çalıştırmaktadır. Bu tarz programlar paralel hesaplama için geliştirilmiş kütüphaneler kullanmaktadır, örnek MPI

Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği ● Kümeleme çeşitleri Grid Computing / Izgara hesaplama kümeleri Izgara hesaplama yada ızgara-Grid teknolojisi küme hesapmala teknolojisine çok yakın bir teknolojidir. Aralarındaki ana fark bilinen küme hesaplamalarında kullanılan düğümler merkezi bir alanda lokal ağ aracılığı ile kendi aralarında yüksek hızlı bir bağlantıya sahip, teorik ve pratik olarak düğümlerin birbirlerine güvendiği ve ayrıca işlemin simultane olarak o anda paylaşılarak yapılmaktadır fakat grid kümelerinde ise paylaştırılan iş o anda simultane olarak küme içindeki tüm düğüm noktaları tarafından yapılmayabilir, ayrıca düğümlerin grid merkezi ile aralarındaki güven mevzudur çünkü böyle bir güven ortamı mevcut değildir. Grid kümelerindeki düğüm noktaları dünyanın heryerinde, herhangi bir mimaride, herhangi bir donanıma sahip olabilir. Yapılan ise işlenmesi ya da analiz edilmesi gereken bir problem ya da verinin belirli parçalara bölünüm küme içindeki düğüm noktalarında dağıtılmasıdır. Örnek SETI projesi

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● RedHat Cluster'a giriş

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Ethernet Channel Bonding /etc/modprobe.conf options boding max_bonds2 alias bond0 bonding alias bond1 bonding /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-bond0 DEVICE=bond1 BOOTPROTO=none ONBOOT=yes NETWORK= IPADDR= NETMASK= BROADCAST= USERCTL=no /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfgeth2&3 DEVICE=eth2 BOOTPROTO=none ONBOOT=yes MASTER=bond0 SLAVE=yes USERCTL=no

Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği ● Aktif / Pasif Kümeler

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği ● Aktif / Pasif Kümeler Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info Cluster domain: lkd_cluster Nodes web-aktif(node1), web-pasif(node2) Failover Domain: http Priority: web-aktif, web-pasif Service: apache Domain: http Script: /root/apachea #/etc/hosts web-aktif web-pasif

#!/bin/bash #Sunucuyu başlat-durdur betiği case "$1" in 'start') ifconfig bond0: netmask mount /dev/sda1 /hersey /etc/init.d/mysqld start /etc/init.d/httpd start ;; 'stop') /etc/init.d/httpd stop /etc/init.d/mysqld stop umount /dev/sda1 service network restart ;; esac Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği ● Aktif / Pasif Kümeler

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Aktif / Pasif Kümeler Web-Mysql sunucu Aktif Aktif Pasif Pasif

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Aktif / Pasif Kümeler Web-Mysql sunucu Aktif Aktif Pasif Pasif

Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği ● Aktif / Aktif Kümeler Cluster domain: lkd_cluster Nodes sunucu1(node1), sunucu2(node2) Failover Domain: http Priority: sunucu1, sunucu2 Failover Domain: mysql Priority: sunucu2, sunucu1 Service: apache Domain: http Script: /root/apachea Service: db Domain: mysql Script: /root/dbyim_ben

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info #!/bin/bash # Web sunucusu başlat-durdur betiği case "$1" in 'start') ifconfig bond0: netmask mount /dev/sda1 /web_sayfalari /etc/init.d/httpd start ;; 'stop') /etc/init.d/httpd stop umount /dev/sda1 service network restart ;; esac ● Aktif / Aktif Kümeler Sunuc u1

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info #!/bin/bash # Mysql sunucusu başlat-durdur betiği case "$1" in 'start') ifconfig bond0: netmask mount /dev/sdb1 /db /etc/init.d/mysqld start ;; 'stop') /etc/init.d/mysqld stop umount /dev/sdb1 service network restart ;; esac ● Aktif / Aktif Kümeler Sunuc u2

Sunuc u1 RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info #!/bin/bash # Mysql sunucusu başlat-durdur betiği case "$1" in 'start') ifconfig bond0: netmask mount /dev/sdb1 /db /etc/init.d/mysqld start ;; 'stop') /etc/init.d/mysqld stop umount /dev/sdb1 ifconfig bond0: netmask ;; esac ● Aktif / Aktif Kümeler

Sunuc u2 RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info #!/bin/bash # Web sunucusu başlat-durdur betiği case "$1" in 'start') ifconfig bond0: netmask mount /dev/sda1 /web_sayfalari /etc/init.d/httpd start ;; 'stop') /etc/init.d/httpd stop umount /dev/sda1 ifconfig bond0: netmask ;; esac ● Aktif / Aktif Kümeler

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Aktif / Aktif Kümeler Web Sunucu bond0: Aktif Aktif Mysql Sunucu bond0:

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Aktif / Aktif Kümeler Web + Mysql Sunucu bond0: bond0: Pasif Pasif Aktif Aktif

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Aktif / Aktif Kümeler Web Sunucu bond0: Aktif Aktif Mysql Sunucu bond0:

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Aktif / Aktif Kümeler Pasif Pasif Aktif Aktif Mysql + Web Sunucu bond0: bond0:

RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info ● Aktif / Aktif Kümeler Web Sunucu bond0: Aktif Aktif Mysql Sunucu bond0:

Sorular ?? RedHat Cluster ile Linux'ta Kümeleme – Linux Kullanıcıları Derneği Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info Ali Erdinç Köroğlu erdinc[at]erdinc.info İlginize teşekkürler