Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2"— Sunum transkripti:

1 İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2
Öğr. Gör. Canan ASLANYÜREK

2 PHP Nedir? Platformdan bağımsız, dinamik web sayfaları ve intranet uygulamaları oluşturmak için, sunucu taraflı(server-side) çalışan, HTML gömülü betik dilidir. Rasmus Lerdorf tarafında kişisel web sayfaları oluşturmak amacıyla geliştirilmiş ve Personel Home Page adının kısaltması olarak adlandırılmıştır. PHP yorumlayıcısı ile birlikte kullanılmaktadır. Bu yorumlayıcısı HTML kodları içerisinde kullanılan PHP kodlarını ayrıştırıp derleyerek HTML formatında bir çıktı oluşturur.

3 PHP Nedir? PHP sunucu taraflı bir programlama dili olduğu için istemci tarafından PHP kodları görüntülenmeyip PHP kodlarının oluşturduğu HTML kodları görünür. Platform olarak "Linux-Apache-MySQL" yaygın olarak kullanılmaktadır.

4 Avantajları Çok hızlı çalışan bir dildir.
Rahat ve hızlı kodlanabilir. Ayrıca derlenmesine gerek yoktur. HTML kodları arasına kolayca yerleşebilirler. İnternette büyük bir geliştirici topluluğuna sahiptir ve PHP ile yazılmış birçok kod veya program, ücretsiz olarak internet üzerinden elde edilebilir. Web sunucusu olarak Apache web sunucusu kullanıldığında yüksek performans gösterir. Veri tabanı olarak MSSQL, MySQL,Oracle vb. veri tabanlarına bağlanabilir.

5 Avantajları Özellikle PHP ile PHP ile MySQL veri tabanı birlikte yüksek performansla çalıştığı için günümüzde ayrılmaz bir ikili oluşturmuştur. Açık kaynak kodlu olduğu için güncellemeler ve hataların çözümlerinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

6 PHP İşlem Basamakları Web sunucu istekte bulunulan adresin dosya uzantısından dosyanın bir PHP dosyası olduğunu algılar ve PHP yorumlayıcıya yollar. PHP yorumlayıcısı ilgili dosya içindeki scriptleri çalıştırarak geriye döndürdüğü sonucu web sunucuya tekrar gönderir. Web sunucuya ulaştırılan sonuç istemci tarafına HTML dosya olarak yollanır. İstemcideki web tarayıcı gelen HTML kodları yorumlayarak sonucu gösterir.

7 SUBLİME TEXT 3 KURULUMU https://www.sublimetext.com/ adresine gidin.
Download For Windows a tıklayın. Bilgisayarınıza inen çalıştırma dosyasına çift tıklayın.

8 Next

9 Next(Editörün nereye kurulacağını gösteriyor.)

10 Next

11 Install(Editör kuruluyor)

12 Sublime Text kuruldu. Kısa yolundan editörü açın.
View-Side Bar-Show Side Bar yaparak çalışacağınız klasörleri editörün sol tarafında görebilirsiniz. Size verilecek olan Sublimetext-code.txt dosyasının içindeki kodu editöre gireceksiniz. Kodu kopyalayın editörde Preferences – Key Bindings e tıklayın. Açılan sayfada aşağıda gösterilen yerde olan tüm yazıları silin ve oraya kopyaladığınız kodu yapıştırın.

13

14

15 Kodunuzu yapıştırdıktan sonra sayfayı kapatın.
Karşınıza aşağıdaki gibi bir mesaj kutusu çıkacak. Değişiklikleri kaydetmek için Evet’ e tıklayın.

16 APPSERV KURULUMU(Apache +PHP MySQL)
Next

17 I Agree tıklayın.

18 Next(Kurulacağı yer)

19 Next

20 Next(mail adresine bir şey yazmanıza gerek yok)

21 MySql için şifre belirleyeceksiniz. Şifreyi 12341234 olarak yazın
MySql için şifre belirleyeceksiniz.Şifreyi olarak yazın.İnstall tıklayın

22 Finish e tıklayın. Kurulum bitti.

23 Kurulumun başarılı olup olmadığını anlamak için tarayıcınızı açın.
Adres çubuğuna localhost yazın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelirse kurulum başarılıdr.

24 PHP sayfaları ile nasıl çalışacağız?
Çalışmalarımız klasörler halinde olacak. Bu klasörler AppServ klasörünün içerindeki www klasörünün içinde olmalıdır. Aksi takdirde yazdığınız php kodları çalışmayacaktır.

25 Çalışma klasörü oluşturmak.
Sublime Text i açın. Folder – Open Folder Tıklayın. AppServ klasörü içindeki www klasörüne tıklayın.

26 www klasörünü açtıktan sonra aşağıdaki gibi
Klasör seç e tıklayın. Böylece sunucunuzdaki tüm dosyalar size görüneceketir.

27

28 Klasörünüzün içindeki index. php sayfasına sağ tıklayarak silin
Klasörünüzün içindeki index.php sayfasına sağ tıklayarak silin. (Delete File) Böylece tarayıcınızın adres çubuğuna localhost yazıp enter dediğinizde karşınıza aşağıda göründüğü gibi çalışacağınız klasörler gelecektir.

29 İlk Çalışma sayfamızı Oluşturalım
Sublime Text te File – New File dedik. Açılan sayfa için File – Save As tıkladıktan sonra aşağıdaki resimde olduğu gibi test.php isimli bir dosya oluşturunuz.(www klasörü içerisinde)

30 Php.info nedir?

31 Php.info Bu dosya bize sunucumuzun tüm özellikleri hakkında bilgi verir.  Php sürümü nedir? hangi kütüphaneler yüklüdür? Hangi fonksiyonlar aktif ve hangileri pasif haldedir? sorularına bu küçük fonksiyon ile cevap bulunabilir.

32 KAYNAK Ebubekir Yaşar, Turgut Özseven, İnternet Programcılığı 2


"İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları